Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mursi, Sisi ve Mısır ile ilgili bir film | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Müslüman Kardeşler ve Mısır ordusu arasındaki ilişkinin detaylarını, Kenan diyarını sallayan iki devrim olaylarını ve Ocak 2011’den Haziran 2013’e kadar Mısır’da yaşanan büyük hadiseleri işleyen Mısır sinema filminin önümüzdeki mayıs ayında vizyona gireceğini büyük bir gürültü kopmadan öğrendik.

Film, başta ‘Öfke ve Devrim Günleri’ adını taşıyordu. Daha sonra filmin adı, ‘Çok Gizli’ olarak değiştirildi. Filmi yapımcıları, basit kimseler değil. Al Gama’a dizisinin iki bölümünün sahibi ve usta senarist Vahit Hamid filmin başını çekiyor. Diğer yandan filmde, Mahmud Hamide, Ahmed Sakka, Muhammed Ramazan, Halid el-Savi, Nebil el-Halfavi, Ahmed Rızık ve Abdülaziz Mahyun gibi yıldızlar var. Filmin yapımcıları arasında işadamı ve gazeteci Ahmed Ebu Heşime ile Kamil Ebu Zikri yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Müslüman Kardeşler Örgütü’nün beyni olarak bilinen Hayrat Şatır filmde canlandırılacak. Aynı şekilde Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve İhvan’ın ağlama duvarı olan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de filmde canlandırılacak. Bir filmin henüz taze olan ve maziye karışmamış olayları işlemesi için vakit erken mi? Belki… Ancak roman ya da film şeklinde canlandırılması için olayların üzerinden yılların geçmesi gerektiğini kim söyledi?

Genellikle büyük olayların yazımında öznellik ve istek ağır basmaktadır. Sonra sabır ve tahammül gerektiren araştırmalar için bu istekler ortadan kaybolabilir. Zaman ve olay arasındaki mesafe büyüdükçe nesnellik artmakta ve sağlam bir şekilde düşünmeye yönelik etki azalmaktadır. Fakat bu, sabit bir kanun değildir. Bunun için biz, bugün Abdunnasır’ın vefatının üzerinden yaklaşık yarım asır geçmesine rağmen Abdunnasır dönemiyle ilgili lehte ve aleyhte daima duygusal yazıların yazıldığını görüyoruz. Aynı şekilde bu durum, Irak’taki Abdülkerim Kasım ve Nuri el-Said gibi etkili şahsiyetler için de geçerlidir. Mısır’ın sinema ve dizi kütüphanesinde bulunan siyasi, sosyal ve sanat tarihiyle ilgili bu zenginlik, Mısır sanatı için muhafaza ediliyor. Büyük şahsiyetler hakkında sadece siyaset alanında değil aynı zamanda sanat ve genel durumlarla alakalı onlarca sanat eseri bulabilirsiniz. Örneğin; biyografi sanatı alanında Mısır; Taha Hüseyin ve Cemaleddin Afgani gibi şahsiyetler hakkında yapılan dizi çalışmalarında öncü bir ülkedir.

Diğer Araplar, özellikle de Arap Yarımadası’nda yaşayan Araplar, sadece (gerçek bir sinemanın olmadığı) dizi ve tiyatro alanında değil, aynı zamanda Kuveytli roman yazarı İsmail Fahd İsmail’in meşhur şair Muhammed bin Labon hakkında yaptığı çalışma tarzında tarihi şahsiyetlerle ilgili de çok az sanatsal eserlere sahipler.

Bu alanda Mısır, daima lider olarak kalmaya devam edecek.