Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova’dan Suriye saldırısının tekrarlanmaması konusunda uyarı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye saldırı ihtimaline karşı tartışmalar Rusya’da hala devam ediyor. Nitekim Rusya’nın uluslararası koalisyon üzerindeki zaferinin medyaya yansımaları, ABD Savunma Bakanlığı’ndan fırlatılan 71 roketle gölgede kalırken, Rus politikacılar da “Batılı yetkililerin görevlerinin tamamlandığına” dair ifadelerine rağmen olası bir saldırı konusunda uyarıda bulundu.

Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Suriye’ye üçlü füze saldırısının “ciddi bir savaş öncesindeki tatbikat” olduğunu belirtti. Gorbaçov, bir radyoya verdiği röportajda, “Bu tür bir saldırıya ve doğacak sonuçlarına kimsenin ihtiyacı yok. Bu saldırı, gerçek bir savaş başlamadan önceki bir tatbikata benziyor” dedi.

Rusya ve Batı ülkeleri arasında gelişmekte olan ilişkilere yönelik tepkiler, artan krizin arka planında kaldı. Nitekim Washington ile ilişkiler hakkında da bazı spekülasyonlar mevcut. Bu bağlamda Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırıdan sonra Washington’un Moskova ile geniş bir diyalog kurma eğiliminde olmadığını açıkladı. Rus parlamenterler ise Suriye’de yaşanan gelişmelerin, son haftalarda Putin ve ABD’li mevkidaşı Trump arasında toplantı düzenleme çabalarının ertelenmesine neden olacağını söyledi. Aynı zamanda birçok kaynak, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek Rusya-Fransa zirvesinin bu durumdan “etkilenmeyeceğini” ifade etti. Öyle ki siyasi çevreler, Paris’in üçlü saldırıya katılmasına rağmen, tüm diyalog kanallarını kapatan Washington ve Londra’nın aksine Moskova ve Tahran ile diyalog kanallarını açık bırakmayı sürdürdüğünü vurguladı.

İnterfax Haber Ajansı’nın ABD’nin Moskova büyükelçiliğinden aktardığına göre, Washington, Rusya’ya saldırı hedefleri ve büyüklüğü hakkında göz dağı vermek istedi. Aynı şekilde Batı, füze saldırılarının herhangi bir kayba neden olmadığını ve maddi hasarın düşük olduğunu savundu.

Öte yandan bu ifadelere rağmen Washington aleyhindeki güçlü kampanya dün de devam ederken, Rusya Federasyonu Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Ziyad Sabsabi, Suriye’ye yönelik füze saldırısına değindi. Sabsabi, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararının, “ABD yönetiminin, Washington’un kendisini saldırıya katılan Fransa ve İngiltere gibi iki Avrupa ülkesinin koruyucusu olarak gördüğü fikrini” yansıttığına dikkati çekti.

Rus yetkili, bu saldırının siyasi, askeri, sosyal ve hatta psikolojik olarak başarıya ulaşmadığını vurguladı. Cenevre veya Astana olsun siyasi sürecin bir çıkmaza girebileceğini belirten Sabsabi, “Siyasi sürecin tabutuna son çivinin çakıldığını söyleyebiliriz” dedi.

Aynı şekilde Rusya parlamento heyetine başkanlık eden politikacı Dmitry Sablin’in açıklamasına göre, heyeti karşılayan Suriye lideri Beşşar Esed “ülkenin altyapı restorasyonu için en az 400 milyar dolara ve bunun için de 10 ila 15 yıla ihtiyaç duyulduğunu” ifade etti.

Toplantıya katılan Devlet Duması Dışişleri Komitesi üyesi Sergey Glyzinak, “Rus parlamenterlerin Esed ile gerçekleştirdiği toplantı, her iki taraf için de yapıcı ve önemliydi” dedi. Esed’in ülkesinden ayrılmadığını ve Şam’daki bürosunda çalıştığını söyleyen Glyzinak, parlamenterlerin Esed ile Suriye’ye S-300 füze savunma sistemi teminini görüşmediğini söyledi.

Ancak Suriye liderinin Rus silahlarına dair olumlu bir değerlendirmede bulunduğunu belirten Sergey Glyzinak, bu silahların Batı teknolojilerinden daha üstün olduğuna dikkati çekti. Yetkili, Esed’in Sibirya’daki Hantı-Mansiysk bölgesini ziyaret etmesi için gönderilen daveti kabul ettiğini kaydederken, ziyaretin tarihi hakkında bilgi vermedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Moskova’nın Batı’nın baskısına tepki olarak Suriye’ye uzun zamandır satılan S-300 füze savunma sisteminin Şam’a konuşlandırılacağını da ifade etti.