Bangladeş, Myanmar lideri Aung San Suu Çii’nin, ordudan gördüğü şiddet sebebiyle sınırdan geçerek Bangladeş’e kaçan yüzbinlerce Arakanlı’nın geri dönüşü ile ilgili dün bir öneride bulunduğunu açıkladı.
Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali tarafından yapılan açıklamada, 800 binden fazla Arakanlının geri dönüşüne dair hazırlanan planın ayrıntılarına yer verilmedi. Ali, mültecilerin kimliklerinin doğrulanması için iki ülke arasında BM’nin müdahale etmeyeceği ortak bir çalışma grubunun oluşturulacağını söylemekle yetindi.
Hasan Mahmud Ali ve beraberindeki heyet, dün Bangladeş’in başkenti Dakka’da, Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Kyaw Tint Swe ile bir araya geldi.
Mahmud Ali, “Görüşmeler samimi bir ortamda gerçekleşti. İki taraf da mültecilerin dönüş sürecini koordine etme konusunda ortak çalışma grubu kurma önerisinde anlaştı” açıklamasında bulundu.
Myanmar’ın önerisine ilişkin çekinceler sürüyor
Myanmar’ın teklifi her ne kadar olumlu karşılansa da girişimin uygulanmasına yönelik çekinceler sürüyor. Jahangirnagar Üniversitesi’nde görevli Uluslararası İlişkiler Uzmanı Şahab Enam Han, ülkeye dönüş yapacakların kimlik doğrulanma işlemlerinde sorun yaşanacağını savundu.
Şehab Enam Han, “Myanmar iyi bir girişimde bulundu. Ancak önerisi uygun değil. Süreç, kimliklerin doğrulanması ile başlatılamaz. Çünkü Arakanlılar, herhangi bir yasal belge olmaksızın Bangladeş’e kaçtı. Kimliklerini doğrulamak zor” ifadesini kullandı.
Geri dönüşe ilişkin bir diğer tartışma da mültecilerin nereye yerleştirileceği. Zira şiddetten kaçan Arakanlıların geride bıraktıkları evlerin büyük çoğunluğu ordu tarafından yakılmış halde.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, örgütü, krizi çözmek için derhal harekete geçmeye çağırarak, BM himayesinde Myanmar’da güvenli alanların kurulmasını önerdi. Hasina, Myanmar makamlarını Arakanlı Müslüman azınlığın geri dönmesini önlemek için sınıra mayın döşemekle suçladı.
Şiddetten kaçan mülteciler, halihazırda Myanmar ve Bangladeş arasındaki sınırda kurulan geçici kamplarda yaşıyor.
Yardım grupları, şartların kötülüğüne dikkat çekerek salgın tehlikesinin baş gösterebileceği uyarısında bulunuyor.
Dramın boyutları ise tam anlamıyla bilinmiyor.
Myanmarlı yetkililer, şiddet olaylarının başladığı 25 Ağustos’tan bu yana ilk kez bölgeye girilmesine izin verdi. Myanmar tarafından BM yetkililerine, diplomatlara ve yardım kuruluşlarına verilen bir günlük izinde heyet şiddetin merkezi Arakan’da incelemelerde bulundu.
Heyet henüz bir açıklama yapmadı.