Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova, Şam’ın tutumunu ve Suriyeli muhalifleri eleştirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kremlin, Cenevre görüşmelerinin Suriye krizinin çözümü için şart olduğunu ve herkesin katılması gerektiğini duyurdu. Açıklamanın, Suriye rejimi heyetine Cenevre müzakerelerine muhaliflerle birlikte katılmak zorunda olduklarına dair bir mesaj olarak yorumlandı.

Rusya Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi’nden yapılan açıklamada da Suriye rejimi heyetinin müzakerelere dâhil olacağını açıklamasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da “Biz Cenevre sürecinin doğal olarak Suriye krizinin siyasi çözümü için gerekli olduğunu ve kapsamlı bir katılım gerçekleşmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür kapsamlı katılım, yapılacak olan anlaşmanın geçerliliğinin de garantisi olacaktır. Bu süreç çok karmaşık ve zorlu. Bu yüzden, süreci takip ediyor ve bekliyoruz” diye konuştu.

Suriye rejimi, kısa süre önce heyetin Cenevre görüşmelerine gitmesinin ertelendiğini duyurmuştu. Ancak, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan daha sonra yapılan açıklamada, heyetin müzakerelere katılmak üzere Cenevre’ye gideceği belirtilmişti.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’ya Yüksek Müzakere Heyeti’nin müzakerelere katılacağını ve heyetin 29 Kasım çarşamba günü Cenevre’ye gideceğini bildirdiğini söyledi.

Rusya’nın BM ve Cenevre Daimi Temsilcisi Aleksey Borodavkin, Suriye rejimi heyetinin Cenevre 8 görüşmelerine katılma kararı hakkında “Bu doğru bir karar” ifadelerini kullandı. Şam heyetinin görüşlerini açıklaması ve uygun değerlendirmelerde bulunmasına imkân verilmesi için rejim heyetinin varlığının gerekliliğini vurgulayan Borodavkin, bu kararın isabetli olduğu ifadesini tekrarladı.

Borodavkin açıklamasında muhaliflerin hâlihazırdaki tutumu sebebiyle Cenevre’deki sekizinci tur müzakereler hakkında endişe duyduğunu dile getirdi.

Bu, iki gün süren sessizliğin ardından Riyad’daki Suriyeli muhalifler toplantısının sonuçları ve 2254 sayılı karar uyarınca görüşmelerde ortak bir heyetin oluşturulmasının kabul edilmesi ile ilgili bir Rus yetkilinin ilk yaptığı açıklama oldu. Borodavkin, ‘Riyad – 2’ konferansı nihai bildiri metnini eleştirdi. Rus yetkili, BM ve Batılı ortakların, yapıcı bir tutum sergilemeyen Suriyeli muhalifleri, Suriye rejimi ile bir araya getirmeye çalışmasının gerçekçi olmadığını belirtti.

Toplantı bildirisinde çelişkiler olduğunu söyleyen Borodavkin, özellikle Esed’in siyasi geçiş döneminin başlangıcında ayrılmasına atıfta bulundu, bunun bir önkoşul olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Bu önkoşulun rejim heyetini kızdırabileceği ve müzakereleri engelleyebileceği konusunda uyarıda bulunarak taraflar arasında yapıcı bir diyaloğun başlatılmasına yardımcı olmayacağını belirtti. Muhaliflere konuyu yeniden değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Borodavkin, İran’ın rolünü kınayan Riyad-2 bildirisinde yer alan cümleler karşısında dehşete düştüğünü söyledi. Borodavkin, ‘polis’ olarak nitelendirdiği İran güçlerinin çekilmesi ihtiyacı hakkında bildiride yer alan ifadeleri de ‘başka bir gerçekçi olmayan koşul’ olarak tanımladı.

Kremlin ise Soçi’de aralık ayında düzenlenmesi beklenen Suriye Diyalog Konferansı’nın önümüzdeki yıla ertelenmesi konusunda kabul eden veya reddeden herhangi bir açıklamada bulunmadı. Kremlin’in Sözcüsü Dmitry Peskov, Suriye Diyalog Konferansı tarihi ile ilgili durumun henüz netlik kazanmadığını ancak konferans için en karışık bölüm olarak nitelendirdiği katılımcı listesi hazırlıkları gibi gerekli hazırlıkların sürdürüldüğü belirtti.