Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır’ın Gazze’ye açılan kapısının genişletilmesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uzun zamandır, Gazze, bir yerden diğerine zıplayan ve hareket eden bir ateş topuna benziyor.

Kimsenin kendisinde kalmasını istemediği bir ateş topu.

On bir yıldan beri, yani, 2007 yazında Hamas’ın yasal yönetime yaptığı darbeden beri, bu ateş topuna, bir çözüm bulunamadı. Tüm bu uzun süre boyunca Gazze problemi bir çözüme kavuşamadı. Ne Filistin-Filistin çatışması düzeyindeki dahili boyuttaki içten problemlere, ne de sınırlarda sürekli sakinlik ve güvenliğin temini için İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal ederek Hamas’ı tasfiye ederek ortadan kaldırılmasıyla, İsrail boyutunda, ne de bölgesel anlamda, Mısır, Türkiye ve Katar boyutunda Gazze sorunu bir türlü çözüme ulaşamamıştır.

Bu uzun ve karmaşık sorun Milyonlarca Gazzeliyi insani yaşam düzeyinden çıkararak, içinde olduğumuz dönemin en sefil insani topluluğu haline dönüştürmüştür.

Bu aralarda İsrail’de tartışılmaya açılan bir öneri Gazze’yle ilgili ihtiyatlı bir iyimserlik uyandırdı; İsrail, Gazze’nin karası, denizi ve göklerini mutlak şekilde kontrolü alması karşılığında, denizin ortasında yapay bir adanın kurulmasına izin verecek.

Bu, uluslararası finansmanın sağladığı minimum beş milyar dolara mal olacak yaratıcı öneri, adanın içinde bir havaalanının, limanın ve deniz suyunu tatlı suya çevirecek bir istasyonun da oluşturulmasını kapsıyor.

Proje, özetle, İsrail’in Gazze’yi mutlak hakimiyet altında almasını sağlayacak.

Tabii ki, kağıt üzerinde uygulanabilir görünse de, toprak üzerinde uygulanması mümkün olmayan bu öneri uygulanmadı. Dünya bu türden bir maceraya girmeye hazır olsa da, İsrail’in iç dinamikleri ve Gazze’nin iç durumu buna hazır değil.

Mantıklı sebeplerden dolayı, Mısır bu hikayeyi kale almayacaktır ayrıca, Gazze’nin ana vatanı sayılan Mısır, kendisine çok yakın olan sınırlarındaki trajediyi görmezlikten gelemez. Mısır’ın liman, havaalanı ve hayati öneme sahip kurumların Sina’da, yani kendi topraklarında inşa etme önerisinin doğru olmasını da ümit ederim. Milli güvenlik gereklerini iyi bilen Mısır Gazze’yi kurtarabilir ve iki tarafın yararına olan projelere imza atabilir. Gazzelilerin nefes almaları için Mısır’a ihtiyacı var, Mısır ise Gazze sınırındaki her kum taneciği üzerinde mutlak hakimiyetini korumakla birlikte, Gazze problemini çözmek için gelen uluslararası finansman İsrail’e oluk oluk gideceğine, Gazze’nin dosyalarını elinde tutan Mısır’a akacaktır, zira; bu türden bir işe giriştiğinde, Mısır’a gerçek bir rakip olmayacaktır.

Ateş topunun kardeş çabalarıyla söndürmeye yatkın bir ortamdayız. Ulusal güvenlik eskisi gibi, geleneksel biçimlerde ordu sayısı ve geleneksel güç dengeleriyle gerçekleşmiyor artık. Tüm civar ülkelere hitap edecek çıkarlar ve büyük projeler ulusal güvenliğin gerçekleştirilmesinde çok önemli rol oynuyor, tıpkı Mısır’la ilgili ortaya atılan ve Gazze’yle ilgili projeleri gibi.

Mısır’ın Gazze’yle ilgili on yıllarca süren tecrübesi var, Gazze’nin ağır bir yük olmayacağı, tam tersine, komşusunun ve kardeşinin güvenliği için garantör olan bir komşu olmasını sağlayacak bir çözümü Mısır aklı üretebilir.