Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova Suriye’ye S-300 hava savunma sistemini vermekte kararlı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova/Raid Cebir

ABD ve İsrail’in tüm uyarılarına rağmen Moskova, ‘müttefiklerine askeri ve teknik destek sağlama’ hakkı olduğunu vurgulayarak, Şam’a S-300 hava savunma sistemini teslim etmeye kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Moskova’nın, Suriye’nin batısında ‘elektronik bir savaşın’ başlamasına yönelik önlemler almaya başladığı bir dönemde, Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Washington ve Tel Aviv’in, Suriye’ye gelişmiş hava savunma sistemlerinin teslim edilmesinin riskleri hakkındaki argümanlarının, ‘artık ikna edici olmadığı’ belirtildi.

Washington’un Moskova’nın kararına yönelik sert eleştirilerine cevap veren Rusya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov dün yaptığı açıklamada, S-300 sisteminin Suriye’deki gerginliği tırmandırmayacağını, aksine istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağını ifade etti. Yermakov açıklamasında, Suriye’nin bu sisteme sahip olmasının, gerginliğin artma şansını azaltarak, bir denge ve caydırıcılık unsuru sağlayacağına işaret etti. Yermakov, “Suriye’ye S-300 sisteminin teslim edilmesini istemeyen tarafların argümanları, artık ikna edici değil. Bununla birlikte ülkelerin, müttefiklerine teknik destek sağlama hakkı var” ifadelerini kullandı.

Rus diplomattan ABD’ye yalancılık suçlaması

Rus diplomat, Şam’ın elinde S-300 sisteminin olmasının, bölge ve ABD çıkarlarına yönelik bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Washington’ı, ‘yalancılıkla’ suçladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, Rusya’nın Suriye’ye gelişmiş füze savunma sistemi vermesinin bölgedeki gerilimi artıracağına dair uyarıda bulunduğu açıklamasını değerlendiren Yermakov, bu savunma sistemlerinin kimse için tehdit oluşturmadığını vurguladı. Rus diplomat, Suriye tarafından alınacak olan S-300 hava savunma sisteminin, ‘gerektiğinde Suriye hava sahasını kapatabileceğini’ belirtti.

Öte yandan Rus medyasında yer alan haberlerde, Moskova’nın alınan kararları derhal uygulamaya koyulmasını önerdiği, askeri teknolojilerin Suriye’ye transferini başlatmak için gerekli düzenlemelerin önceden yapıldığı ve yalnızca siyasi iradenin onayının beklendiği belirtildi.

Suriye’nin batısında ‘elektronik bir savaş’ başlıyor

Rusya’nın günlük gazetelerinden İzvestiya’nın Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre, Moskova, Suriye’deki elektronik savaş araçlarını güçlendirmeye başladı. Kaynak, dün elektronik savaş araçlarının ilk bölümlerinin ‘İl-76’ askeri kargo uçağı ile Suriye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne gönderildiğini kaydetti.

Moskova geçtiğimiz hafta Suriye’de ‘İl-20’ model Rus askeri uçağının düşürülmesine tepki olarak, Suriye’nin Akdeniz kıyıları boyunca izleme cihazlarının frekanslarını ve Suriye hava sahasındaki uçakların radar ekipmanlarının çalışmasını engelleyen sistemlerin konuşlandırılması kararı aldı.

Hmeymim Hava Üssü’ne gönderilen bu ekipmanların, radar ve iletişim sistemlerinin çalışmalarını engellemeyi, Suriye topraklarına saldıran uçakları kontrol etmeyi ve uydu navigasyon sistemlerinin çalışmalarını aksatmayı amaçladığını belirten gazete, elektronik savaş araçlarının kullanılmasının, Suriye’nin yanı sıra Akdeniz’deki çevre bölgelerde bulunan hedefleri de kapsayacağını kaydetti.

Rusya geri adım atmıyor

Rus gazetesi ‘Kommersant’ ise Moskova’nın, iki hafta içinde Suriye’ye 4 adet S-300 hava savunma sistemi göndereceğini bildirdi. Gazetenin askeri bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre, hava savunma sistemleri Suriye kıyılarını kapsayacak ve İsrail ile Suriye sınırının yanı sıra Ürdün, Irak ve Lübnan’ın da izlenebilmesine olanak sağlayacak. Kaynak, Suriye’ye gönderilecek S-300 sayısının duruma göre 6 veya 8’e çıkarılabileceğini kaydetti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın Suriye’ye S-300 füzeleri teslim etme konusunu ABD’yle görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Ancak Ryabkov, Washington’a Moskova’nın adımlarını değerlendirirken kibirli bir tavır sergilememeleri çağrısında bulundu.

İnterfax Haber Ajansı’nın haberine göre ülkesinin Suriye veya başka bölge hakkında ABD’yle bütün konuları tartışmaya hazır olduğunu belirten Ryabkov, bunun için yalnızca verimli bir görüşme yapılmasını istediklerini aktardı. Moskova’nın bu konuda ABD’nin kıdemli yetkilileri tarafından yapılan yorumları dinlediğine dikkat çeken Ryabkov, bu gibi kararların, tüm durumların ve gelişmelerin detaylı ve derinlemesine bir analizinden sonra alındığından şüphe olmadığını, bu yüzden ABD’li yetkililerin iddia ettiği gibi bir adım atılmadığını söyledi.

Açıklaması sırasında sürpriz bir çıkış yapan Ryabkov, bu suçlamaların Rusya’ya, Suriye politikası başta olmak üzere Ortadoğu’daki politikasında yıllardır hatalar yapan bir devletin temsilcileri tarafından yöneltildiğini vurguladı. ABD’li yetkililerin, Rusya’nın S-300 veya diğer konulardaki adımlarını daha gerçekçi, dengeli ve tarafsız olarak değerlendirmelerini isteyen Ryabkov, Moskova’nın, ABD’ye yaptığı Suriye ve Ortadoğu’daki terörle mücadele çalışmalarını birleştirme davetini yineledi.

Öte yandan Rus askeri analistler, İsrail’in özellikle Rusya’dan daha önce S-300 satın almış olan Yunanistan’dan bir kopyasını almasının ardından S-300’ün artık İsrail askeri operasyonlarını etkileyen bir silah olmadığını düşünüyorlar.

Rus askeri uzman Igor Korotçenko konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Moskova, İsrail’in S -300 sisteminin Suriye’ye verilmesi planlarını baltalama veya Rusya’nın savaş yeteneklerini azaltmaya yönelik her türlü girişimine karşı önlemler alacaktır” dedi.

Rus haber ajansı RİA Novosti’ye açıklamalarda bulunan Korotçenko, “S-300’ü Suriye’ye gönderme kararı, İsrail’in eylemlerine verilebilecek en uygun cevap. Bununla birlikte İsrail’in, bu sistemleri Suriye’ye taşıyacak olan uçaklar veya gemileri hedef almasına karşı önlemler alınması da önemli” ifadelerini kullandı. Tel Aviv’in ‘tehlikede olduklarını hissetmeleri halinde füze savunma sistemlerini imha edeceğine’ dair açıklamasına da değinen Korotçenko, “Rusya askeri liderliğinin, bu senaryonun gerçekleşmesini önlemek için harekete geçmesi ve İsrail tarafının S-300’ü yok etme girişimlerinin bastırılması gerekiyor. S-400 ve S-300 sistemlerinin, Hmeymim Hava Üssü ve Suriye’nin Tartus şehrindeki Rus askeri noktalarını hedef alabilecek, olası girişimlerin önlenmesini sağlayacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.