Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır Diyanet İşleri Başkanlığı, el- Hüseyni Camii’nde Şii ihlali iddialarını reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire: Velid Abdurrahman

Mısır’daki camilerden sorumlu Mısır Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, Kahire’deki el-Hüseyni Camii’nde ihlal yapılarak Şii ezanı okunduğu iddialarını reddetti.

Birkaç gün önce İran, Mısırlı kurraların, Hamaney Kur’an yarışmasına katılmasını kutlamıştı. Mısır Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı’nın, İran’a gitmeyi ve orada herhangi bir dini yarışmaya katılmayı yasaklayan kararı bulunuyor.

“Herhangi bir mezhepçilik girişimiyle kararlılıkla mücadele edilecek”

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, Şiilere, el- Hüseyni Camii’nde herhangi bir tören düzenlemesi için resmi bir izin vermeyi reddediyor. Mısır Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı Başkanı Cabir Tayii, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, bakanlığın herhangi bir mezhepçilik uygulamasına izin vermeyeceğini belirtti. Herhangi bir mezhepçi girişimle de kararlı bir şekilde mücadele edileceğini vurguladı.

Şii siteler, herhangi bir delil söz konusu olmaksızın el- Hüseyni Camii’nden Şii ezanı okunduğunu iddia etti. Ancak Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, caminin Sünni ve Ezher’e bağlı olduğunu açıkladı. Camide, Şii sembollerine izin verilmediğini, bunların herhangi bir şekilde uygulanmasının kabul edilemeyeceğinin altı çizildi.

Şii koalisyon, Sufi tarikatlar ve Selefi akımlar arasında her sene yılda iki kez tekrarlanan çatışmalar olduğuna işaret ediliyor. Söz konusu çatışmalardan biri Aşure gününe denk gelirken diğerinin Hz. Hüseyin’in başının Mısır’a ulaştığı iddia edilen günün yıldönümü olduğu belirtiliyor. Bazı Mısır koalisyonları bu iki gün münasebetiyle Şiilerin cami çevresinde özellikle de Hz. Hüseyin türbesinde bulunmasını engellemek üzere bir takım faaliyetlerde bulunuyorlar. Güvenlik yetkilileri bu günlerde Şii ritüellerinin uygulanmasından kaynaklanan çatışmalardan endişe ederek el- Hüseyni Camii’ndeki emniyet önlemlerini sıkılaştırıp türbeyi kapatıyor.

Mısır’daki Şiilerin sayısına dair kesin bir bilgi söz konusu değil. Şii liderler, sayılarının 2 milyondan fazla olduğunu iddia ediyorlar. Ancak resmi olmayan istatistikler, sayılarının 18 bini geçmediğini göstermektedir. Şiilerin bir kısmı mezheplerini gizli tutmakta. Ancak 25 Ocak 2011’deki devrimden beri, inançlarını açık bir şekilde yaşamaya başladı. Mısır hükümetinden, kendilerine parlamentoda koltuk tahsis edilmesini talep etti. Ancak talepleri önemsenmedi.

Mısır’da Ehlibeyte ait çok sayıda mezar, cami ve ev bulunuyor. Bu yerlerin denetim ve yönetimini devlet adına Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, üstleniyor. Şiiler için önemli olan bu yerler, Mısırlıların çoğunluğuna göre bu yerler halka ait olarak görülüyor. Kahire’nin merkezindeki el- Ezher Camii yakınında bulunan ve Hz. Hüseyin’in başının gömülü olduğu iddia edilen Hüseyin bin Ali türbesi, Seyyide Zeyneb bölgesinde Suriye’nin başkenti Şam’ın güneyinde de ona ait bir yer bulunan Zeyneb bint Ali’nin mezarı, Sekine bin Hüseyin’in mezarı ve Nefise bint Hasan’ın mezarı söz konusu öneme sahip yerler arasında yer alıyor.

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, camide Şii ritüellerin yapılmasını daima reddediyor. ‘Ezher Sünniliği’ni benimseyen Bakanlık, bu tür uygulamaları kabul etmiyor.

Öte yandan, İran, Mısırlı kurraların, Tahran’daki Hamaney Kur’an yarışmasına katılmasını sevinçle kutladı. Mısır’daki dini kurumların kurra ve şeyhlerin İran’a gitmesini yasaklayan kararına rağmen bu katılım sevinci, Mısırlıların öfkesine neden oldu.

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, daha önce de bakanlığın kurallarına muhalefet eden ya da izin almadan ülkeyi terk edenlerin haklarındaki soruşturmalar sona erene kadar imamlık ve kurralığının askıya alınacağı konusunda uyarmıştı. İzni olmaksızın tasarrufta bulunulmasının ‘dolandırıcılık’ olarak kabul edileceği belirtilmişti. Ayrıca haklarında disiplin soruşturması yürütüleceği bildirilmişti.

Mısır’daki Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlı Kurra Birliği, Irak, İran ve Türkiye’ye seyahat konusunda güvenlik yetkililerinin onayını şart koşuyor. İhlal edenler hakkında soruşturma başlatılıp, para cezası veya 6 aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Soruşturma sonucunda bazen görevden alınma kararı da verilebiliyor.