Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova, SDG’yi vurduğuna dair suçlamaları reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Suriye’de vurduklarına dair kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Bakanlık sözcülüğünden yapılan açıklamada DEAŞ mevzilerinin hedef alındığı, başka bir hedefe operasyon düzenlemek için bir nedenleri olmadığı belirtildi.

Tartışma, Pentagon’un önceki gün yaptığı açıklamanın ardından çıktı. Pentagon, duyurusunda “Rus askeri güçleri saat 12.30’da Deyr-i Zor yakınlarındaki Fırat’ın doğusunu hedef almıştır. Bu bombalamadan teröre karşı mücadele eden Uluslararası Koalisyon ’un ortakları zarar görmüştür” ifadesine yer verdi. Suriye Demokratik Güçleri’nden yapılan açıklamada da Suriye ve Rusya’yı Fırat’ın doğusundaki sanayi bölgesinde yer alan askerleri vurmakla itham etti. “Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka ve Deyr-i Zor’daki teröre yönelik zaferlerimizin önüne bazı taraflarca set oluşturmaktadırlar” denildi.

ABD’nin bu suçlamalarına cevap Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’dan geldi. Konaşenkov, Deyr-i Zor’daki operasyonun kapsamını Washington’a ilettiklerini, DEAŞ dışındaki mevzileri vurmadıklarını söyledi. Sözcü, “Operasyon çerçevesinde Fırat’ın doğusu ve batısında bulunan teröristler dışında herhangi bir oluşumu hedef almadık” ifadesini kullandı.

Konaşenkov, 16 Eylül’de Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon düzenlenip düzenlenmediğine dair ise bir açıklama yapmadı. “SDG ve Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı uzmanlar nasıl oldu da DEAŞ’la yoğun çatışmaların olduğu Deyr-i Zor’a sızdı?” sorusunu yöneltti…

Sözcü, Uluslararası Koalisyon‘un kasıtlı olarak Fırat’tın doğusundaki mücadeleyi yavaşlattığını söyleyerek son birkaç gün içinde DEAŞ teröristleri ile herhangi bir çatışma olduğuna dair haber almadıklarını kaydetti.

Konaşenkov ayrıca ABD’nin DEAŞ’a karşı desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin Fırat’ın doğusuna operasyon gerçekleştirdiği sırada Esed güçlerinin Deyr-i Zor ve kırsalında Rus hava kuvvetleri ve Şii milislerin desteğiyle operasyonları sürdürdüğünü vurguladı. Deyr-i Zor ve Rakka’da iki tarafın da daha fazla yer kazanabilmek için yarıştıklarını kaydetti.

ABD – Rusya diplomasisi

Gelişmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rus mevkidaşı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iki bakanın Suriye’de sorunun çözüm yollarını görüştüklerini, ayrıca Astana kararlarının uygulanması ve Cenevre’de gerçekleştirilecek toplantıyla ilgili de konuştuklarını aktardı.

Astana görüşmelerinde Rus heyetinin başkanlığını yapan Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev “Rusya’nın Suriye’de bulunmasının amacı terörle mücadeledir” dedi. Televizyonda gerçekleştirdiği konuşmada “Rusya’nın Suriye’deki stratejisi orada kalıcı olmak değildir” ifadesini kullandı. . Lavrentiev, 6’ıncı Astana Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada Rusya’nın Suriye’nin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağı konusunda sessiz kaldı.

Rusya ile Suriye arasında hâlihazırda imzalanmış iki anlaşma bulunuyor. Anlaşmalara göre Rusya süresi uzatmaya açık olmak kaydıyla 49 yıllığına Lazkiye’de bir hava üssü ve Tarsus’ta bir limana donanma üssü kurabiliyor.