Tunus: el-Menca es- Suaydani
Cezayirli Echorouk TV’de yayınlanan ‘Aranan Terörist’ adlı belgesel, Tunus’taki Nahda Hareketi liderlerinin ağır suçlamayla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Nahda Hareketi liderleri, Tunuslu gençlerin gerilim noktaları olan Irak ve Suriye’deki terör örgütlerine katılmalarını kolaylaştırmakla suçlanıyor.
Söz konusu ithamlar, Nahda Hareketi’nin tepkisine yol açtı. Echorouk TV’yi ‘tehlikeli, asılsız ve çılgın’ suçlamalarda bulunmakla itham eden Hareket, Cezayir kanalının Libya hapishanelerindeki Tunuslu tutuklulara önceden hazırlanmış ifadeler sunduğunu belirtti. İfadelerin muhtemelen işkence altında alındığını kaydetti. Yayınlanan programı ‘propaganda videosu’ olarak niteleyen Nahda, kanalın bunu Hareket hakkında karalamada bulunmak için kasten yaptığını öne sürdü.
Nahda hareketi, tarafından yapılan açıklamada tarafsızlık ve dürüstlük standartlarıyla iletişim sağlanması ve olayın açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtildi. Hakkındaki suçlamalara açıklık getirme, meşru haklarını kullanarak yanıt verme ve gerçekleri bildirme fırsatı sunulması talep edildi.
Eski Anayasal Demokratik Birlik Partisi Başkanı Abir Musa, Tunuslu gençleri gerilim odaklarına gönderdikleri suçlamasıyla Raşid Gannuşi, Hammadi el- Cibali, Ali el-Ureyd ve Habib el- Levz’e dava açtı. Musa açtığı davayı Cezayir televizyon kanalının Tunuslu gençlerin ülke dışındaki terörist gruplara nasıl katıldıklarına dair yayınladığı belgeselde yer alan bilgilere dayandırdı.
Nahda Hareketi de kendisini gençlerin gerilim odağı olan bölgelere göndererek terör örgütlerine katılmalarını kolaylaştırmakla suçlayan Cezayirli Echorouk TV kanalına dava açtı.
Teröristler, yayınlanan belgeselde verdikleri ifadelerde 2011 yılının ekim ayında gerçekleştirilen Ulusal Kurucu Meclis seçimlerden sonra kurulan ve söz konusu dönemde Nahda Hareketi’nin liderliğindeki Tunus hükümetini, havaalanları ve kara geçitleri aracılığıyla ülkeden çıkmalarını kolaylaştırmakla suçladılar. Hareket liderlerinin kendilerini teşvik ettiğini vurguladılar. Hükümetin Ensaru’ş Şeria’yı terörist ilan ederek kendisini aklamadan önce Suriye’ye gidiş konusunda cesaretlendirdiklerini belirttiler.
Cezayir tarafında ise, Echorouk TV Müdürü Nahed Zerouati, Nahda Hareketi’nin birinci bölümü yayınlanan belgesel filmine verdiği tepkiye şaşırdığını ve sosyal medyada Hareket’in şiddetli bir şekilde savunulmasını beklemediğini belirtti. Yayınlanan belgesele karşı olanları eleştirerek, “Belgesel ne onları hedef gösterdi ne de suçladı. Aksine içlerinden bağlantılı olan liderlere değinildi. Verilen hiçbir yanıt bunları savunmadı” diye konuştu.
Zerouati, Echorouk TV’nin belgeselin yalnızca ilk bölümünü yayınladığını, devamının da yayınlanacağını duyurdu. “İlk bölüm denizde ancak bir damla. Yakında daha büyük meseleleri içeren bölümler yayınlanacak” ifadelerini kullandı.
Tunuslu Gençlerin Gerilim Odaklarına Gönderilmelerini Soruşturma Komitesi (Geçtiğimiz yıl ocak ayında oluşturuldu) Üyesi Leyla eş- Şantavi, belgeseldeki verilerin önemine vurgu yaptı. Komite’nin söz konusu bilgileri dikkate alabileceğini ifade eden Şantavi, bunları çalışmalarında da değerlendirebileceklerini kaydetti.
Şantavi yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Şu an Tunus hapishanelerinde gerilim odaklarından dönen birkaç terörist var. Komite, davranışlarını ayrıştırma konusundaki hantallığı aşamıyor. Sorumlulukları belirleyen verilere ulaşmak ve bu dosyada yer alanların hesap vermelerini sağlamak için sağlıklı bir soruşturma yürütülmesi gerekiyor.”
Tunuslu gençlerin gerilim bölgelerine gönderilmesinden sorumlu organlar hakkındaki tartışmalar ise dikkat çekici. Zira bu konuda 2011-2014 arasında hükümeti yöneten Nahda hakkında suçlamalar bulunuyor. Tartışmalar uzun zaman önce patlak verdi ve halen devam ediyor. Ancak son gelişmelerle birlikte söz konusu yönetim ilk kez doğrudan teröristlerin suçlamalarına maruz kalmış durumda.