Kahire: Abdulkadir Ferc
Mısır hükümetinin akaryakıt zammı Ramazan ayından önce yapılan toplantılarda ilan edildi. Söz konusu fiyat artışları ise beklenmedik bir şekilde bayram tatilinde yürürlüğe girdi. Bu durum, Mısır ulaşımında karmaşaya sebep oldu. Özellikle bayram tatili için Kahire dışına çıkan vatandaşların geri dönüşlerinde büyük sıkıntılar yaşandı. Bu durum taksi durakları ve otobüs terminallerinde kaosa neden oldu.
Şarku’l Avsat, Giza ve Kahire’deki vatandaşların hükümetin zamansız zamlı tarife şikâyetlerini yerinde takip etti. Bazı vatandaşlar zamlı tarifeye uymayı reddederken bazıları arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Bayramın ikinci günü sabahında onaylanan akaryakıt zammı, ulaşım ücretlerinin yüzde 17,4 ila yüzde 66,6 oranında artmasına sebep oldu.
Giza’daki Bulak ed-Dekrur mahallesinde yaşayan24 yaşındaki İmad Abdulfettah, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Burada diğer bölgelerdeki gibi sürekli olarak görev yapan trafik polisleri yok. Çoğu plakasız ve ruhsatsız olan araçlar vasıfsız ve ehliyetsiz sürücüler tarafından kullanılıyor. Benzin ve dizel yakıt fiyatlarındaki her artış sonrasında ulaşım bedelini kendi kafalarına göre artırıyorlar. Son akaryakıt zammı sonrası ulaşım ücretlerinde yüzde 50’lik artış oldu. Toplu taşıma şoförleri, ulaşım ücretlerini ikiye katlamak için artan yakıt zammından faydalanıyor ve kâr ediyorlar. Uzun vadede hesaplandığı zaman ulaşım ücretindeki artışın yakıt artışından daha fazla olduğu ortaya çıkıyor.”
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, fiyat artışlarına dair şikâyetlerin takip edildiği belirtirken İdari Kontrol Kurumu (ACA), akaryakıt fiyatları ve ulaşım ücretleri ihlallerinin bildirilmesi için vatandaşlara şikâyet hattı tahsis ettiğini açıkladı.
Mısır’ın el-Garbiyye bölgesinde özel sektörde çalışan Ahmed Fethi adlı vatandaş Şarku’l Avsat’a, Tanta – Kahire arasındaki ulaşımı gerçekleştiren sürücülerin ulaşım ücretlerine zam yapmak istediklerini, bu durumun ise yolcular ile sürücüler arasında sözlü tartışmalara sebep olduğunu söyledi. Fethi, sürücülerin trafik memurları ve vatandaşların şikâyetlerine rağmen geri adım atmadıklarını belirtti.
Resmi rakamlara göre Mısır’da ruhsatsız yaklaşık 3 milyon araç var. Bununla birlikte özellikle Kahire gibi büyük şehirler dışındaki bölgelerde söz konusu araçların büyük bir kısmı yolcu taşımacılığında kullanılıyor.
Kamu sektöründe çalışan Arife Said isimli vatandaş, Mısır lirasının iki yıl önce dolar karşısındaki dalgalanmasının ardından fiyatları ikiye katlanan gıda ve tüketim malları ile beyaz eşyaların yer aldığı uzun listenin yakıt fiyatlarının artmasıyla yeniden etkilenmesinden korktuğunu söyledi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Arife Said, akaryakıt fiyatlarındaki artışın halk otobüslerini de etkilediğini ve bazı güzergâhlardaki bilet fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 100 oranında arttığını ifade etti. Kahire’deki toplu taşıma araçlarının ücretlerinin ise düşük gelirli bir ailenin bütçesine ek bir yük getirdiğini belirtti.
Kahirelilerin son zamanlardaki artışın metro fiyatlarına yansımaması sebebiyle henüz yüzleşmedikleri belirten Arife Said, şu an Kahire’de yaşayanların işe gidip gelmek için aylık olarak harcadıkları ulaşım ücretinin yüksek olduğunu ve bunun aile bütçesine büyük bir yük getirdiğini belirtti. Bu durumun kendilerini boğucu bir krizle karşı karşıya bıraktığını söyledi.