Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır ve Sudan arasında ‘Nil suları toplantısı’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Dr. Muhammed Abdul Ati, Sudan’ın başkenti Hartum’da 18 Eylül’de Sudan Su Kaynakları, Sulama ve Elektrik Bakanı Hıdır Muhammed Kasım’ın da katılımıyla düzenlenen Nil Suları İçin Ortak Daimi Teknik Komisyon’un 58. oturumunun ilk toplantısına katıldı.

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı Sözcüsü Dr. Yusra Hafaci yaptığı açıklamada, toplantının “Nil Nehri sularıyla ilgili teknik konuları tartışmak” ve “1959 Anlaşması uyarınca Nil Nehri suları idaresindeki iki ülkenin karşı karşıya kaldığı zorluklar ve engellerle mücadele etmek için ortak bir işbirliği sağlamak” üzere Hartum ve Kahire’de heyetler tarafından gerçekleştirilen düzenli toplantıların bir parçası olduğunu belirtti.

Kahire, Mısır’a ulaşan suyun azalmasından endişe endişeli çünkü ülke, 55.5 milyar metreküpe ulaşan Nil sularının yüzde 90’ına bağımlı halde. Aynı şekilde Mısır, Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kollarından biri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı’nın dolma sürecinin yaklaşmasıyla ihtiyaçlarının karşılanmadığı bir pay eksikliği krizine de hazırlanıyor.

Bu çerçevede Sözcü Hafaci, bir gazeteye yaptığı açıklamada, toplantıda “nehrin gelirlerini artıracak atık miktarını azaltma projesi, Sudan içindeki yüksek baraj bütçeleri ve diğer rezervlerin incelenmesi, Nil Gülü bitkisinin direnci, Nil Havzası ülkeleri arasında teknik işbirliği projeleri, Nil’deki eylem ve seviye ölçümlerinin takibi ve geliştirilmesi, heyelan takibi, buharlaşma, heyetin faaliyetlerini genişletmek üzere Mısır ve Sudan’daki kontrol için hidrometeoroloji istasyonlarının takibi” gibi, iki ülke arasındaki su kaynaklarına dair pek çok önemli konunun ele alındığını söyledi.

Dr. Yusra Hafaci ayrıca, “Heyet, Mısır ve Sudan arasındaki teknik işbirliğinde bir modeldir. Nil Suları İçin Ortak Daimi Teknik Komisyon, ‘iki ülkedeki hükümetler arasında teknik işbirliğini sağlamak, nehri kontrol edip gelirlerini artırma projeleri için gerekli araştırma ve çalışmaları yürütmek, aynı zamanda su takiplerini devam ettirmek’ için 8 Kasım 1959 tarihinde Sudan ve Mısır arasında imzalanan Nil Nehri Sularının Tam Kullanımı Anlaşması kapsamında 1960 yılında kuruldu” ifadelerini kullandı.

Sözcü, iki ülkenin “sürekli nüfus artışı ve sınırlı su kaynakları, iklim değişikliği ve su kaynakları üzerinde beklenen olumsuz çevresel etkiler, Nil Nehri’ndeki kanalizasyon ve su tesisatının korunması, donanım ve ekipmanların günümüz teknolojisine uygun olarak geliştirilmesi için gerekli finansal desteğin sağlanması” gibi karşılaştığı birçok zorluğa da dikkat çekti.

Mısır ve Etiyopya, Sudan’ın da katılımıyla 3 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı konusunda müzakere yürütüyor. Görüşmeler, depolama krizi ve barajın işletme kuralları hakkında nihai bir anlaşma sağlanmaksızın devam ediyor.