Mısır, Sudan ile suyun kullanım şartları konusundaki düzenlemelerin geliştirilmesi ve incelenmesinin yanı sıra Nahda Barajı’nın adil kullanım prensibine uygun olarak işletilmesi ve herhangi olası bir zararın önlenmesi amacıyla tüm önlemlerin alınmasını sağlamak için harekete geçti. Tüm bu başlıkların yanı sıra anlayış ve işbirliğini destekleyen bilimsel araştırma komitesinin oluşturulması için anlaşma imzaladığını açıkladı.
Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen toplantıya üç ülkenin istihbarat başkanları, dışişleri ve sulama bakanları katıldı. Toplantıda araştırma komitesine en fazla 15 Ağustos tarihine kadar mühlet verildi. Araştırma sonunda üç ülkenin de sonuçları değerlendireceği kaydedildi.
Mısır, Sudan ve Etiyopya yaklaşık üç yıldır Nahda Barajı için müzakereler düzenliyor. Kahire, Nil sularındaki yaklaşık 56 milyar metreküplük payının etkileneceğini söylerken, Etiyopya barajın su akışına engel olmayacağını savunuyor. Üç devlet bu barajın etkilerini incelemek için oluşturulan uluslararası mühendislik danışmanlığı ofisinin gözetimi altında. Dün taraflar, 2015 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Sudanlı mevkidaşı Ömer el-Beşir ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn arasında imzalanan Nahda Barajı hakkındaki ilkeler bildirgesi üzerinde mutabakata vardıklarını duyurdu.
Toplantıda yayınlanan resmi açıklamaya göre üç ülkenin yetkilileri işbirliği temelli barış, güvenlik ve refah içinde yaşamak amacıyla 6 aylık aralıklarla zirveler düzenleyecek.
Kahire’de önümüzdeki temmuz ayında üç ülkenin ilgili bakanları ile düzenlenecek toplantıda, ‘üçlü altyapı fonu’ kurulmasının yolları görüşülecek. Teknik durumla ilgili olarak ise mevcut Teknik Komite Başkanı’nın görüş birliğine varılamayan taslak tanıtım raporları ve sorunları için danışma ofisi ile görüşmesi teklifi kabul edildi.
Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Afrika sorunları ve su konusunda uzman olan Dr. Eymen Sayed Abdulvahhab, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte şu değerlendirmelerde bulundu:
“Toplantıda bahsedilen barajın nasıl doldurulacağı ya da projenin ertelenmesi gibi sorunlar daha önce de pek çok kez gündeme geldi. Toplantı, iyi niyetlerin vurgulanmasından ve Nil havzasındaki su yönetimi konusuna bir çözüm bulunmadan teknik yolların görüşülmesinden öteye gidemedi. Nahda Barajı ile ilgili sorunlar çoğunlukla teknik değil siyasidir. Bu da toplantının sonucuna yansımıştır. Mısır’ın Nahda Barajı’nın yönetimi ve mevcut sorunların ülkenin aleyhine olduğu gerekçesiyle baraj dolumunu ertelemeye çalışması ve buna su depolama oranlarını göstermesini sorunun temeli olarak özetleyebiliriz.”