Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova İdlib savaşına ilişkin görüşmelerini hızlandırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova/Raid Cebr

Moskova yaklaşan İdlib savaşına hazırlık olarak bölgesel ve uluslararası görüşmelerini hızlandırdı.

Moskova, mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırma ve bölgenin yeniden imar edilmesi ile Suriye’deki insani krizi çözümlemeyi hedefliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden bir gün sonra Kremlin, Paris ve Ankara ile Suriye konusundaki diplomasi trafiğini hızlandırdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Kremlin kaynakları bu görüşmelerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası taraflarla temaslar gerçekleştireceğini söyledi.

Rusya ve ABD Dışişleri bakanları gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde ABD’nin Moskova’ya yeni yaptırımlar getirmesinin ikili ilişkilere zarar verdiğine vurgu yaparken Suriye’deki gelişmeleri, özellikle de Rusya’nın son olarak attığı adımları ele aldı.

İran güçleri İsrail sınırından uzaklaştırılıyor

Bu adımlar arasında İran güçlerinin Suriye’nin güneyinden 85 km uzağa çekilmesi ve Rus güçlerinin Golan yakınlarındaki çatışmasızlık bölgelerine konuşlanması bulunuyor.

Kremlin’den dün yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve bu görüşmede ikilinin Moskova ve Paris’in Doğu Guta’ya insani yardımların ulaşması için gerçekleştirdiği faaliyetlerden duydukları memnuniyeti dile getirdiği belirtildi.

Kremlin’den yapılan açıklamanın devamında Putin ve Macron’un Suriye’deki mevcut durum hakkında görüş alışverişi sırasında Fransa ve Rusya’nın bu yılın temmuz ayında insani yardımların Doğu Guta’ya ulaştırılması ve bölgedeki halka dağıtılması için ortak olarak gerçekleştirdikleri faaliyetin önemli olduğuna vurgu yaptıkları belirtildi. Fransa, Putin ve Macron arasında varılan anlaşma gereğince temmuz ayında Suriye’ye 40 tondan fazla insani yardım gönderdi. Bunların arasında tıbbı ameliyatların yapıldığı taşınabilir hastane, mutfak malzemeleri, battaniye ve ilaç bulunuyor.

Yine Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in, uluslararası toplumun Suriye’nin ekonomik altyapısının yeniden oluşturulmasına ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmelerine katkıda bulunmalarının önemine vurgu yaptığı belirtildi. Kremlin’den yapılan açıklamada iki başkanın mültecilerin gönüllü olarak ülkelerine geri dönmelerini kapsayacak siyasi bir anlaşmaya varılması gerektiğini konuştukları yer almadı. Elysee sarayından yapılan açıklamada ise görüşmenin en önemli kısmı mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için yapılacak siyasi anlaşma. Öyle ki Elysee cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamada İki başkanın Suriye’deki askeri durumu ve mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri için gerekli olan şartları görüştüğüne yer verildi.

Açıklamanın devamında Fransa ve Rusya taraflarının söz konusu meselelerde bakanlık ve temsilciler düzeyinde görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceğine dikkat çekilirken Putin ve Macron’un önümüzdeki eylül ayının başında Suriye konusunu yeniden görüşmek için bir araya gelme konusunda anlaştığı belirtildi. Önümüzdeki ayın başında Türkiye’de yapılacak dörtlü zirveye dikkat çekilen açıklamada Türkiye’deki zirvede Putin ve Macron’un yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunacak.

Kremlin’den yapılan açıklamanın devamında Putin’in Suriye konusunda Erdoğan ile yaptığı görüşmeleri tamamladığı belirtilirken kaynaklar Putin ve Erdoğan’ın Astana sürecinde varılan anlaşmaların uygulanması ışığında Suriye’deki durumu ele aldıklarını belirtti. Kaynaklar, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’deki sorunun insani durumun kötüleşmeden çözülmesine yönelik mekanizmaya ilişkin görüşmeleri sürdürdüğüne dikkat çekildi. Öyle ki Moskova Lavrov’un pazartesi günü, Suriye konusundaki görüşmelere devam etmek üzere Ankara’ya gideceğini açıklamıştı.

Muhaliflerin bölünmesi Rusya’yı memnun ediyor

Suriye’de sahadaki gelişmeler konusunda ise Rus Medyası İdlib’deki sorunun hızlı bir şekilde çözülmesine ilişkin birçok senaryodan bahsediyor. Rus medyasında yapılan yayınlarda savaşın hızlı ve bitirici olacağı, sahadaki anlaşmaların ve muhalifler safındaki bölünmelerin savaşın hızlı bir şekilde bitirilmesinde etkili bir unsur olduğu belirtiliyor. İzvestiya gazetesi dünkü sayısında Esed ordusu ve onu destekleyen Rus güçlerinin Halep ve Guta’daki savaşlardan dolayı büyük tecrübeye sahip oldukları ve bunun İdlib’deki savaşta çok önemli bir unsur olacağı ifade edildi.

Gazete, Rus güçlerin şehir savaşı taktikleri konusunda muhaliflerden üstün olduğuna ve bunu Suriye’deki savaşlarla birlikte geliştirdiğine dikkat çekti. İzvestiya gazetesi, ABD’nin Musul’u kuşatmak ve DEAŞ terör örgütünü bölgeden uzaklaştırmak için bölgeye güç topladığını ancak Suriye’de buna benzer imkanların olmadığı, daha az bir sayı ve Suriye rejiminin kendilerinden yardım istediği gönüllü milislerin desteğiyle Halep’e saldırılmasının gerekli olduğunu söyleyerek 2016’nın sonunda Halep’in muhaliflerden temizlenmesi için yürütülen operasyona İran gözetimindeki milislerin katıldığına dikkat çekti. Rusya o vakit Halep operasyonuna hava desteği vermişti.

Yine gazetede, zaferin anahtarının operasyonların merkezi olan Rusya’nın Suriye’deki hava üssü Hmeymim olduğu ve tüm güçlerin şehir savaşına yoğunlaşmasının tek başına, savunma durumundaki düşmana karşı sayı ve bölge üstünlüğü sağlanmasını güvence altına aldığı ifade edildi. Bunun art arda yapılan küçük saldırılarla gerçekleştiğinin belirtildiği gazetede söz konusu taktiğin, muhalif savaşçıların saldırının nereden geldiğini belirleyememesini ve güçlerini savunmaya odaklandıramamasını sağladığı ifade edildi.

Rusya’nın insansız hava araçları ve özel güçlerle gerçekleştirdiği keşif operasyonlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken İzvestiya gazetesi söz konusu keşiflerin, Rus savunma uçaklarının düşman mevzileri ve cephanelerine tam isabet atışlar gerçekleştirmesini sağladığını kaydetti.

Gazete, buna benzer taktiklerin İdlib’te kullanılacağı ve önemli olanın “terörist gruplar” şeklinde tanımladığı muhalifler arasındaki ayrılıklardan ve kötü koordinasyondan faydalanmak olduğunu söyledi.