Mısır Temsilciler Meclisi, terör eylemlerinde kullanmak amacıyla patlayıcı madde bulunduranlara yönelik ceza kanununda değişiklik yaparak idam ve müebbet hapis cezası getirdi. Terör operasyonlarında ölen kurbanların ailelerini desteklemeyi amaçlayan yasa onaylandı.
Temsilciler Meclisi’nin genel oturumunda oy kullanan meclis üyeleri, ceza kanunundaki ‘lisans sahibi olmadan patlayıcı madde bulundurma, imal ve ithal etme’ suçunu işleyenlere karşı idam ve müebbet hapis cezasını öngören ceza kanununu onayladı.
Ceza kanunundaki değişiklik ‘terör eyleminde kullanmak amacıyla patlayıcı üretme ve bulundurma suçu işlendiğinde cezası ölüm veya müebbet hapis olacaktır’ ibaresi eklenerek yapıldı. Değişikliğe gidilen yeni ceza kanunu, İçişleri Bakanlığı’na ‘patlayıcı veya patlayıcı madde olduğu düşünülen veya bileşiminde patlayıcı barındıran malzemeleri’ belirleme yetkisi de veriyor.
Kanundaki söz konusu değişiklikler, Mısır ordusunun ülke genelinde sürdürdüğü ‘2018 Sina Operasyonu’ ile aynı dönemde gerçekleşti.
Washington merkezli bir araştırma enstitüsüne göre Mısır, 2016’da 807 terör saldırısına maruz kalırken bu sayı 2017’de 332 olarak tespit edildi.
Temsilciler Meclisi dün ayrıca ‘terör operasyonlarında ölen asker, güvenlik görevlisi ve polislerin Mısır uyruklu ailelerini destekleme ve yardımda bulunmayı’ öngören bir yasayı daha onayladı.
Yasa, ölenlerin ailelerine maddi ve yasal destekte bulunulmasını, topluma entegre edilmeleri için çalışmalar yürütülmesini, kamu kuruluşlarında çalışma fırsatı ve üniversiteye kadar eğitim bursu verilmesini ve ayrıca şehit ailelerine maaş artışı gibi yardım faaliyetlerinde bulunulmasını kapsıyor.
Mısır ordusu tarafından 9 Şubat’ta açıklanan resmi verilere göre 2018 Sina Operasyonu’nda 17 asker öldü, 15’i de yaralandı.
Mısır Ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Farid, geçen hafta yapılan terörle mücadele doğu kuvvetlerinin ikinci merkezinin açılışında Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’den 3 ay sürmesi planlanan askeri operasyonunun süresinin uzatılmasını istemişti.