Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır Müftüsü: Sosyal medyada sansür gerekli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Müftüsü Şevki Allam, sosyal medya platformlarını eleştirerek, “Kullanılan dil bizim dünyamıza çok yabancı. Olumsuz olanları  tespit edip silmek için sosyal medya platformlarının elekten geçirilmesi gerekir” dedi.

Müftü Allam açıklamasında, “Faydalı olan şeylerden istifade etmek; olumsuz olanları da tespit edip silmek için sosyal medya platformlarının elekten geçirilmesi gerekir. Sosyal medya paylaşımlarında kullanılan dil bizim dünyamıza çok yabancı. Olumsuz taraflarından bazıları: Yalan ve asılsız söylemler içermesinin yanında ayrıca seviyesiz bir üsluba sahip. Toplumun bilgi sahibi olması ve yönlendirilmesine yarayan haberler artık sosyal medyadan takip ediliyor. Bu bağlamda babaların çocuklarını koruması için onlara faydalı olabilecek, onları koruyacak bilgiyi çocuklarına ‘dayatmaktan’ ziyade, onları bu bilgilere ‘yönlendirmesi’ son derece önemli gözüküyor’’ ifadelerini kullandı.

Birbirini dışlama sünnetle çelişir

Mısır Müftüsü önceki gün verdiği röportajda, fakihler arasındaki ihtilafların giderilmesi için belli bir çerçevenin çizilmesini talep etti. Müftü, aşırılık yanlısı gruplar arasında yaşanan ‘birbirini dışlama’ veya ‘üstün görme’ gibi hasletlerin, farklılığın rahmet olduğunu vurgulayan sünnetle çeliştiğini söyledi.

Kişisel çıkarla toplum menfaati çatışırsa toplum menfaati seçilmeli

Mısır Müftüsü Allam, ‘’Kişisel çıkarlardan ve çatışmalardan uzak olmak şartıyla çeşitlilik zorunlu bir durumdur. Eğer kişisel çıkar ile toplum menfaati bir yerde çatışırsa orada toplum menfaatini seçmek gerekir. Ayrıca bilindiği gibi bütün peygamberlerin getirdiği şeriat birbirinden farklı olsa da onların asıl hedefleri tekti o da; İnsan ile hakikat arasındaki engelleri kaldırmak’’ dedi.

Müftü konuşmasını şöyle sürdürdü, ‘’Şer’i ahkamı anlama konusunda yaşanan ihtilafları denetim altında tutabilmek için İslam nizamı birtakım çerçeveler çizmiş. Bu bağlamda Fukahanın kendi arasında ihtilaf etmesi Fıkıh bahçesinde bir çeşitliliğin ve zenginliğin göstergesidir. Aşırılık yanlısı grupların içinde yaşanan dışlama ve kendini üstünü görme gibi kötü hasletler sünnetle çelişir, zira eski Müslümanlarda bu kötü hasletler yer almıyordu’’ dedi.

Teknoloji aile içerisindeki diyalog zeminini kaldırdı

Aile içi çatışmalara da değinen Mısır Müftüsü, ‘’Aile içindeki problemler diyalog içerisinde çözülmeli. Anne ve Babanın hal ve hareketleri çocuklarına yansımaktadır. Bu yüzden çocuklarını sağlıklı temeller üzerinde yetiştirmeleri gerekir. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında ne yazık ki aile içerisindeki diyalog zeminini ortadan kaldırdı, sadece ‘almak’ peşinde koşturan birey profili çıkardı ortaya. Bu durum oldukça çarpık fikirleri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklarını belirli zamanlarda kontrol etmesi ve gerçekten uzak ve yalanlarla dolu internet sitelerinde gezinmesini sakındırması gerekir’’ dedi.