Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova’yı yeni bir yaptırım dalgası mı bekliyor? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova/Raid Cebir

Çok sayıda Batılı ülke ile gerginlik yaşayan Moskova son olarak Hollanda’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) yönelik siber saldırı gerçekleştirdiği suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Rus bir diplomatik kaynağa göre dün Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın siber saldırı iddiaları nedeniyle Hollanda’nın Moskova Büyükelçi’sine nota verildiğini duyurmasına rağmen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kasıtlı olarak sessiz kalmayı tercih ediyor. Kaynak Lavrov’un ülkesinin mevcut yaptırımlara ve anlaşmazlıklara rağmen Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesi ve iletişim kanallarının açık kalmasını istediğini belirtti.

Hollanda Savunma Bakanlığı’nın Rus istihbarat servisinin nisan ayında, merkezi Lahey’de bulunan OPCW’ye yönelik siber saldırı girişiminin önlendiğini duyurmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı,, Hollanda Büyükelçisi Rene Jones-Bos’a Rusya’ya yönelik suçlamalar ile ilgili nota verdi.

Hollanda Savunma Bakanlığı’ndan geçen hafta yapılan açıklamada Hollanda istihbaratının diplomatik evraklarla ülkeye giriş yapan 4 Rus istihbarat servisi elemanının OPCW’ye yönelik siber saldırı planını engellemeyi başardığı belirtildi.

Rusya’nın ‘Hollanda tarafından bir dezenformasyon kampanyasına’ maruz kaldığını söyleyen Rus diplomat, nisan ayında yapıldığı iddia edilen saldırı girişimine işaret ederek Hollanda’nın bu saldırı girişimini duyurmak için dört ay beklediğine dikkati çekti. Hollanda’nın şüpheli Rusları aynı ay içinde sınır dışı ettiğini belirten diplomat, OPCW toplantılarına günler kala bu dosyanın yeniden gündeme getirme nedenleriyle ilgili soru işaretleri oluştuğunun altını çizdi.

Moskova’nın siber saldırı girişimi ile bağlantısı olduğu iddialarını reddeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu durumu Batılı ülkeleri ele geçiren ‘casusluk takıntısı’ hastalığının yeni versiyonu olarak tanımladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün yapılması planlanan OPCW toplantısı öncesinde krizi körüklemeye yönelik çabanın zamanlaması, ‘toplantılarda Rus yetkilileri görmezden gelen yasadışı girişimler için gerekli siyasi bir arka plan’ ortaya koymaktadır.”

Kimyasal saldırı sorumlularının cezalandırılması için OPCW’nin teknik sekreterliğinin bir ceza mekanizmasına dönüştürülmesi tartışılırken Moskova buna güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesinin Lahey tarafından geçen hafta sunulan belgelerin söz konusu iddialar için bir kanıt niteliği taşımadığını düşündüğünü ve Kremlin’in artık bu tür konuları basınla konuşmayacağını yineledi. Konunun yargıya taşınacağını belirtti. Şarku’l Avsat’a konuşan Rus diplomatik kaynağa göre Peskov’un açıklamaları, Rusya’nın gerginliği artırmak istemediği ve ‘diplomatik kanalları’ açık tutmak istediğine ilişkin bir dili yansıtıyor. Ancak Batı’nın bu dili dinleyeceği konusunda iyimser olmadığını belirten kaynak, Moskova’nın ‘en kötü ihtimalle’ Batı’nın Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketi uygulamakla tehdit etmesini beklediğini de sözlerine ekledi. Kaynak, olası yeni bir yaptırım dalgasının Rusya’yı çok fazla etkilemeyeceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada Rusya ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki diyalogun onarılması ve yeniden canlandırılması gerektiğini belirtti. İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Rusya ile AB arasındaki ilişkiye değindi:

“Moskova, dış politikasını Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’ne giren ülkelerin çıkarlarına dayanarak uygulayan pragmatik bir ortak güç olan AB’ye önem veriyor. Biz ve İtalyan meslektaşlarımız, Moskova ile Brüksel arasındaki diyalogun yeniden şekillendirilmesi ve canlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanı, tüm krizlere ve tartışmalı dosyalara rağmen, Moskova’nın diyalogu geliştirmek ve çeşitli alanlarda işbirliğini teşvik etmek için AB tarafından sunulacak ‘tüm yapıcı önerilere’ açık olduğunu vurguladı.

Hem Rusya hem de AB’nin ilişkileri geliştirmek, ticari ve ekonomik işbirliğini teşvik etmek dışında alternatif bir yol olmadığını iyi bildiğine işaret eden Bakan Lavrov açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Biz pragmatik hareket ediyoruz… Rusya ile AB arasındaki ticaret, son iki yılda büyüme kaydetti. Bu bizi memnun ediyor. Rusya ve Avrupa lehine ilişkilerimizi yeniden tesis etmeyi amaçlayan yapıcı önerilere açığız. Avrupa’daki birçok hükümet, mevcut durumun anormal ve olumsuz olduğunu biliyor. Mesele, Avrupa-Atlantik temelli ideolojik inançlar ve fikirler tarafından yönlendirilmez. Bilakis Avrupa ülkelerinin gerçek ve derin çıkarları ile Rusya’nın çıkarları tarafından yönlendirilir.”

Lavrov, aralık ayında Milano’da yapılması planlanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bakanlar toplantısına katılacağını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı, bazı Avrupa ülkelerini Rusya-Avrupa diyalogunun gelişimi önünde ‘yapay engeller’ koydukları gerekçesiyle eleştirdi. Lavrov, “Rusya’ya siber saldırıya karıştığı iddiasıyla yapılan suçlamalar, taraflar arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan sorunları tartışmak için oluşturulan yasal mekanizmaları görmezden gelen yeni bir örneği ortaya koyuyor” dedi.

Rus uzmanların geçen nisan ayında Hollanda’ya yaptıkları ziyaretin rutin ve gizlilik çemreyen bir ziyaret olduğunu vurgulayan Lavrov uzmanlara ‘casus’ suçlaması yapılması karşısında şaşırdığını belirtti. Rus uzmanların geçen nisan ayında Lahey’e yaptıkları ziyaretin rutin bir yolculuk olduğunu söyleyen Lavrov şu ifadeleri kullandı:

“Ne otele yerleştikleri zaman, ne havaalanına gittiklerinde, ne de elçiliğimizi ziyaret ettiklerinde gizlenmediler. Açık konuşmak gerekirse tüm bunlar bir yanlış anlamaya benziyor. Üstelik nisan ayında bu konuyla ilgili olarak Moskova’ya ve Lahey’deki temsilciliğimize herhangi bir protesto veya siyasi bir açıklama gönderilmedi.”