Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır hükümetinden ruhsatsız kiliselerin durumu için kolaylaştırma | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire: Velid Abdurrahman

Mısır Hükümet Sözcüsü Nader Saad yaptığı açıklamada, Başbakan Mustafa Medbuli’nin, İçişleri Bakanlığı’ndan kilise prosedürlerinin kolaylaşmasını istediğini belirtirken, Mısır Bakanlar Kurulu, bu konuda yeni kararların alındığını duyurdu.

Mısır Bakanlar Kurulu, Kiliselerin Uzlaşma Komitesi’nin kararını onaylarken, bu kararın, ruhsatsız kiliselerin durumunun dikkate alınması için ülkedeki komitenin çalışmalarını kolaylaştıran önemli bir adım olduğu belirtildi. Komitenin kurulmasından bu yana 120 kilisenin statüsü belirlenirken, Bakanlar Kurulunun, 340 kilisenin durumu için uzlaşmaya varacağı ifade edildi.

Mısır Bakanlar Kurulu, 2 gün önce ana komitenin tavsiyelerini 2016 yılında 76 kilise ve 44 binanın durumu hakkında çıkarılan 80 nolu kanun ve kiliselerin onarım ve restorasyonu hakkındaki 8. madde uyarınca kabul etti. Alınan bu karala birlikte Mısır’da toplam 120 kilise ve binanın iyileştirilmesi ve yasal statüye kavuşması için onay işlemi tamamlanmış olacak. Bina ve kiliselerin korunmasına yönelik şartların yerine getirilmesi durumunda, kararın yayınlanmasının ardından işlemlerin 4 ay süre içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Papa 2. Tavadros karardan memnun

Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, dün gece yaklaşık beş haftalık bir aradan sonra Kahire’de bulunan Bakire Meryem Kilisesi’nde verdiği vaazda önemli mesajlar paylaştı.

Tavadros, “Mısır, İncil’de yaklaşık 700 kere bahsedilen tek ülke” diyerek, anavatanları Mısır olup ABD’de yaşayan Kıptilerin sevgi ve tutkusuna değindi. Papa 2. Tavadros ayrıca kiliseye 1968 yılından bu yana rahip gönderildiğini aktardı.

Öte yandan Papa Tavadros, Washington’a yaptığı son ziyaretinde ABD’de yaşayan Mısırlı Kıptilerin kiliselere olan tutkusu ve sevgisine değindi.

Papa son ziyaretini New York ve New Jersey’e gerçekleştirirken, Kıpti bir din görevlisinin bu bölgelere en son ziyareti 2008 yılında yapılmıştı.

Papalar arasında barış girişimi çabası

Papa ayrıca, Abbasia’daki St. Mark Katedrali’nde papalarla görüşerek “Barış girişimi” ve “Birlikte yaşamanın önemine” değindi.

Barış girişimi Mısır, Sudan ve Suriye’den gelen 50 gençlik liderinden oluşuyor. Girişim, barış ve diyalog kurmayı amaçlarken birlikte yaşama öğretilerini yaygınlaştırmaya katkıda bulunuyor.

Öte yandan Girişim koordinatörü Doktor Ayda Nasif, “Barış kavramlarını yenilemek, varoluş değerleri desteklemek vatandaşlık kurulmasında önemlidir, özellikle genel olarak insanlığı inşa etme konusunda. Değerler ve kavramlar hakkında yapılması gereken şey gençleri eğitmek. Bu değerler, aşırılığın önlenmesinde ve milletlerin inşasında son derece önemlidir” dedi.