Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır Milli Seçim Kurulu, yurtdışındaki vatandaşlarını oy kullanmaya çağırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Seçim Komisyonu pazartesi günü yurtdışındaki vatandaşlarını 3 gün sürecek seçimlerde oy kullanmaya çağırdı. Yurtdışındakiler için 16 Mart’a başlayacak olan oylama ülkede 26 Mart’ta gerçekleştirilecek.

Mısır Milli Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim “Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Mısır dışında olanlar da oy kullanabilecek. Oylama, Komisyon tarafından belirlenen yurtdışındaki konsolosluklar ve elçilikler gibi Mısır diplomatik misyon kurumlarında gerçekleşecek” dedi.

İbrahim, resmi verilere göre 9,4 milyon kişi olduğu tahmin edilen yurtdışındaki vatandaşlarına hitaben yaptığı açıklamasında “Yurtdışındaki Mısırlılar vatanın bir parçası ve temel sütunlarındandır. En önemli vatandaşlık haklarından olan seçim hakkını kullanmaları, ülkelerinin geleceğine ve demokrasiye kaktı sağlar. Seçim Komisyonu, oylama süresince tüm imkânlarını seferber edecek” dedi.

Mısır Milli Seçim Kurulu Başkanı İbrahim, “Yurtdışındaki seçimler diplomat ve konsolosların gözetiminde, dışişleri bakanlığı görevlilerinin yardımı ile gerçekleşecek. Oylama ülke içindeki seçimler gibi doğrudan gizli şekilde yapılacak” dedi. İbrahim, “Seçim süreci, Ulusal Seçim Komisyonu’nun idaresi, denetimi ve takibi altında düzenlenecek. Seçim, oylamanın yapıldığı ülkenin saati dikkate alınarak sabah dokuzda başlayıp akşam dokuza kadar sürecek” duyurusunda bulundu.

İbrahim ayrıca seçmenleri hem ülke içinde hem de ülke dışında ikinci kez oy kullanmamaları konusunda uyardı.

Mısır Milli Seçim Kurulu Başkanı, seçmenlerin bir an önce ilgili hükümet dairelerine giderek kimlik kartları veya ikametgâh belgeleri ile vatandaşlıklarını tasdik ettirmelerini istedi. Başkan “ Vatandaşlık bilgilerini almak isteyenler için ilgili kurumlar, cuma ve tatil günleri dâhil haftanın yedi günü çalışacaklar” ifadelerini kullandı. Söz konusu çalışmaların 38 asliye mahkemesi ve 390 asliye mahkemesi ofisi tarafından yürütüleceğini kaydetti.

İbrahim açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Asli mahkemelerin yetkisi dâhilinde mahkûmlar, yabancı işçiler ve vatandaşlar toplanma yerlerine nakledilebiliyor. Hâkim ve personeller tarafından yürütülen bu komiteler seçim merkezini değiştirme taleplerini kaydettirmek isteyen vatandaşların toplu bulundukları yerlerde kayıt taleplerini alıyorlar.”

Seçimlerde boykot gerilimi

Söz konusu seçim çağrısı partilerin ve siyasetçilerin boykot çağrısında bulunduğu bir dönemde geldi. Boykot, Mevcut Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Mustafa Musa arasındaki rekabetin adaletsiz olduğu iddialarından kaynaklanıyor.

Mısır Parlamento Başkanı Ali Abdulal, pazar günü parlamentonun genel oturumunda yaptığı konuşmasında boykot çağrısını sert bir şekilde eleştirdi. Çağrıyı yapanları “azınlık” ve “devleti yıkmak isteyenler” olarak vasıflandırdı.