Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Myanmar Ordu Komutanı, Rohingyalıların ‘Bengal’ oldukları konusunda ülkede birlik olmasını istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Myanmar Ordu Komutanı General Min Aung Hlaing, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rohingyalıların ‘Bengal’ olduğu konusunda ülkesinin birlik olmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eski BM Genel Sekreteri ve Rakhine Dayanışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirip, Rohingyalıların trajedisini durdurmak için
Myanmar hükümeti ile görüşmesini istedi. Erdoğan, kendisinin de tüm Rohingyalı mültecilerin evine geri dönebilmesi için konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda gündeme getireceğini ifade ederek, ülkesinin sorunun çözümü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

İki taraf da, Myanmar’daki şiddetin durdurulması, bölgeye insani yardımın ulaşması için bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasının gereğini vurguladı.

25 Ağustos’tan bu yana, Myanmar Ordusu, Arakan’daki Rohingyalı Müslümanlara karşı soykırım uyguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirilen bu operasyonlar, binlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

BM’ye göre, o tarihten bu yana 400 bin civarında insan Bangladeş’e kaçtı.

Saldırılar, Annan’ın Myanmar’daki Rohingyalı Müslümanlara karşı uygulanan şiddetin tespiti hakkındaki nihai raporu, Myanmar hükümetine teslim etmesinden iki gün sonra başladı.

Budistlerin ‘Bengal’ ısrarı

Rohingyalı Müslümanların durumu, Myanmar’da uzun zamandır tartışılan bir konu. Ülkenin çoğunluğunu oluşturan birçok Budist, Rohingyalıları, ‘Bangladeş’ten gelen yasadışı göçmenler’ olarak görüp, etnik Rohingyalıların varlığını inkar ediyor ve Bengal oldukları konusunda ısrar ediyor.

General Min Aung Hlaing, dün, Facebook sayfasında yayınlanan teoriyi tekrarlayarak, “Rohingyalıların Myanmar’da yer almayan bir etnik grup olarak tanınması talep ediliyor. Bengalliler meselesi ulusal bir sorundur ve gerçeği açıklığa kavuşturmak için birliğe ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar lideri Aung San Suu Çii, Rohingyalı azınlığının gördüğü şiddet konusundaki sessizliği nedeniyle eleştirilmeye devam ediyor.

Çii, sessizliğini bozuyor

Myanmar lideri, bu krizi tartışmak için salı günü ulusa seslenip, şiddet olaylarından bu yana süren sessizliğini ilk kez sona erdirecek.

Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina dün yaptığı açıklamada, Uluslararası toplumu ve BM’yi, tüm Rohingya mültecilerin evlerine geri dönebilmeleri için Myanmar’a baskı yapmaya davet etti.

Paris’te ise, yüzlerce insan, Rohingya’ya karşı şiddetin sona ermesi meydanlarda toplandı.