Mısır’daki Kıptî Ortodoks Kilisesi, 1 yıl boyunca tüm Kıpti Ortodoks manastırlarına, yeni üyelerin kabul edilmesinin askıya alınması da dahil olmak üzere birtakım kısıtlamalar getirdi.
Kilise, piskoposların medyada görünmesini yasaklayarak, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını kapatmaları için bir ay süre verdi.
Ortodoks Kilisesi sözcüsü Pavlos Halim dün yaptığı açıklamada, “Ruhbanlık ve Manastır İşleri Komitesi, Anba Ebu Makar manastırı piskoposu Epiphanius’un ölümü ile sonuçlanan trajik olay ışığında, manastır hayatının disipline edilmesi kapsamında birtakım görüşmelerde bulundu” dedi.
Ölüm nedeni henüz açıklanmadı
Mısır’daki soruşturma makamları, Temmuz ayı sonunda Kahire’nin 100 km kuzeybatısındaki Buheyre’de bulunan Vadi el-Natrun’daki mukaddes Macarius manastırında ölü olarak bulunan piskopos Epiphanius’un ölüm sebebini ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bir kilise kaynağı, “Kilise, Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmaların sonuçlarını bekliyor. Şu an için olayın nedenini tahmin etmek zor” açıklamasında bulundu.
Epiphanius cinayeti, kilise tarihinde, manastır duvarları arasında gerçekleşen ilk cinayet sayılıyor.
Yaşanan gelişmelerin ardından 12 karar alındı
Papa 2. Tavadros başkanlığında ve Mısır Ortodoks Kıpti Kilisesi Kutsal Meclisi Genel Sekreteri Anba Daniel ile 19 piskoposun katıldığı Ruhbanlık ve Manastır İşleri Komitesi toplantısında 12 karar alındı.
Alınan kararlar arasında, “Bir yıl boyunca Mısır’daki bütün Kıpti Ortodoks manastırlarına ruhban alımının durdurulması, koşullarına ve olanaklarına göre her manastırda bulunan ruhban sayısını tespit edilmesi ve tanınmayan yerleri ziyaret etmelerine karşı uyarılmaları, piskoposların medyada görünmesinin yasaklanması, Facebook ve Twitter sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını kapatmaları, ruhbanların manastırları tarafından kendilerine tahsis edilmeyen herhangi bir finansal işlem veya projede yer almamaları, haklı bir sebep olmaksızın manastırın dışına çıkmamaları ve manastır reisinin izni olmadan herhangi bir ziyarette bulunmamaları” gibi kararlar yer alıyor.
Kilise sözcüsü, “Patrikhane’nin manastır olarak inşa edilmesini kabul etmediği yerler denetimin dışında bırakılacak ve antik manastırların yeniden canlandırılması veyahut tanınmış bir manastırın himayesine dayanması dışında yeni manastırların yapımına izin verilmeyecek” açıklamasında bulundu.
Mısır Kilisesi’nin kararları arasında ayrıca, rahipler veya rahibelerin herhangi bir maddi muamelelere veya projelere girmemeleri, manastır rahibi veya onun temsilcisinin izni dışında herhangi bir bağışta bulunmamaları, ruhbanlığın vakarını muhafaza etmek için laik çevrelerle hiçbir şekilde irtibata geçmemeleri ve rahibin hayatının ve manastıra bağlılığının denetlenmesine ehemmiyet verilmesi de yer alıyor.
“Tarafsız, alçakgönüllü biriydi”
Öte yandan Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros, Piskopos Epiphanius’un hayatının, çeşitli din bilimleri konusunda farklı öğreti ve çalışmalarla geliştiren, alçakgönüllülük, tarafsızlık ve Tanrı’ya ibadet ile dolu olduğunu vurguladı.
Bazı din adamlarına yönelik saldırılar
İki kez papalık tahtına aday gösterilen Kudüs Piskoposu Theophilus, 1945’te St. Anthony Manastırı yakınlarında vurularak öldürüldü.
Güney Afrika’nın ilk Mısır piskoposu olan St. Mark, 1953 yılında, arabasında ölü olarak bulundu.
Mısır Ortodoks Kıpti Kilisesi Kutsal Meclisi Genel Sekreteri ve Kalyubiye ve Gize Piskoposu olan St. Yoannis ise 1963 yılında “ilaç şişesine zehir katılarak” öldürüldü.