İran’ın çeşitli şehirlerinde rejim karşıtı kalabalık eylemler devam ediyor. Göstericiler, “Diktatörlüğün devrilmesi” ve “Suriye’yi bırakın bize bakın” sloganları atarken, İran rejimi gösterileri kanunsuz olarak niteleyerek, gösterilere katılanları bedelini ödemekle tehdit etti.
Gösterilerdeki sloganlar ilk kez İran Dini Rehberi Ayetullah Ali Hamaney’i hedef alırken, göstericiler attıkları sloganlarla Hamaney’i ‘Diktatör’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi de eleştiren göstericiler, ülkedeki ekonominin kötü gidişatına dikkat çekti.
Protesto eylemlerinin artması üzerine İran rejimi, Telegram ve Instagram’ı engelledi. İran İçişleri Bakanı ise, halkı protesto eylemlerine devam etmeleri halinde bedelini ağır ödemekle tehdit etti.
Yetkililer, İran güvenlik güçlerinin gösterileri şiddet kullanarak bastırma yoluna yönelmesinden ve 2009’daki senaryonun tekrarlanmasından endişe ediyor.
Resmi verilere göre, İran’daki hapishanelerde yaklaşık 600 bine yakın siyasi tutuklu bulunuyor. İran rejimi ise Ortadoğu’da yürüttüğü vekalet savaşına milyarca dolar harcıyor.
Yönetimin bölgedeki Şii militanlara sağladığı ekonomik destekten dolayı ülkede bozulan ekonomi nedeniyle İran’da 11 milyon vatandaş kendisini dışlanmış hissediyor. 1.5 milyondan fazla vatandaş ise uyuşturucu kullanıyor.
İran’ın toplam dış borcu 18 milyar dolara ulaşırken, yurtdışındaki bankalarda 50 milyar doları dondurulmuş durumda. Veriler, İran’ın nükleer anlaşma ile nefes almasına rağmen büyük bir ekonomik darboğaz içinde olduğunu gösteriyor.