Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmarlı yetkililerin ülkeye girmesine izin vermediğini söyleyerek, Arakan eyaletinde (Rakhine) ‘korkunç’ şeylerin yaşandığına dair endişelerini dile getirdi.
Lee, Ocak ayında Myanmar’ı ziyaret edecekti
Yanghee Lee, Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanlara karşı işlenen insan hakları ihlalleri de dahil ülke genelindeki insan hakları ihlallerini değerlendirmek üzere Ocak ayında Myanmar’ı ziyaret edecekti.
Lee, yaptığı yazılı açıklamada, “Myanmar hükümetinin bu kararından endişelendiğim gibi, aynı zamanda hayal kırıklığına da uğradım. Görevim süresince benimle iş birliği yapmayacaklarını gösteren bu deklarasyon, sadece, Arakan eyaleti ve ülkenin geri kalanında bazı korkunç olaylar yaşandığının göstergesi olarak görülebilir. Myanmar’ın bu yola girmeye karar vermesi utanç verici” ifadeleri ile Myanmar’ın kararına olan tepkisini gösterdi.
Güney Koreli bir profesör olan Lee, temmuz ayında Myanmar’a yaptığı son ziyaretinin ardından, Myanmar hükümetini, insan hakları ve Arakanlılara karşı eylemleriyle ilgili şiddetle eleştirmiş, Myanmar hükümeti ise, bu ifadeleri ‘önyargılı ve haksız’ olarak nitelendirerek, reddetmişti.
Myanmar: Lee’ye güvenmiyoruz
Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay, Yanghee Lee’nin ‘önyargılı’ olduğu için Myanmar’ı ziyaret etmesinin engellendiğini söyledi. Htay, “Raportör, tarafsızlıktan yoksun. İşinde objektif değil. Ona güvenmiyoruz” şeklinde bilgi verdi.
Ayrıca Myanmar, görev süresi boyuncu Lee ile hiçbir şekilde iş birliği yapılmayacağını da duyurdu.
Uluslararası Af Örgütü: Yasak kararı ‘utanç verici’
Bununla birlikte, Uluslararası Af Örgütü ise, yasağı ‘utanç verici’ olarak nitelendirdi.
Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü James Gomez, “Bu, Myanmarlı yetkililerin insan haklarındaki ihlallerini uluslararası incelemelerden kaçırmak için her şeyi yapacaklarının başka bir işaretidir. Myanmar ordusu, geçtiğimiz aylarda herhangi bir suç işlemediğini iddia etti. Eğer bu doğruysa, yetkililerin saklayacak bir şeyleri yoktur. Öyleyse, bağımsız araştırmacıların bölgeye girmesi neden engelleniyor?” değerlendirmesinde bulundu.
Raportörün Myanmar’ı yılda iki kez ziyaret etmesi gerekiyor
Yang Lee’nin, İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu’na rapor vermek için Myanmar’ı yılda iki kez ziyaret etmesi gerekiyor.
Lee, Myanmar’ı 2014’ten beri altı kez ziyaret ederek, Arakanlıların zulme maruz kaldığını söyledi ve her zaman bu konuda uyarılarda bulundu.
Myanmar, BM müfettişleri de dahil olmak üzere, gazeteci ve araştırmacıların çatışma bölgesine girmesini her zaman yasakladı.
İki Reuters muhabiri Myanmar’da gözaltına alınmıştı
Geçtiğimiz hafta, Arakan’daki güvenlik güçleriyle ilgili önemli belgeleri ulaştıkları suçlamasıyla, iki Reuters muhabiri gözaltına alınmıştı.
Gazeteciler, sömürge dönemine ait ‘gizliliğin korunması’ yasası gereğince en fazla 14 yıl ceza alabilirler.
Arakan’daki saldırıların şiddeti arttı
Bu vatansız insanlar her zaman zulme maruz kaldı, fakat son 10 yılda saldırıların şiddeti arttı. Ağustos ayında başlayan son saldırılar ise, Arakan eyaletinde uzun yıllar içinde yaşanan saldırıların en şiddetlisiydi.
BM raporuna göre, Myanmar ordusu ve Budist çetelerin BM’nin ‘sistematik soykırım’ olarak nitelendirdiği Arakanlı Müslüman azınlığa karşı gerçekleştirdiği şiddet operasyonlarının, 655 bin kişinin komşu Bangladeş’e kaçmasına neden oldu.