Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Myanmar’daki Arakanlı azınlığa yönelik şiddetin durması için baskı artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Onbinlerce Arakanlının yaşadığı acılar sebebiyle Bangladeş’e sığınmasından Müslüman Asya ülkeleri, Birleşmiş Milletler Deklarasyonu ile Myanmar’ı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii’yi sert bir biçimde eleştirdi.

Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamada, 87 bin Müslüman Arakanlının Rakhine’deki şiddet olaylarından sonra komşu Bangladeş’e kaçtığını ve buna ek olarak 20 bin kişinin daha geçmeyi beklediğini duyurdu. Bangladeşli yetkililer kıyıdan birkaç kilometre uzakta saklanarak sınırı geçmeye çalışan 2.000’den fazla mülteciyi ise sınırdışı etti.

Mülteci akını, yardım örgütlerinin çoğunlukla kadınlar ve çocuklar olmak üzere yeni gelenlere yardım etmek için mücadele etmesinden dolayı, insani krizin daha derinleşmesinde korkuluyor.

AFP’nin bildirdiğine göre, en son şiddet olayı, Rakhine kentindeki Müslüman azınlığı savunan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun saldırılarıyla başladı. O zamandan beri, Myanmar ordusu, yoksul Rakhine Eyaletinde büyük bir operasyon başlattı. Bu operasyonlarda 400 kişinin ölümüne onbinlercesininde yurtlarını terk etmesine sebep oldu.

Bangladeşli yetkili, Farid Ahmed AFP’ye verdiği demeçte, “Bize, ‘nereye gideceğiz, bizi orada öldürerek evlerimizi yakıyorlar’ dediler” diye açıkladı.

Mülteci sayısının hızla artması hakkında açıklamalarda bulunan Bangladeşli yetkililer, “Bu devam ederse, ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Ancak mültecilerin akışını durdurmak olanaksız, her yerde varlar” dedi.

BM, yeni gelenler için kampların kurulmasını istedi. Önceki şiddet dalgaları sırasında kaçan yüzbinlerce Arakanlı mülteci, Bangladeş sınırının yakınında kıyı kenti Cox’s Bazar’ın çevresinde yaşıyor.

Son günlerde şiddetli yağışlar sebebiyle kamplardaki çadırlar büyük oranda hasar gördü. Beş çocuğuyla birlikte kampa gelen Amina Begum, “Geçen haftadan bu yana çok yağmur yağdı ve çocuklarımızın hastalanmasından korkuyoruz” dedi.

Rakhine, 2012’den bu yana dinsel şiddet sebebiyle çok sayıda Arakanlı öldürülürken, çoğunlukla Müslüman azınlıktan olan on binlerce kişi yerinden edildi.

Aung San Suu Çii’nin ofisinin dün yaptığı açıklamada, ordunun 10 gün önce Arakanlı isyancılarla 90 ayrı çatışmada bulunduğunu, Rohingya köylerinde 2.600’den fazla ev ve gayrimüslim köylerde 138 evin tahrip edildiği ve yakıldığı bildirildi.

Suu Çii sessizliğini koruyor

1991’de Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Suu Çii, son çatışmalardan bu yana herhangi bir açıklama yapmadı. Yıllarca ev hapsine maruz kalıp, önceki askeri makamlar tarafından boyunduruk altına alınmış olan eski muhalefet, Rohingya ile görüşme biçimini kınamaktan kaçındıkları ve orduyu eleştirmekten çekindikleri için giderek eleştiriliyor.

1991’de Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Suu Çii, son çatışmalardan bu yana herhangi bir açıklama yapmadı.

Kriz, Myanmar’ın özellikle Güneydoğu Asya’daki Müslüman çoğunlukta olan ülkelerle olan diplomatik ilişkilerini tehdit ediyor ve Arakanlı azınlığın gördüğü muameleye karşı halkın öfkesi artıyor.

Maldivler Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Myanmar hükümeti Müslüman Arakanlılara yönelik zulümleri engelleyene kadar ticaret bağlarını kestiğini bildirdi. Açıklamada iki ülke arasındaki ticaret hacminin miktarı belirtilmedi, ancak bu hareket diğer ülkeleri de bunu takip etmeye itebilir.

Buna karşılık, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, bu krizi kontrol için hükümete baskı yapmayı deneme amacıyla Myanmar ordusu Başkomutanı Kıdemli General Min Aung Hlaing ile görüştü.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joku Widodosalı yaptığı açıklamada, “Bir kez daha, şiddet ve insani kriz hemen durdurulmalıdır” dedi.

Endonezya polisi, Cakarta’daki Myanmar Büyükelçiliği’ne pazar sabahı, bir yangın bombası ile saldırıldığını, dün sabah ise onlarca kişinin büyükelçilik önünde gösteri yaptığını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, yüksek ölü sayısı ve Arakanlı Müslümanların zorla yerinden edilmesi konusundaki derin endişelerini dile getirdi. Bakanlık, Myanmar’dan Arakanlı azınlığa yönelik zulüm raporlarıyla ilgili soruşturma başlatmasını istedi.

Malala Yusufzay’da utanç verici muameleyi kınadı

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay, bu trajik ve utanç verici muameleyi kınayan Yusufzay, twitter’dan yaptığı açıklamada ” Aung San Suu Çii’nin de aynı şeyi yapmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Baci Kaid Es Sebsi ile yaptığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ile birlikte Myanmar’daki Müslümanların durumunu ve Uluslararası toplumun hassasiyet kazanmasının önemini gözden geçirdiklerini açıkladı.

Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Malezya, Myanmar’daki son şiddet olaylarının başlangıcından bu yana gösterilere tanık oluyor.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, “Sakin olmaya çağırıyoruz. Myanmar ve bölgenin menfaati için kardeşlerimiz olan Arakanlıların karşı karşıya kaldığı zor koşulları sona erdirmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Malezya Dışişleri Bakanı Hanifa Aman AFP’ye yaptığı açıklamada, San Suu Çii’nin neden sessiz kaldığını sorarak, “Açıkçası, Aung San Suu Çii’den memnun değilim. Geçmişte insan hakları ve ilkelerini savunuyordu. Şimdi ise, parmağını bile hareket ettirmiyor gibi görünüyor” dedi.

Kırgızistan – Myanmar maçı iptal edildi

Müslüman çoğunluğa sahip Kırgızistan, Arakanlı azınlığa duyulan endişenin ortasında olası bir terör eyleminden korkarak, çarşamba günü yapılması planlanan Asya Kupası elemelerinde Myanmar ile yapılacak bir maçı iptal etti.

Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramazan Kadirov’un daveti üzerine, binlerce gösterici Arakanlı azınlığa yapılan zulmü protesto etmek için dün başkent Grozni’de bir araya geldi.

Kadirov, kalabalığın önünde, “Kan banyosunu durdurun. Faillerin cezalandırılmasını ve insanlığa karşı işlenen suçların soruşturulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu

BBC Burma dilinde yayın yapmayı durdurdu

Öte yandan, İngiliz Yayın Kurumu (BBC), kendilerine sansür uygulamasının dayatılmasını kınayarak, Myanmar TV’nin Burma dilinde hizmetini durdurduğunu açıkladı.

BBC, Rangoon’daki merkezinden Myanmar TV kanalı için Nisan 2014’ten beri yaklaşık 3,7 milyon izleyici tarafından izlenen günlük haber bülteni yayınlıyordu.

İsmini vermek istemeyen Myanmar TV yetkilisi AFP’nin konu hakkındaki sorusuna şöyle cevap verdi, “Hala Rohinga kelimesini kullanıyorlar, ki bu da bizim politikamıza uymuyor.”

Myanmarlılar, son şiddet dalgasının başlangıcından bu yana, yabancı medya ve sivil toplum örgütlerini eleştiriyor ve onları Rohingya yanlısı olmakla suçluyorlar.