Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Myanmar’da soykırım devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara karşı soykırımın devam ettiğini belirtti. Darusman, Batılı ülkeler, Çin ve Rusya’nın itirazları çerçevesinde konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk etme çağrısında bulundu.

Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu tarafından, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan raporda, elde edilen kanıtların subayların yönetiminde insanlığa karşı sistematik bir suç işlendiğine işaret ettiği bildirilirken bu suçların işlenmesini engellemeyen ve işlenen tüm suçları reddeden Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi’ye sert eleştiriler yöneltildi.

Darusman, “Arakanlılara yönelik zulüm devam ediyor ve şu an bile Arakan’daki toplum ciddi baskılara ve kısıtlamalara maruz kalıyor. Son bir yılda hiçbir şey değişmedi. Soykırım sürüyor” dedi.

Raporlarının Arakan’da yaşanan son olayları ‘planlı insan hakları felaketi’ olarak tanımladığını söyleyen Darusman “Felaketin gelecek nesiller için ciddi etkileri olacak” uyarısında bulundu.

Raporda, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) altı köyde düzenlediği operasyonlarına ayrıntılı olarak yer verildiğini belirten Darusman, bu operasyonların büyük çaplı katliamlar ve aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu sivillerin öldürülmesi, toplu tecavüz, kundaklama ve yağma olarak karakterize edildiğini söyledi.

Arakanlıların ordu eliyle işlenen cinayet, işkence ve tecavüzlere maruz kaldığını aktaran Darusman, üst düzey askerlerin sistematik bir şekilde azınlık grubun özgürlüğünü ortadan kaldırdığını, onları çalışmaya ve tehcire zorladığını bildirdi.

Darusman ayrıca BMGK’ya, Myanmar konusunun Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne devredilmesi veya uzmanlaşmış bir uluslararası mahkemenin kurulması çağrısında bulunurken bu ihlalleri yöneten altı üst düzey askeri yetkiliye karşı silah ambargosu ve belirli yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Arakanlı azınlığa yönelik cinayetlerin durmasına rağmen 400 bin Arakanlı Müslümanın halen ciddi kısıtlamalar ve zulümle karşı karşıya olduğunu söyleyen Darusman, yaşanan çatışmalarda yaklaşık 390 köyün yerle bir edildiğini ve 10 bin Arakanlının öldürüldüğünü belirtti.

Raporda, BMGK’ya bu meseleyi Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıması ya da eski Yugoslavya örneğinde olduğu gibi özel bir mahkeme kurulması çağrısı yapılırken Myanmar Genelkurmay Başkanı Aung Hlaing’in de aralarında olduğu ordunun üst düzey komutanları hakkında Arakan’da soykırım suçu işlemekten soruşturma başlatılması da talep edildi.

Myanmar’ın BM’deki Temsilcisi Kyo Mo Ton ise raporun ortaya koyduğu sonuçları reddederek söz konusu araştırma ekibinin bu sonuçlara tek taraflı olarak ulaştığını iddia etti.

Rusya ve Çin, BMGK’daki toplantıyı engellemek istedi

ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkeler, Myanmar’daki insan hakları ihlalleri hakkında hazırlanan rapor ışığında BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman’ın brifingini dinlemek için BMGK’dan bir toplantı düzenlenmesini istedi.

BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun BMGK’yı bilgilendirmesine karşı çıkan Çin ve Rusya insan hakları meselesinin BMGK’nın dışında olduğu gerekçesiyle toplantının yapılmasını engelleme girişiminde bulundu. Fakat oylamada gerekli olan 9 oyun sağlanması üzerine toplantının yapılmasını engelleyemedi.

ABD, Fransa İngiltere ve 6 ülke toplantının yapılması yönünde oy kullanırken, Rusya, Çin ve Bolivya karşı cephede yer aldı. Etiyopya, Ekvator Ginesi ve Kazakistan ise çekimser kaldı.