Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nasib Sınır Kapısı’nın açılmasına Şam engeli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amman/Muhammed ed-Dağme

Ürdünlü bir kaynak, birçok bakanlık ve kuruluş yetkilileri ile oluşturulan teknik bir komitenin Suriye ordusunun Ürdün’e açılan Nasib Sınır Kapısı’nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından verilecek karar doğrultusunda sınır kapısını açma hazırlıklarına başladığını belirtti. Anlaşmanın Rus tarafıyla yapıldığını ifade eden kaynak, Ürdün’ün sınır kapısını açmak için Suriye’nin harekete geçmesini beklediğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan kaynak, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları ile Gümrük Dairesi Başkanlığı, Kara Taşımacılığı İdaresi ve Gümrük Şirketleri Sahipleri Birliği’nden yetkilerin yer aldığı teknik komitenin sınır kapısının Ürdün tarafında çalışır durumda olup olmadığını gözden geçirdiğini aktardı. Ürdün Gümrük Şirketleri Sahipleri Birliği’nin geçen hafta, 2015 ortalarından bu yana kapalı olan sınır kapısındaki 172 ofisin bakımına başlandığı belirten kaynak söz konusu sürecin en geç bu ay sonlarında tamamlanmış olacağını söyledi. Sınır kapısını tekrar açmak için alınacak resmi karar öncesinde çalışmaya hazır hale getirileceğini aktardı.

Kaynak, Ürdün, Suriye, Lübnan, Türkiye ve bazı Avrupa ülkeleri arasındaki ana ticaret arteri olması sebebiyle sınır kapısının yeniden açılmasının ulusal ekonomiye büyük faydalar sağlayacağına dikkat çekti.

Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Ürdün ve Suriye arasındaki güvenlik düzenlemelerinin kapının açılması önünde bir engel haline geldiğini söyleyen kaynak Suriye tarafının Ürdün ile iletişim kurmaması ve kapının açılmasını istememesi sebebiyle şu ana kadar sadece Ürdün ve Rusya arasında temaslar yürütüldüğünü belirtti.

Açıklamasında Ürdün’ün teröristlerin sahte pasaportlarla ülkeye girmesinden korktuğunu ve güvenlikle ilgili endişelerinin olduğunu belirten kaynak aynı zamanda Suriye tarafının da vatandaşlarına sınır kapısına giden yollarda ve Amman ile Şam arasındaki ana yolda güvenliği sağlayacağına dair güvence vermesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Suriyeli mültecilerin geri dönmesi halinde, Suriye tarafının resmi olmayan sınır geçişleri yoluyla değil, resmi sınır kapıları yoluyla mültecilerin ülkelerine resmi olarak giriş yapabilmeleri için düzenlemeler yapması gerektiğine işaret etti.

Kaynak son olarak şimdiye kadar iki taraf arasında herhangi bir iletişim kurulmadığına ve olası bir toplantı için belirlenmiş herhangi bir tarih olmadığına dikkat çekerek Ürdün’ün Suriye tarafı ile görüşmesi ve Suriye yönetiminden güvence alması gereken meşru güvenlik talepleri olduğunu vurguladı.