Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Myanmar Lideri, Rohingya krizindeki ‘büyük yanılgıyı’ eleştirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Myanmar Devlet Başkanı Ang San Su Çi, Rakhine eyaletindeki şiddet kapsamında kendilerini terörist olarak suçlayanların aktardıkları bilgilerin doğru olmadığını söyledi. Ancak 25 Ağustos’tan beri sınır boyunca yaklaşık 125 bin Rohingyalı Müslümaların Bangladeş’e kaçışı karşısında ise sessiz kaldı.

Halkı ağırlıklı olarak Budistlerden oluşan ülke lideri, yaşanan krizden ötürü Müslüman ülkelerin eleştiri odağı oldu.

Bölgedeki etnik temizlik riski ve istikrarsızlığa karşı dün uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşanan insan hakları ihlalleri, güvenlik sorunları ve insani durumla ilgili derin endişe duyuyorum. Myanmar’daki şiddet olaylarıyla ilgili endişelerimi ve atılmasını tavsiye ettiğim adımlara ilişkin konuları BM Güvenlik Konseyi’ne mektupla bildirdim” dedi. Guterres, Myanmar’daki yetkililere seslenerek, “Kendilerine, hayat kurtaran insani yardım hizmetlerinin kesintisiz girişine izin vermeleri çağrısı yapıyorum” dedi.

Erdoğan ile Su Çi telefonda görüştü

Su Çi, dünya liderlerini, soykırımla karşı karşıya kaldıkları söylenen yaklaşık 1.1 milyon kişiye yardım etmek için daha fazla çaba harcamaya çağıran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün telefon görüşmesi yaptı.

Su Çi’nin ofisinin Facebook sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada, ‘Hükümetin Rakhine’deki insanların olabilecek en iyi şekilde savunmaya başlandığı’ ifadeleri yer aldı. Yanlış bilgilendirmenin diğer ülkelerle olan ilişkileri bozabileceği konusunda da uyarıda bulunuldu. Türkiye Başbakan Yardımcısının Twitter sitesi üzerinden paylaşıp daha sonra Myanmar’da gerçekleşmediği gerekçesiyle kaldırdığı görüntülere dikkat çekildi. Bu tarz yalan bilgilerin teröristlerin çıkarlarını savunmak için farklı ülkeler arasında sorun çıkarmayı hedeflediğini hatırlattı.

Mısır, Myanmar’daki şiddet oranı yükselirken dün Myanmar yetkililerini, Rohingyalı Müslümanları için gerekli korumayı sağlamaya çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kahire’nin, binlerce Rohingyalı Müslümanın ölümüne ve göç etmesine sebep olan şiddet olaylarını kınadığı bildirildi. Mısır’ın, bu bölge üzerinde yapılacak uluslararası insani çalışmaların tümüne destek olacağı vurgulandı.

Rakhine eyaletindeki en son şiddet olayların 12 gün önce Rohingyalı savaşçıların, polis karakollarına ve bir ordu üssüne saldırmasıyla başlamıştı. Orduya karşı yapılan bu saldırılar sonucunda çıkan çatışmalar, en az 400 kişinin ölümüne ve köylülerin Bangladeş’e göç etmesine neden olmuştu.

Su Çi, uzun süredir acı çeken azınlığa destek olan batıdaki eleştirmenlerin suçlamalarının odak noktası oldu. Hatta bazıları, 1991’de Myanmar’daki darbe yönetimine karşı duruşu sebebiyle kazandığı Nobel Barış Ödülü’nün geri alınması için çağrıda bulundu.

BM’den yapılan açıklamaya göre, Bangladeş sınırına geçenlerin sayısı yaklaşık 146 bine ulaştı. Ekim ayından bu yana Bangladeş’e sığınan Rohingyalı Müslümanların sayısının toplamı ise 233 bine yükseldiği belirtildi.

‘Myanmar Bangladeş’e kaçan Rohingyalı Müslümanların geri dönmesini engellemek için sınıra mayın döşedi’

Bangladeş hükümeti kaynaklarından aktarılan bilgiye göre, Myanmar’ın üç günden beri Bangladeş sınırının bir bölümüne kara mayınları döşediği ve hedefin Myanmar’daki şiddetten kaçan Rohingyalı Müslümanların geri dönüşünü engellemek için olduğu bildirildi.

Myanmarlı bir askeri kaynak ise, mayınların sınır boyunca, doksanlı yıllarda sınır ihlalini engellemek için döşendiğini ve ordunun o zamanda beri mayınları kaldırmaya çalıştığını, son zamanlarda asla mayın yerleştirilmediğini söyledi.