Türkiye, Almanya ve Hollanda ile son aylarda gerilen ilişkilerini geliştirmek için bir hamle yaparak, Muhalif Milletvekili Garo Paylan’ın ‘Türkiye merkezli bir yapı, Avrupa’daki muhalif akademisyen, gazeteci ve siyasetçilere’ suikast girişiminde bulunma hazırlandığında’ iddiasından sonra soruşturma açtı.
Suikast iddiası hakkında soruşturma
Doğan Haber Ajansı (DHA), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP Milletvekili Garo Paylan’ın 20 Aralık tarihinde yapmış olduğu basın açıklaması ile ilgili soruşturma açtığını ve Paylan’ı tanık olarak dinlenilmek üzere davet ettiğini bildirdi.
HDP’li milletvekilinin açıklamaları, hükümete yakınlığı ile bilinen gazeteci Cem Küçük’ün, Fethullah Gülen ile bağlantılı olan Avrupa’da yaşayan Türk gazetecilerin öldürülmesini dile getirmesiyle aynı döneme denk geldi.
Darbe girişimi sonrası başlatılan gözaltı operasyonlarında kaçtılar
15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra başlatılan operasyonlarda 60 binden fazla kişi gözaltına alınırken, Gülen ile bağlantısı olduğu iddia edilen, çeşitli devlet kurumlarında çalışan 160 binden fazla kişi de görevden alındı.
Siyaset, medya ve akademi çevrelerinde Kürtler de dahil binlerce kişi, ‘darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla başlatılan gözaltı operasyonlarından sonra Türkiye’den kaçmıştı.
“Almanya terörist cenneti”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1999’dan beri ABD’de olan Gülen ve PKK’nın destekçilerine himayesi nedeniyle Almanya’yı defalarca ‘terörist cenneti’ olmakla itham etti.
Ocak 2013’te Paris’te 3 Kürt kadın eylemci vurularak öldürülmüş, araştırmacılar Türk istihbarat unsurlarının bu olaya dahil olma olasılığına değinmişti. Türkiye bu iddiaları reddederken, olayın tek sanığı Ömer Güney duruşma başlamadan önce cezaevinde ölmüştü.
Almanya, Türk muhalifleri Interpol’den koruyor
Alman hükümeti, Kasım ayında Türk muhalifleri, Ankara’nın güvenlik kovuşturmasından korumak için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) ile olan işbirliğini güçlendirme niyetinde olduğunu duyurmuştu.
Almanya, Türk hükümetinin talebiyle bir dizi muhalif isim için Interpol’den kırmızı bülten çıkarılmasının ardından, harekete geçmişti.
Türk hükümeti, siyasi muhalif konumda olan kişileri, Interpol’ün aranan listesine birkaç kez dahil etmeyi başarmıştı.
Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı, Türkiye’nin talebiyle İspanya’da gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.
Almanya ise, Türkiye tarafından aranılan kişileri Interpol’e ‘özel sığınma statüsünde’ olarak bildirmeyi planlıyor.
Almanya’da ikamet eden ve Interpol aracılığıyla Ankara tarafından takip edilen çok sayıda kişi var.
Almanya Dışişleri Bakanı: Alman tutukluların serbest kalması olumlu bir adım
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin 6 Alman tutukluyu serbest bırakma kararını iki ülke ilişkileri açısından olumlu bir adım olarak niteledi.
Gabriel, şimdiye kadar 6 Alman’ın tahliye edildiğini ya da haklarındaki yurtdışına çıkma yasağının kaldırıldığını ifade ederek, “Bu kararlar yeniden adım adım güven oluşmasına ve ikili ilişkilerdeki gerginliğin giderilmesine yarayacaktır” dedi.
Türk asıllı Alman gazeteci Michelle Tulu’nun ardından, Alman vatandaşı David Britsch de Perşembe günü serbest bırakılmıştı.
Türk makamları, Tulu da dahil olmak üzere 6 kişiyi, Türkiye’de bir terör örgütü olarak bilinen ve marksist leninist çizgisi olan MLKP adlı komünist partiye üye olmakla suçlamıştı.
“Almanya, Türkiye ile ilişkilerdeki gerginliği hafifletmeye hazır”
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, dün yaptığı basın toplantısında, ülkesinin Türkiye ile olan ilişkilerdeki gerginliği hafifletmeye hazır olduğunu söyledi.
Adebahr, Almanya’nın Türk hükümeti ile görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerde olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Sözcü, “Ancak bu, bizimle Türkiye arasında zorlu meselelerin olmadığını anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Hollanda Başbakanı: Türkiye ile ilişkiler ‘iyi’ olacak
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin Türkiye ile halen ‘soğuk’ olan ilişkisinin, gelişerek ‘iyi’ olacağını açıkladı.
The Daily Telegraph gazetesine konuşan Rutte, “Bence ilişkileri geliştirmek güzel olacak, çünkü Türkiye NATO’da bir ortağımız” diye konuştu.
Başbakan, Hamburg’daki son G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı masada oturduğunu ve aralarında herhangi bir temasın olmadığını söyledi.
Hollanda, Türk Bakanları ülkedeki Türklerle görüşmelerine izin vermemişti
Hollanda hükümeti, Mart ayında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türkiye’deki 16 Nisan referandumundan önce ülkedeki Türkler ile görüşmeler yapmasını yasaklamıştı.
Hollanda yetkilileri, Rotterdam’daki Türk Başkonsolosluğu’na gitmelerini önlemek için bakanın korumalarını gözaltına alırken, Hollanda polisi de Türk bakana karşı yapılan uygulamaları protesto eden Türkleri gözaltına almıştı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk Bakanları engellemesine tepki olarak, izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bir müddet görevine geri dönmemesini istemişti.
Erdoğan ise olayları ‘Faşist Nazi kalıntıları’ olarak nitelendirerek, Hollanda ve Almanya’ya şiddetle tepki göstermiş ve bu ülkeler ile ilişkilerde ciddi bir gerilim yaşanmıştı.