Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, yurtiçi ve yurtdışı dahil olmak üzere iki günlük seçim propagandası yasağı başladı. Öte yandan yurtdışında ikamet eden Mısırlılar için 3 gün sürecek oy verme işlemi, yarından itibaren başlayacak.
Seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Yarın Partisi’nin Genel Başkanı Musa Mustafa Musa arasında gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı yarışı için oy verme işlemleri, ülkenin dört bir yanında kurulan 139 oy kullanma noktasında gerçekleşecek.
Ulusal Seçim Komisyonu Sözcüsü Mahmud Şerif, dün yaptığı açıklamada, “Yurtiçi ve yurtdışında adayların seçim kampanyalarına dair propagandalar durdurulmuştur. Yurtdışı oylama sürecinin sona ermesinden sonra adaylar seçim kampanyalarına yurt içinde 24 Mart’a kadar devam edecektir. 26 Mart’ta yurt içinde başlayacak olan oy kullanma işlemleri 3 gün sürecektir” ifadelerini kullandı.
Sözcü Şerif, seçim yasaklarının halk arasındaki görüş alışverişleri için geçerli olmadığını, çeşitli medya veya diğer yollarla seçim propagandası yapılaması halinde soruşturma açılabileceğini, destek veya eleştirisel olarak her iki taraf için de yapılacak her türlü propagandanın bu yasağı delmek olarak sayılabileceğini söyledi.
Yurtdışındaki seçmen listelerine kayıtlı seçmen sayısını belirtmeyen Şerif, önceki seçimlerde oy verme verilerine göre, Arap ülkeleri arasından Kuveyt, Avrupa ülkelerinden ise İtalya, İngiltere ve Fransa’da en fazla oyun kullanıldığına dikkat çekti.
Merkezi İstatistik Bürosu’ndan alınan veriler, yurt dışında yaklaşık 10 milyon Mısırlının yaşadığını gösteriyor. Ancak bu, hepsinin oy kullanma hakkına sahip olduğu anlamına gelmiyor. Oy kullanma hakkına sadece isimleri seçmen veritabanına kayıtlı ve 18 yaşından büyükleri kapsayacak.
Dünya saatine göre, oylamaya başlayacak ilk ülke’nin Yeni Zelanda olacağını aktaran Şerif, son oyların ABD’nin batı sahilinde kullanılacağını belirtti.
Öte yandan Mısır Ulusal Seçim Kurumu (MSK) Başkanı Laşin İbrahim, yaptığı açıklamada, “MSK, yurt dışı oylama işlemlerine yönelik tüm büyükelçilikler ve konsolosluklarda seçmenlerin görevini kolaylaştırmak ve uzun kuyrukların oluşmaması için başta elektronik okuyucular olmak üzere gerekli tüm evraklar, malzemeler ve şartlar tamamen sağlamıştır” ifadelerini kullandı.
MSK Başkanı İbrahim, resmi Mısır Haber Ajansı’na önceki gün yaptığı açıklamada, Yurtdışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip Mısırlılar, büyükelçilik ve konsolosluklara giderek oy kullanmaya özen göstermelidir. , Dünya’nın dört bir yanında yasal haklarına uygun olarak oylarını kullanabilirler” şeklinde konuştu.
Seçimlerin ‘MSK gözetim ve yönetimi altında şeffaf bir şekilde gerçekleştirileceği’ sözünü veren İbrahim, seçimleri takip edenler arasında çeşitli yerel ve uluslararası medya, sivil toplum örgütlerinin olacağının altını çizdi. MSK Başkanı, yurtdışındaki oyların, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı sekretaryaların yardımlarıyla görevli diplomatik birlik ve konsolosluk üyelerinin gözetiminde olacağını ve doğrudan gizli oylama yoluyla oy kullanılacağını vurguladı.
İbrahim ayrıca, seçimlerin yapıldığı süre boyunca, ister ikamet eden olsun ister ziyaretçi, ister turist olsun, ister tedavi gibi bir takım sebeplerden dolayı başka bir yerde bulunsun, Mısır kimlik kartına sahip olduğu sürece (yenileme süresi dolmuş ve aşılmışsa), adı seçmen veri tabanında bulunan ve Mısır’da daimi ikamet eden her Mısırlının, oy kullanma hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Yurtdışında yapılan oyların sonuçlarının, seçim sonuna kadar açıklanmayacağını vurgulayan MSK Başkanı, sonuçların Mısır içinde ve dışında seçmenlerin oy kullanma işlemlerini bitirmesi ve oyların tamamen sayılmasından sonra ilan edileceğinin altını çizdi.
Mısır’daki seçmen sayısının 60 milyon olduğu tahmin ediliyor. Seçimi kazanan isim ülkeye 4 yıl boyunca liderlik edebilecek. Şu anki Anayasa’ya göre mevcut Cumhurbaşkanı Sisi, başka bir başkanlık döneminde aday olma hakkına daha sahip olmayacak.