Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır, Nil Nehri havzası için anlaşma istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire/Muhammed Abdu Hasenin

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Dr. Muhammed Abdul Ati dün yaptığı açıklamada, Mısırlılar için su sektörünün son derece önemli olduğuna değinerek, “Adil bölgesel anlaşmalara ulaşmak için Nil Nehri havzası ortakları ile işbirliği yapmak Mısır’ın tarihsel dokusunu etkilemez” dedi.

Etiyopya ile Nahda (Hedasi) Barajı konusundaki müzakerelere değinen Ati, Nil havzası ülkeleriyle anlaşmanın Mısır’ın tarihi payını etkilemeyeceğini söyledi.

Mısır, 15 Mart 2015’de imzaladıkları ‘İlkeler Deklarasyonu’ sözleşmesine binaen, Nahda Barajı’nın depolanması ve barajın işletme kuralları ile ilgili Etiyopya ile anlaşma sağlamak istiyor. Mısır tarafından Nil Nehri havzası konusunda uzlaşmaya varılmanın yanı sıra her iki ülkenin faydasına olacak kapsamlı bir yaklaşım denenmesi çağrısı da yapıldı.

Avrupa Birliği (AB)-Mısır İşbirliği Su Konferansı açılış oturumunda Kahire’de düzenlenen su haftası kapsamında konuşma yapan Muhammed Abdul Ati, “Su miktarı sabit iken Mısır nüfusu büyük artış gösteriyor. Bunun yanında çabaya ihtiyaç var ve devlet bu konuda büyük adımlar attı” dedi.

Sulama Bakanı, “Mısır’ın en önemli önceliği olan plajların gelişmesi ve tuzdan arındırılması için büyük yatırımlar gerekiyor. Hükümet su arıtma ve geri dönüştürme için çok fazla bütçe ayırıyor” açıklamasında bulundu.

Abdul Ati su konusunda, alt yapı, temizlik ve sağlık açısından neler yapıldığını gözden geçirdiklerini, bu alandaki projelerin yüzde 90’nın AB ülkeleriyle Mısır tarafından işbirliği ile gerçekleştirdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Mısır Büyükelçisi Ivan Surkos, “AB, dünyadaki su sorunlarının sebeplerini ele almaya ve daha iyi kanalizasyon sağlamaya kararlıdır. Mısır hükümeti su sorunlarıyla örneklik oluşturup, aynı zamanda yeniliğe teşvik etmeyi hedeflemektedir” dedi. Mısır’ın birçok zorlukla karşılaştığına işaret eden Surkos, “Mısır ve Akdeniz halklarının ihtiyaçlarını karşılamaları için 450 milyon eurodan fazla bağış yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Surkos ayrıca, 2007’den bu yana AB’nin sorunlara çözüm bulmaya çalıştığını kaydederek AB’nin kalkınma projeleriyle su sorunlarını çözmeye destek vereceğinin sözünü verdi. Ayrıca su sektöründe 12 Mısır valisini kapsayan programların olduğuna değinen Büyükelçi, işbirliğinin 12,5 milyon Mısırlının yaşamını iyileştireceğini söyledi.

Öte yandan Surkos, Mısır hükümetinin su sektöründeki programları uygulamak için iddialı plan hedeflediğini belirterek, “İşbirliği kapsamında Mısır ve AB arasında ilk kez su forumu başlatacağız. Bu bağlamda özel sektörden kalkınma ortaklarının katılıma ihtiyacımız var” dedi.

AB, 2020 yılına kadar 120 milyon euroluk bir bütçe ile pilot uygulama başlatarak Mısır’da su güvenliğini arttırmayı hedefliyor.