Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Merkel’in Lübnan ziyaretinin önemi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut: Karolin Akum

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Perşembe günü Lübnanlı yetkililerle görüşmek üzere ekonomi kurmaylarından oluşan bir heyetle Beyrut’a gidecek. 2 gün sürecek ziyarette, ekonomi ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi konusunun öncelikli olarak ele alınması bekleniyor. Toplantıda siyasi ve bölgesel konuların da masaya yatırılması gündemde.

Başta Fransa’nın başkenti Paris’te Lübnan’ı desteklemek üzere gerçekleştirilen ve 11.5 milyn dolarlık bağış toplanan Sedir (CEDRE) Konferansı’nın ardından yapılacak bu ziyaret, Lübnan’daki çeşitli sektörlerde kalkınma projelerinin geliştirilmesi açısından büyük öneme sahip.

İkili ilişkiler ile Sedir Konferansı sonrası Lübnan’ın yeniden inşasına Almanya’nın katkısı görüşülecek

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Mülteci İşleri Danışmanı Nedim Manala, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, ziyaretin ana temasını iki ülke arasındaki ilişkiler ve Sedir Konferansı sonrası Lübnan’ın yeniden inşası için Alman özel sektörünün altyapı projelerine katkısının oluşturacağını kaydetti.

Lübnan Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Muhammed Şukeyr ise ziyaretin önemine dikkat çekti. Ülkesine gösterilen uluslararası ilginin değerlendirilmesi ve başta Sedir Konferansı olmak üzere uluslararası konferanslarda Lübnan’a verilen sözlerin tuulup uygulanmaya başlanması için hükümet kurma çalışmalarını hızlandırma çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’a konuşan Şukeyr, Merkel’in ziyaretinde kendisine eşlik eden heyetin büyük çoğunluğunun Almanya’nın en önemli şirketlerinin başkanlarından oluşan büyük bir ekonomi heyeti olduğunu kaydetti. Muhammed Şukeyr bu şirketlerin su, elektrik, altyapı ve diğer sektörlerden olduğunu sözlerine ekledi.

Almanya’nın Lübnan’daki elektrik projesine özel ilgi gösterdiğinin altını çizen Lübnan Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı, Siemens Yönetim Kurulu Başkanı’nın, bu sektöre yatırım yapma arzusunu dile getirdiğini belirtti. Diğer sektörlerle ilgili projelerin de görüşüleceğine dikkat çeken Şukeyr, özellikle Özelleştirme İdaresi tarafından onaylanan, Beyrut Havalimanı ve gelişmiş veri merkezi projelerinin ele alınacağını bildirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan resmi kaynakların, ziyaretin detayları ile ilgili verdiği bilgiye göre, toplantıya Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri’nin yanı sıra Lübnanlı işadamları ve ekonomistler de katılacak. Başbakan Hariri ile Almanya Başbakanı Merkel ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

İki ülkenin, mülteci sorununa ilişkin görüş ayrılığı yaşaması beklenmiyor

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Alman yetkililer ile Cumhurbaşkanı Avn arasında gerçekleşecek görüşmede, mülteci meselesine ilişkin herhangi bir görüş ayrılığı yaşanmayacağına dikkat çekildi. Resmi kaynaklara göre Avn, son dönemde katıldığı tüm toplantılarda olduğu gibi Almanya Başbakanı’ndan da ‘Suriye’deki güvenli bölgelere gitmek isteyen mültecilerin geri dönüşünün güvence altına alınmasını’ isteyecek. Bunun için de Suriye’den siyasi çözümün gelmesini beklememesi talep edilecek.

Beyrut – Berlin hattındaki ekonomik ilişkiler, bazı sektörlerle sınırlı olmasına rağmen, Lübnanlıların, Batılı ülkeler arasında en yoğun bulunduğu ülke Almanya. Almanya Federal İstatistik Bürosuna göre ülkede 114 bin Lübnanlı yaşıyor.

Berlin – Beyrut hattının ‘ekonomik’ yönü

Almanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın istatistiklerine göre ise Alman şirketleriyle ilişkisi olan veya Alman şirketlerini temsil eden 400’den fazla Lübnanlı şirket bulunuyor. Almanya’daki Lübnan Büyükelçiliği’ne göre ise birçok Alman şirketi, savaş sonrasında, Lübnan’daki altyapı projeleri, onarım, cep telefonu sektörü ve enerji santrallerinin inşası gibi projelerde görev aldı.

Lübnan’ın, Alman ürünleri için iyi bir Pazar olduğu bilinmekte. İtalya, Çin, ABD ve Fransa’dan sonra Almanya, Lübnan’ın beşinci büyük ekonomik ortağı. Federal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 2012 yılında Lübnan’a yapılan Alman ihracatı hacmi, yaklaşık 1 milyar 780 milyon dolara ulaştı. En önemli Alman ihracatı otomobil, yedek parça, elektrikli aletler, ilaçlar ve bazı kimyasal endüstrilerde gerçekleşti. Bununla birlikte 2012 yılında Lübnan’dan Almanya’ya yapılan ihracat, 33.5 milyon dolara ulaştı. olarak gerçekleşti. Bunu en önemli kalemlerini, gıda ve tekstil ürünleri oluşturdu.

Son olarak, Almanya’da bulunan Lübnanlı gurbetçiler, özellikle otomobil satışı, yemek-içme sektörü ve serbest meslekler başta olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışıyor. Bununla birlikte Lübnanlılar arasında, Almanya’da üst düzey görevlerde bulunan önemli sayıda doktor, mühendis, avukat, bilim insanı ve akademisyen de bulunuyor.