Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Musul’da 3 bin sivil halen kayıp | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Iraklı Abdurrahman Sad, 2014 yılında, DEAŞ militanları tarafından Musul’daki evinden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Ailesi o günden sonra örgüte ait birçok merkeze başvurmasına rağmen Sad’dan bir daha haber alamadı.

Irak hükümetine bağlı güçler, Musul’u DEAŞ terör örgütünden geri aldıktan sonra acılı aileye Sad’ın yüzlerce tutukluyla birlikte Musul’un batısındaki bir merkezde tutulduğu haberini verdi. Ailesi söz konusu yere gitti ancak 59 yaşındaki Abdurrahman Sad’ı bulamadı.

Abdurrahman Sad’ın oğlu Rami Sad, gazetecilere yaptığı açıklamada “Babam olmadan hayat çok zor” dedi. Anne ise eşi için umutsuz bir şekilde ağlarken aile, babaları olmadan yaşam mücadelesini sürdürmeye çalışıyor.

AP haber ajansında yer alan habere gore aynı durumdaki tek Iraklı aile Abdurrahman Sad’ınki değil. Birçok Iraklı aile fertlerinden en az birinden haber alamıyor. Musul’un Irak hükümeti tarafından geri alındığı temmuz ayından bu yana Ninova Yerel Meclisi’ne yaklaşık 3 bin kayıp için başvuruda bulunuldu. Kayıpların büyük çoğunluğu ise erkek ve çocuklardan oluşuyor. DEAŞ militanları, söz konusu kişilerden bir kısmını Musul’u kontrol altında tuttuğu günlerde kaçırdı. Kalan kısmı ise kentin DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından hükümet güçleri tarafından DEAŞ üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı.

Musul’dak kayıplarıdan kimin sorumlu olduğu sorusu Irak’taki karmaşık bürokrasinin zayıflığı ve yetersizliğinin gölgesinde kalıyor. Ülkeyi yönetenler, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılmasını kutlarken halk ise kayıp evlatlarını aramakla meşgul.

Yüzlerce Musullu, kayıp akrabalarını bulmak ümidiyle ellerinde belgelerle kentteki mahkeme binasının bahçesinde kendilerine sıra bekliyor. Ancak bu ailelerin akrabaları hakkında iyi haber alma ihtimali oldukça düşük.

İsmini vermek istemeyen bir mahkeme görevlisi, AP’ye yaptığı açıklamada kayıp ailelerinin akrabalarından haber almasının yıllar sürebileceğini dile getirdi. Irak hükümetinin DEAŞ kontrolündeki bölgelerde yaşamını yitirenlerin ya da kaybolanların kimliklerini belirlemek için yeterli teknik imkanlardan yoksun olduğunu sözlerine ekledi.

İnsan Hakları Gözlemevi (Human Rights Watch-HRW) tarafından yayınlanan rapora göre Irak’ta 20 bin kişi DEAŞ ile irtibatlı olduğu şüphesiyle hapishanelerde tutuluyor.

Irak’ın batısındaki Anbar vilayetinde bulunan Felluce ve Ramadi kentlerinin DEAŞ terör örgütünden kurtarılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kayıp 2 bin 900 kişiden halen haber alınamıyor.

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komitesi Anbar Vilayeti Sorumlusu Muhammed Kerbuli, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Kayıpların büyük çoğunluğu Sünni olan Anbar vilayeti halkının Şiilerin hegamonyasındaki Merkezi hükümete olan güvensizliğinin sembolü haline geldi” dedi. Kerbuli “Anneler ve babalar çocuklarının akıbetlerinden ümidini kesince gerginlikleri artıyor” ifadelerini kullandı.

AP’nin haberine gore DEAŞ terör örgütü ardında yaklaşık 133 toplu mezar bıraktı. Şu ana kadar toplu mezarlarda bulunanların çok azına otopsi yapılabildi. Söz konusu mezarlarda DEAŞ tarafından katledilen binlerce Ezidi’nin bulunduğu düşünülüyor. Raporlara göre toplu mezarlarda 11 bin ila 13 bin arasında ceset var.