Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Kahire’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
İki ay önce patlak veren Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları konusunda Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Türkiye arasındaki tartışma, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Güney Kıbrıslı Rum mevkidaşı Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides’in görüşmesinde gündemin ilk sırasında yer aldı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki bakanın dün, Kahire’de bir toplantı düzenlediği bilgisi verilirken, toplantı sırasında Şukri’nin, ülkesinin kendi karasularında doğalgaz sondaj çalışmaları yaparken karşılaştığı güvenlik noktasındaki zorluklara dikkat çekerek, tarım, eğitim ve sanayileşme alanlarında işbirliği içeren projelerin yanında enerji alanında da işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.
Bakanlığın açıklamasına göre, Christodoulides, sadece Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin değil bölgedeki ülkelerin haklarını reddeden Türkiye’nin ekonomik bölgedeki yasadışı faaliyetlerini eleştirerek, tüm uluslararası ve bölgesel forumlarda Rum kesimine güçlü destek veren Mısır’a teşekkür ettiği ifade edildi.
Mısır, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Türkiye’nin yer aldığı üçlü kriz, geçtiğimiz Şubat ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2013 yılında Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi tarafından Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki doğalgaz yataklarının aranmasına yönelik imzalanan anlaşmanın yasallığını kabul etmediğini ve Ankara’nın da bölgedeki enerji kaynaklarını araştırmaya başlama niyetini açıklamasının ardından ortaya çıkmıştı.
Christodoulides, Türkiye’den yapılan açıklamalara yanıt olarak, “İki ülke arasında işbirliği için yasal bir çerçeve var. Şukri ile enerji alanındaki gelişmeleri tartıştık. Ülkemizdeki firmalardan Mısır’a yatırım yapmalarını istedik. Mısır Dışişleri Bakanı ile Roma’da da görüştük. İki ülke arasındaki stratejik bağlara dayanan işbirliğine büyük ilgi var” ifadelerini kullandı.
Christodoulides, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin, Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrar koşullarının oluşturulmasına yönelik ortak vizyonun vazgeçilmez bir parçası olduğunu da belirtti.
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan iki ay önce yapılan açıklamada, “Mısır ile Güney Kıbrıs arasındaki deniz sınırlı konulu anlaşmanın yasallığı tartışılamaz. Uluslararası hukuk kuralları ile uyumludur. Mısır’ın bu bölgedeki egemenlik haklarını önleme veya zayıflatma girişimleri kabul edilemez” ifadelerine yer verilerek uyarıda bulunulmuştu.