Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır ve Fransa, terörle mücadelede işbirliği konusunu görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ülke içi istihbaratından sorumlu Fransa İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI) Başkanı Laurent Nuñez ile iki ülke arasındaki çeşitli alanlarda, özellikle de ‘terörle mücadele’ alanında istihbarat ve güvenlik işbirliğini görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Radi, Sisi’nin Genel İstihbarat Müdürlüğü (GID) Başkanı Tuğgeneral Abbas Kamil’in de katıldığı görüşmesi sırasında ‘iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine ve gücüne, aralarındaki mevcut koordinasyona ve terörle mücadeledeki çabalarına’ dikkat çektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün belirttiğine göre ayrıca Nuñez, ‘Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Sisi’ye saygı ve selamlarını ileterek, Macron’un Mısır’la tarihi ve güçlü ilişkiler kurmaktan gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Yine Sözcü’den gelen açıklamalara göre, DGSI Başkanı ülkesinin Mısır ile yürüttüğü özellikle de orta doğudaki kritik durum ışığında aşırılıkları yok etme konusundaki işbirliğine dikkat çekti. Bu bağlamda Nuñez, Mısır’ın bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesindeki temel rolü ve mevcut krizler için siyasi çözümlere ulaşma çabalarını da övdü.

Görüşme sırasında ikili ilişkilerle alakalı konulara ve çeşitli sahalardaki yardımlaşmanın genişletilmesine de değinildi. Ayrıca bazı bölgesel meselelere ilişkin konular ve terör ve aşırılıkla mücadele noktasındaki çabaların genişletilmesi de görüşme kapsamındaydı.

Önceki dönemde Mısır ve Fransa, Kahire’nin 24 Rafal savaş uçağı, birçok görevli fırkateyn ve iki Mistral savaş gemisi satın aldığı bir dizi askeri anlaşma imzalamıştı.

Diğer yandan Temsilciler Meclisi dün ‘bilişim suçlarıyla’ ya da bilinen diğer adıyla ‘siber suçlarla’ mücadele yasa tasarısını onayladı. Bu siber suçlar ise; ‘hükümet bilgilerinin, devlete ait bilgi ağının veya tüzel kişilerin korunmasını’ ve ‘elektronik yazışma için Anayasa ile güvence altına alınan özel hayatın dokunulmazlığını, gerekçeli yargı düzeni dışında açıklanmaması ya da dinlenmemesini’ içeriyor.

Cumhurbaşkanının onayını gerektiren yasa tasarısı, ulusal güvenliği tehdit eden herhangi bir kelime, sayı, resim, film veya reklam malzemesi yerleştirmek suretiyle bir sitenin Devlet içinde veya dışında yayınlandığına dair kanıtın bulunması takdirde, yetkili soruşturma organlarının kararına göre web sitelerinin engellenmesine de izin veriyor. Ancak yasa, soruşturma makamının mahkeme kararını 24 saat içinde yetkili mahkemeye sunma yükümlülüğünü de beraberinde getiriyor. Teklifin verildiği tarihten itibaren 72 saati aşmayacak bir süre içerisinde karar, mahkeme tarafından ret veya kabul edilebilecek.

Yasa tasarısı yürürlüğe girdiği takdirde Başsavcı, elektronik suç işlendiğine ya da elektronik suç işlemeye teşebbüs edildiğine dair yeterli kanıt bulunduğunda, sanığın yurtdışına seyahat etmesini ya da belirli bir süreliğine isminin listelerde yer almasını engelleyebilecek.