Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Muhalefet sosyal medyayı seçim kampanyalarında aktif olarak kullanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye’de önümüzdeki gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri duyurulduğu ilk andan bu yana seçim kampanyalarının en güçlü ve etkin aracı sosyal medya oldu. Sosyal medya bilgilerin hızlı bir şekilde geniş kitlelere yayılmasını sağladı.

Sosyal medya, Avrupa Konseyi istatistiklerine göre yüzde 92’si doğrudan veya dolaylı olarak AK Parti tarafından kontrol edilen geleneksel medya aracılığıyla seçmenlere ulaşma şansı düşük olan muhalefet için güçlü bir hizmet sağladı.

Bu nedenle, dünyanın dört bir yanından Google’a veya sosyal medyaya göz atan herkes, siyasi partilerin özellikle de muhalefetin açıklamaları ile karşılaştı.

Türkiye’nin yeni partilerinden İYİ Parti, sosyal medya araçlarını ustalıkla kullanan partilerin başında geldi.

Parti, arama motoru Google üzerinden başlattığı reklam kampanyası ile Türkiye’de tatil için otel rezervasyonu yapmak isteyen turistlere Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını kazanamaması halinde boş oda bulabilecekleri sözü verdi.

Parti, arama motoruna ‘boş oda’ yazıldığı takdirde ilk seçenek olarak ‘1150 odalı kelepir Saray’ ‘Türkiye’nin en lüks sarayı 25 Haziran’da halkın hizmetine açılıyor’ ifadelerinin çıkmasını sağladı.

Parti ayrıca, internet yasaklarından dolayı VPN kurulumu yapmak isteyenleri ‘Boşuna para vermeyin. Erdoğan görevden ayrıldıktan sonra internet sitelerine yasaksız erişeceksiniz’ başlığıyla İYİ Parti’nin sitesine yönlendirdi.

İYİ Parti, Wikipedia’dan muhalif gazetelere kadar yaklaşık 175 bin web sitesinin yasaklı olduğu ülkede sosyal paylaşım sitelerinin kullanılmasında da büyük bir yaratıcılık gösterdi.

Sosyal medyanın gücünün en büyük göstergesi ise Twitter’daki ‘Tamam’ ve ‘Devam’ etiketleri oldu.

Muhalifler, CHP’nin kampanya sloganı olan ‘Tamam’ etiketini birkaç saat içinde 1 milyondan fazla tweet ile kullanırken Erdoğan’ın destekçilerinin paylaştığı ve Erdoğan ile devam etmek istediklerini gösteren ‘Devam’ etiketi ise sadece 200 bin tweet alabildi.

Demirtaş da sosyal medyayı etkin kullandı

Her ne kadar terörü destekleme suçundan hapiste olsa da HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da avukatı aracılığıyla sosyal medya üzerinden destekçilerine mesaj gönderebildi.

142 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan 45 yaşındaki Demirtaş kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmişti.

Son birkaç yıldır Erdoğan’ın muhaliflerinin başlıca umudu olan Demirtaş, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın karşısında rakip olmuş ve partisini 2015 yılında çok sayıda sandalye ile parlamentoya taşımıştı.

15 Temmuz 2016’da meydana gelen başarısız darbe girişiminden sonra başlatılan operasyonlar kapsamında partisinden 12 milletvekili ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Demirtaş iki hafta önce Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden kendisine gelen soruları yanıtlamış ve Türkiye seçimlerinde bu propaganda yöntemine ilk kez tanıklık edilmişti.

Demirtaş, 24 Haziran seçimleri için TRT’de 10 dakikalık propaganda konuşmasını dün yaparak demokrasi tarihinde ilk kez cezaevinden propaganda konuşmasını yapan isim oldu.