Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

MSCI ve Tadawul, Suudi Arabistan finansal piyasaları için ortak endeks başlattılar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Riyad/Şucaa el-Bukmi

Küresel sermaye piyasalarının önde gelen endeks şirketlerinden MSCI ile Suudi Menkul Kıymetler Borsası (Tadawul) arasında Borsa Yatırım Fonu (ETF) ve türevleri başta olmak üzere birçok yatırım aracı geliştirilerek yeni bir ticaret endeksi başlatmak için anlaşma imzalandı. Anlaşma, Suudi Arabistan Finansal Piyasaları yatırım araçlarını çeşitlendirmek için yapılan hamleler kapsamında gerçekleşti.

Söz konusu adım, MSCI’nın haziran ayındaki yıllık incelemesinde Suudi borsalarını yeniden gelişmekte olan pazar olarak sınıflandırmasının ardından atıldı. Yeni endeksin 2018’in dördüncü çeyreğinde işleme gireceği belirtildi.

MSCI İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Henry Fernandez anlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

“Suudi Arabistan, son birkaç yılda önemli gelişmelere tanık oldu. Bu ortak endeks, Suudi borsalarının uluslararası standartların uygulanması ve uluslararası yatırımcılara ek yatırım fırsatları sağlama isteğinin bir sonucu olarak gerçekleşti.”

Tadawul CEO’su Halid Hassan da anlaşmaya dair yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu ortak endeksin kurulması, vadeli işlem sözleşmeleri ve finansal piyasada işlem gören diğer ürünlerin vadeli işlemlerini geliştirilmesini sağlayan bir platform sunuyor. MSCI endeksi de dahil olmak üzere Suudi Arabistan’ın gelişmekte olan küresel pazar endekslerinde listelenmesiyle birlikte bu endeksin tanıtımı, ETF’lerin ve türevlerinin yolunu açtı. Bu, yatırımcıların genel piyasa verimliliğini artırarak daha fazla çeşitlendirme ve risk yönetimi ile ilişkilerini genişletmelerine de olanak sağlayacak.”
Yaşanan son gelişme, Suudi Arabistan 2030 Vizyonu kapsamındaki Finans Sektörü Geliştirme Programı’nın yerel sermaye piyasasının gelişimine ve dünyadaki en büyük 10 finansal piyasa arasına girmesine doğru atılmış önemli bir adım olarak gösteriliyor.

Finans Sektörü Geliştirme Programı, Suudi Arabistan’ın sermaye piyasalarının büyümesini, bölgesel olarak Ortadoğu’da merkezi bir pazar haline gelmesini, küresel olarak ise ilk 10 küresel pazar arasına girmesini sağlayacak. Bununla birlikte ulusal ekonominin gelişmesinde önemli bir rol alarak yurt içindeki ve dışındaki yatırımlar için cazip bir piyasa haline gelecek. Gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine olanak sağlayacal olan program aynı zamanda kamu ve özel sektöre ait finansal kurumların gelişimine de katkıda bulunacak. Suudi Arabistan’ın ‘ Vizyon 2030’ hedeflerine ulaşılmasını amaçlayan bir dizi girişime katkı sağlayacak olan program, en iyi uluslararası uygulamaları dikkate alarak yürütülmesine dair gereklilikleri için dijital olarak yürütülecek. Küresel çapta erişilebilir ve ileri düzeyde dijitalleştirilmiş bir finansal sisteme erişim sağlamak için çeşitli ürün ve hizmetler sağlamak için tasarlanan programın dahil olduğu söz konusu girişimler, Suudi Arabistan’ın finansal istikrarının güvenliğini güvence altına alacak.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ilk adımı ‘özel sektörün büyümesini destekleyecek mali kurumların güçlendirilmesi’ olan programla yeni finansal hizmet sağlayıcılarına lisans verilmesi, finans sektörünü küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse etmesi için motive edilmesi ve eleştiri yerine teknolojiyi harekete geçirilmesi gibi çeşitli girişimler hayata geçirilecek. Bu girişimler, yasalarda gerekli düzenleyici değişiklikler dâhilinde zorunlu araç ve sağlık sigortasının uygulanmasını güçlendirirken sigorta sektörünü derinleştirici ve verimliliğini artırıcı bazı satın alma seçeneklerini değerlendirmeye teşvik eden bir dizi tedbirle sağlanacak.

Programın ikinci adımı da ‘gelişmiş bir mali piyasa oluşturulması’ olarak belirlendi. Bununla yatırım ürünlerini çeşitlendirecek ve yasal yönlerini geliştirecek bir dizi girişim yoluyla yerli veya yabancı yatırımcıların Suudi Arabistan mali piyasasına çekilmesi hedefleniyor. Program, devlet kurumları ve devlete ait bazı tesisler tarafından sağlanan bir dizi hizmetin halka arz çalışmalarını destekleyecek. Bu da mali piyasanın derinleştirilmesine katkıda bulunacak. Böylece hizmet seviyesi yükseltilirken harcamaların karşılanmasını kolaylaştıracak özelleştirme sürecinin faydaları ile birlikte yatırımlar da artırılmış olacak. Program kapsamında borçlanma araçları piyasası derinleşmesine katkıda bulunan bir dizi düzenleyici unsurun da geliştirilmesi hedefleniyor.

Programın ‘Mali planlamanın güçlendirilmesi ve etkinleştirilmesi’ başlıklı üçüncü ve son adımında Suudi Arabistan’ın tasarruf sistemini iyileştirmeye yönelik arzı ve talebi teşvik ediliyor. Yatırımı çekici hale getirecek güvenli tasarruf ürünleri ve program ağları sağlamaya yönelik teşvikler yaratmaya odaklanan program ile farkındalığın, finansal kültürün ve finansal planlamanın artırılması hedefleniyor. Ayrıca bankaları daha fazla sayıda müşteriye çeşitli tasarruf ürünleri sunmaya da teşvik edecek program, planlanan bazı tasarruf ürünleri ve devlet yardımı ile çocukların geleceğine yönelik harcamalar, ek emeklilik geliri ve uygun fiyatlı konutlar gibi vatandaşların uzun vadeli hedeflerine de katkıda bulunacak.