Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova’dan terör uyarısı: Tüm ülkeler için en büyük tehdit | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova/Raid Cebir

Moskova dün yaptığı açıklamada, uluslararası alanda giderek artan terör tehdidine karşı ülkelere uyarıda bulunurken, bunun şuan “tüm ülkeler için en büyük tehdit unsuru” olduğuna vurgu yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ve Irak’taki terör örgütlerinin eylemlerini engelleme konusunda başarılar yakaladıklarını, ancak teröristlerin yeni koşullara uyum ve farklı alanlarda yeniden yerleşim çabalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Artan terör tehditleri konusundaki tartışmalar, dün Moskova’da düzenlenen uluslararası bir toplantının ana gündem maddesiydi. Toplantıya Rusya ve diğer bazı ülkelerin istihbarat servisleri ve çeşitli güvenlik kurumlarının başkanları katıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da toplantıya, Kremlin ve güvenlik yetkilileri ile birlikte katıldı.

Irak ve Suriye’de DEAŞ örgütüne karşı gerçekleştirilen savaşta elde edilen başarılara rağmen terörün uluslararası en büyük tehdit olmaya devam ettiğini belirten Lavrov, “Dünyanın çeşitli bölgelerindeki gelişmeler, terörizmin istisnasız tüm devletler için en ciddi tehdit olmaya devam ettiğini gösteriyor. Teröristler değişen koşullara uyum sağlıyor. Uyuşturucu kaçakçıları ve organize suç liderleri ile olan bağlarını güçlendirmek de dâhil olmak üzere, mali ve lojistik desteğe erişim kaynaklarını ve kanallarını çeşitlendirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Lavrov, “Terörün yeniden yayılması” konusunda uyarıda bulunurken, Suriye ve Irak’taki teröristlerin, mali ve lojistik kapasitelerini güçlendirme şanslarının ciddi şekilde zayıflatıldığını vurguladı.

Moskova, “DEAŞ üyeleri ile Suriye ve Irak’taki diğer grupların güçlerini aktif olarak yeniden dağıtmaya ve başta Afganistan olmak üzere Orta Asya Cumhuriyetleri gibi diğer alanlarda konuşlandırmaya başladıkları” uyarısını son aylarda sıklıkla dile getirmeye başladı.

Rus güvenlik servisleri, Washington ve bazı Batılı ülkeler tarafından izlenen ve “çifte standart” olarak nitelendirdikleri durumun, militanların transferini ve yeni alanlardaki güçlerin yeniden yoğunlaşmasını kolaylaştırdığı uyarısında bulundular. Ayrıca bu durumun Libya da dahil olmak üzere diğer alanlarda terörle mücadele faaliyetlerini engellediğini belirttiler.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Rusya’daki verilerin Afganistan’ın kuzeyinde faaliyet gösteren DEAŞ örgütünün militan sayısındaki artışa işaret ettiğini ve bu durumun “Orta Asya’daki ülkelerin güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini” kaydetti. Patrushev, DEAŞ’ın, Suriye ve Irak’taki yenilgisinden sonra, Washington ve diğer Batılı ülkelerin sağladığı korumanın avantajını kullanarak, arka planda temellerini güçlendirmeyi hedeflediği görüşünde.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Terörle Mücadele Bölge Komisyonu İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Juma Khan Gaisov, DEAŞ’ın militanlarını sadece Afganistan ve Orta Asya Cumhuriyetlerine transfer etmediğini, Rusya, Avrupa ve Güneydoğu Asya ülkelerinde de benzer durumların olduğuna işaret etti. Gaisov, “DEAŞ’ın Suriye’deki kalelerini kaybetmesi, liderlerini yurt dışındaki uyuyan hücrelerini faaliyete geçirmeye zorladı. DEAŞ özel kollarını hazırlıyor ve bunları Avrupa, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve Rusya’ya taşıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Washington’u militanların Suriye ve Irak’tan Afganistan ve diğer bölgelere kaymasında “suç ortaklığı” yapmakla itham etmesine dikkati çeken Gaisov, bu hareketin Washington’un siyasi amaçlara ulaşmak için teröristleri kullanma politikasının bir parçası olduğu görüşünde.

“Drone” saldırıları

Öte yandan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rus istihbarat servisinin teröristlerin Rusya’da yapılan Dünya Kupası sırasında insansız hava aracı (drone) ile terörist saldırı girişimlerini engellediğini bildirdi. Konuya ilişkin daha fazla detay vermeyen Bortnikov, Moskova’nın, Mayıs ayında Dünya Kupası’nın başlamasından önce maçların yapılacağı stadyumların güvenliğinin uçaksavarlar ile güçlendirildiğini açıkladı. Güvenlik ve istihbarat servisleri başkanlarının bir araya geldiği uluslararası toplantıda Bortnikov, istihbarat servisinin yabancı taraftarlara karşı saldırı hazırlığındaki yedi grubu ifşa ettiğini kaydetti.
İnsansız hava araçlarının gelişigüzel satışının terör eylemlerinde kullanılmak üzere istismar edilmesi riskleriyle dolu olduğunu vurgulayan FSB Başkanı, bu teknolojilerin saldırıların uygulanmasında en tehlikeli araçlardan biri haline geldiğine dikkati çekti. Bortnikov ayrıca, insansız hava araçlarının kullanımına yönelik temel yasalar hazırlanması çağrısında bulundu.

Putin’in konuşması

Diğer yandan dün yapılan güvenlik konferansında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör finansmanı kaynaklarının kurutulması için mekanizmalar kurulması amacıyla ülkeler arasında karşılıklı güvenin tesis edilmesi çağrısında bulundu. Putin, “Uluslararası terör örgütleri eylemlerini genişletmeye çalışıyorlar. Bu durum istihbarat servisleri ve güvenlik teşkilatlarının ek acil görevler üstlenmesini gerektiriyor. Bu yeni güvenlik zorlukları ve tehditleriyle mücadele için yapılan çalışmaların bir araya getirilmesine ihtiyaç var” dedi.