Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Modi ile Şi, Vuhan’da da bir araya geldi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Çin lideri Şi Cinping ile bir araya geldi. Hindistan Başbakanı’nın Çin ile ilişkileri eski haline döndürme hedefiyle düzenlediği resmi olmayan görüşme 27 Nisan’da Vuhan’da da gerçekleşti.

Şinhua haber ajansının aktardığına göre görüşmede iki ülke arasındaki tartışmalı sınırın yanı sıra serbest ticaret ve askeri ilişkilerde istikrar üzerinde duruldu. Asya’da 3 bin 500 kilometrelik en uzun sınırı paylaşan Hindistan ve Çin arasındaki ilişkiler uzun süredir gergin durumda.

Çin, Hindistan ve Butan arasındaki sınırda yer alan Doklam bölgesi dolayısıyla geçen yıl haziran ayında gerginlik artmıştı. Nitekim Doklam bölgesindeki sınırın Çin tarafında Pekin yönetimi yol inşaatı yaparken Hindistan askerleri sınırı geçerek inşaata müdahale etmişti. 1962’deki sınır savaşından bu yana söz konusu gerginlik iki ülke arasındaki en büyük kriz olarak nitelendiriliyor.

Şinhua, Modi ve Şi’nin Hubey Eyalet Müzesi’ni ziyaret ederek tarihi eserleri incelediğini duyurdu. Taraflar, iki eski uygarlık arasındaki diyalogu güçlendirme ve barış içinde yaşama yollarını ele aldı. Şinhua haber ajansı ayrıca iki liderin müzede el sıkıştığı bir fotoğrafı yayınladı ancak görüşmeye dair ayrıntılı bilgi vermedi. İkilinin bugün misafirhaneleri dolaşacağı kaydedildi.

Hindistan Başbakanı Modi, Twitter hesabı aracılığıyla yayınladığı mesajda, “Çin Devlet Başkanı Şi ile ikili ve küresel konulara dair görüş alışverişinde bulunacağım. Başta şu anki ve gelecekteki uluslararası durum olmak üzere ulusal kalkınmaya yönelik görüş ve önceliklerimizi ele alacağız” ifadelerine yer verdi.

İki ülke sınırındaki sorunların yanı sıra Hint Okyanusu’nda da zaman zaman krizler yaşayan tarafların Şi’nin ortaya koyduğu Kuşak ve Yol projesi üzerinde de anlaşmazlıkları bulunuyor. Hindistan, geçtiğimiz günlerde ticaret ve ulaşım konusunda Çin tarafından yürütülen plana karşı olduğunu belirtmişti.

ABD hava kuvvetleri dün B-52 stratejik bombardıman uçaklarının Güney Çin Denizi’ne giriş yaptığını ve Japonya’nın güneyindeki Okinawa Adası yakınlarında eğitim uçuşu gerçekleştirdiğini duyurdu. ABD hava kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre B-52 Stratofortress jetleri, Guam Adası’ndaki üsten kalkarak Güney Çin Denizi’ne giriş yaptı. Jetlerin deneme uçuşu yaptığı ifade edilirken daha sonra ise F-15C Strike Eagles uçakları ile Okinawa’da eğitim uçuşu gerçekleştirdiği belirtildi.

Hava kuvvetlerinden bir sözcü, uçuşları “rutin bir görev” olarak nitelendirdi. Tayvan medyası da söz konusu eğitim uçuşlarına dair yaptığı haberlerde bu durumun Pekin’in Tayvan’daki askeri varlığını artırmasının ardından ABD’nin Çin’e gönderdiği bir uyarı mesajı olabileceğini aktardı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian da geçen perşembe günü yaptığı basın açıklamasında ABD uçuşlarına değindi ve Çin silahlı kuvvetlerinin durumu takip ettiğini belirtti. Aynı şekilde Çin gazetesi Global Times da dün ABD jetlerinin Tayvan konusunda Pekin’e göndermek istediği mesajın amacına ulaşmadığını yazdı. Gazete, “ABD’nin anakarayı Tayvan’a askeri baskı uygulama konusunda engellemesi mümkün değil” ifadelerine yer verdi.
Tayvan ve Güney Çin Denizi, Washington ve Pekin arasında önemli bir bağlantı noktası niteliğinde. Nitekim ABD’nin Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularındaki “dolaşma özgürlüğü” de Çin’in tepkisine neden oluyor.