Myanmar hükümeti dün yaptığı açıklamada, yardım kuruluşlarının Rakhine eyaletine girmesini engellemediğini, ancak bölgedeki yetkililerin güvenlik sebebiyle kısıtlamalar getirebileceğini bildirdi.
BM Genel Sekreteri Guterres tarafından ‘etnik temizlik operasyonu’ olarak nitelendirilen ve insani bir kriz yaşanması konusunda korkuların dile getirildiği şiddet dalgası sonucu, 400 bin Rohingyalı Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı.
ABD, Myanmar’a temsilci gönderiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Patrick Murphy‘nin önümüzdeki hafta başında Washington’un endişelerini dile getirmek ve çatışma bölgesine ulaşıp daha fazla yardım alma noktasında uğraşmak için Myanmar’a gitmesinin planlandığını açıkladı.
Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay Reuters’a yaptığı açıklamada, “Biz kimseyi engellemiyoruz. Herhangi bir kuruluşun bu alanlara yardım göndermesine engel yok, ancak yerel makamların güvenlik nedeniyle erişimi kısıtladığı bölgelere seyahatte bazı zorluklar yaşayabilirler” diye konuştu.
Murphy’nin Rakhine Eyaleti’ne gelip gelmeyeceği belli değil. Htay, eğer Murphy bunu talep ederse, yetkililerin kendisine bunun için izin verip vermeyeceğini söylemeyi reddetti.
Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun polis karakollarına ve orduya yönelik koordineli saldırıları sonucu 12 kişi ölmüştü. Kurtuluş Ordusu, Rohingyalıları Myanmar Ordusu ve Budistlerin şiddetinden korumak için savaştığını söyledi.
Ulusal güvenlik politikalarını ordu kontrol ediyor
Kriz, on yıllar süren askeri yönetim sonrasında, çoğu Budist olan Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Çii önderliğinde sivil yönetime geçişiyle ilgili soruları gündeme getirdi.
Ordu komutanları hala ulusal güvenlik politikalarını kontrol ediyor. Fakat Suu Çii, Myanmar’daki şiddeti kınamaması nedeniyle uluslararası kamuoyunda çok fazla eleştiriliyor.
Rakhine eyaletinin problemlerine çözüm önermesi için Myanmar’ın lideri Aung San Suu Çii’nin tayin ettiği Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerdiği gibi, Myanmar’daki insan hakları ihlalleri faillerinin hesap vermesi talep ediliyor.
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Suu Çii’nin şiddete maruz kalan bölgelere yardım etmek için çalıştığını söyledi.
Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve İskan Bakanı Win Myat, şu anda çatışma bölgesine ulaşan bağımsız bir dış yardım organizasyonu bulunmadığını açıklarken, yetkililerin bu örgütlerin girişini yasaklamış olup olmadığını söylemekten kaçındı. Myat Reuters’e verdiği demeçte, “Bunlar devlet liderliğindeki faaliyetlerdir” dedi.
Rakhine’deki şiddet ve ardından Myanmar’da vatandaşlıktan yoksun çok sayıda Rohingyalı’nın yerinden edilmesi, Suu Çii’nin geçen yıl ülkenin lideri olmasından bu yana karşılaştığı en büyük sorun.
Pakistan, Afganistan ve Endonezya’daki Müslümanlar, kuzeydeki Rakhine eyaletinde bulunan Rohingyalı Müslümanlara karşı şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu.