Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, düşük gelirli sınıflara yönelik “sosyal koruma uygulamalarının güçlendirilmesi” de dahil olmak üzere, ülkedeki yoksulluk oranını azaltmayı amaçlayan tedbirlerin alınacağı taahhüdünde bulundu.
Başbakan, 3 Temmuz’da meclis Genel Kurulu’nun toplantısı sırasında bakanlık ekibinin öncelikli faaliyetlerine dair bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Halkı yoksulluğa terk etmeyeceğiz” ifadelerine yer verilirken, hükümetin istihdam açısından ilk sırada çalışma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. 2015 yılına kadar yaklaşık 30 milyon Mısırlının (toplam nüfusun yüzde 28’i) yoksulluk sınırı altında yaşadığına dikkat çeken bildiride, bu orandaki artışın, iki yıl önce Mısır tarafından alınan yerel para birimi kararından ve birçok hizmet desteğinin kaldırılması uygulamasından kaynaklandığı belirtildi. Oranın, enflasyon oranlarında görülmemiş bir şekilde yüzde 30’un aşılmasına da neden olduğu vurgulandı.
Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin huzurunda anayasal yeminini eden Madbuli, “Başbakanın birincil görevi, azami gayretle çalışmak ve mümkün olan en kısa zamanda çalışkan ve sabırlı grupların güçlendirilmesi aşamasına girmektir. Aynı şekilde tüm insanların, iki yıl içinde ekonomik reform programının sonuçlarından yararlanmasını sağlamaktır” dedi.
Birkaç yıldan bu yana Mısır, “ekonomik reform planı” adı altında çeşitli hükümetlerce de benimsenen uygulamalar yürürlüğe koymaya çalışmakta. Bu çerçevede taşımacılık, elektrik ve su hizmetlerine dair desteklerin kademeli olarak kaldırılması onaylandı. Aynı şekilde Mısır, geçtiğimiz ay 3 benzin türünde fiyat artışını da kapsayan yakıt zamlarını açıklarken, yurtiçi gaz tüplerinde ortalama yüzde 60’lık artışın yaşandığını ifade etti.
Başbakan, halka “son dönemlerde hükümet tarafından alınan zor ekonomik uygulamalara” karşı güvence verirken, yürürlüğe koyulacak ekonomik reform programlarının yüzde 85’inin önümüzdeki dönemde meyvelerini vereceğini vurguladı. Başbakan Madbuli, “Mısır halkına gerçek ve samimi bir mesaj veriyorum. Çok sabrettiniz ve çok şeye tahammül ettiniz. Çoğunu geride bırakıp az bir kısmın kaldığından emin olabilirsiniz. Güzel sonuçlar geliyor” dedi.
Başbakan ayrıca, “vatandaşları desteklemek, ekonomik reform programının etkilerini hafifletmek, devlet borç oranını ve yükünü sürdürülebilir oranlara indirgemek için acil önlemler almayı” da taahhüt etti.
Mustafa Madbuli, Mısır’ın 2021- 2022 yıllarında reel ekonomik büyüme oranını yüzde 20 artırmayı amaçladığını söylerken, 2017- 2018 yıllarında yüzde 5,4’lük büyüme oranının yıllık yüzde 25’e ulaştığına da dikkati çekti.
Başbakan, hükümetin programının “Mısır geliyor” sloganını taşıdığını ifade ederek, “Eğer son 4 yıl devlet istikrarının ve güvencesinin, altyapının iyileştirilmesinin, yatırım çekmek ve kalkınmayı artırmak için büyük projeler başlatmanın yılıysa, önümüzdeki 4 yıl da Mısır vatandaşlarının kalplerinde yer alan ve geçmiş başarılara dayalı programlar barındıracak” ifadelerini kullandı.
Başbakan Madbuli, “Hükümet yasalar çerçevesinde içeride güvenlik istikrarını sağlamayı, Mısır’ın dış sınırlarını korumayı ve sınırların güvenliğini sağlamayı, terörle mücadele etmeyi, insan haklarının desteklenmesini sağlamayı, temel özgürlükleri korumayı, siyasi hakları desteklemeyi, ayrımcılığın önüne geçmeyi, siyasi hayatı yeniden canlandırmayı, siyasi partileri güçlendirmeyi, halkın doğal yaşama katılımını artırmayı ve anayasal haklara uygun olarak insan haklarıyla ilgili yasalar çıkarmayı hedeflemektedir” dedi.
Başbakan, “Mısır ulusal güvenliğini” korumanın eksenlerinden birinin de “Mısır’ın su haklarının korunması, mevcut su kaynaklarının kullanımının geliştirilmesi, gıda güvencesinin sağlaması, kısa vadede yeterli miktarda stratejik ürün stoğunun sağlanması ve orta vadede yeterli miktarda ana mahsullerin temini” olduğunu vurguladı. Aynı şekilde Konut Bakanlığı pozisyonunu da üstlenen Mustafa Madbuli, toplumsal iskan programına da değinerek, “Çeşitli illerde 230 bin konutun inşası tamamlanacak. Toplamda 1,1 milyon konut sağlamak ve sınırlı gelirlere sahip gençlere yeterli konut temin etmek için 500 bin konutun inşasına başlandı” ifadelerini kullandı.
Başbakan Madbuli, eylem planının “sağlık hizmetlerini şehirlerde yüzde 100’e, kırsal kesimlerde de yüzde 60’a ulaştırmayı” hedeflediğini vurguladı.
Hükümet bildirisinde yer alan konular arasında, “programın 4 yılda toplam 3,6 milyon iş imkanı olarak, yıllık 900 bin iş fırsatı sağlaması, 2017- 2018 yıllarında yüzde 10,6 olarak kaydedilen işsizlik oranının yüzde 8’e düşürülmesine katkıda bulunması” durumlarının da yer aldığı belirtildi.
Madbuli ayrıca, 2 yıl içerisinde 3 alanı kapsayan Süveyş Kanalı bölgesini de dahil edecek sosyal sağlık güvencesi sisteminden ilk aşamasının uygulanmaya başlandığını vurguladı. Başbakan uygulamanın daha sonra tüm bölgelere yayılacağını ifade etti.
Resmi istatistikler, sadece 50 milyon Mısırlının hem devlet hem de özel sağlık sigortasından yararlandığını göstermekte. İstatistiklere göre geriye kalan 104 milyon insan ise bu önemli sağlık şemsiyesinin dışında kalıyor.