Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nasip Sınır Kapısı’nın açılması ile Suriye’nin komşu ülkelerle ekonomik ilişkileri normale dönüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye-Ürdün arasındaki Nasip Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, 7 yıllık savaşın ardından ekonomisi çöken Suriye’nin komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerinin ‘normale dönmesi’ yolunda önemli bir adım oldu.

Suriye rejimi, Temmuz 2018’de gerçekleştirilen askeri operasyonun ardından, Nasib Sınır Kapısı ve Ürdün sınırının tamamında kontrolü yeniden ele geçirmiş, ardından güneydeki Dera ilindeki muhalif gruplar ile anlaşmalara varmıştı.

15 Ekim tarihinde, Suriye ve Ürdün tarafından uzun zamandır beklenen adım atılarak, üç yıldır kapalı olan sınır kapısı sivillere ve ticari araçlara açıldı.

Cabir-Nasib Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, Suriye ekonomisine doğrudan yansıyacağı gibi Arap pazarına, özellikle de Körfez’e kapılarını tekrar açmış oldu.

“Sınır kapısının yeniden açılması Suriye hükümeti için siyasi bir zafer”

Uluslararası Kriz Grubu’nda araştırmacı olan Sam Heller, AFP’ye verdiği demeçte, “Nasip Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, Suriye’yi ekonomik çevresiyle yeniden bütünleştirme ve bölgesel ticarete yönelik bir kanal olarak geleneksel rolünü yeniden kazanması yönünde atılan bir adım oldu. Ayrıca, Suriye hükümeti için de siyasi bir zafer oluşturdu” şeklinde yorumda bulundu.

Heller, “Sınır kapısının yeniden açılması, Suriye hükümeti için Ürdün ve daha geniş bölge ile ilişkilerin normalleşmesine doğru bir adım olduğu gibi Şam’ı tecrit edip, ekonomik yaptırımlarla tüketmeye çalışan ABD’ye de bir darbe anlamını taşıyor” şeklinde yorumda bulundu.

Suriye’ye ilişkin ekonomik haberleri takip eden Syria Report sitesine göre, sınır kapısının açılmasının, Suriye ihracatının, 2011 öncesi için önemli bir pazar oluşturan Ürdün, Irak ve Körfez ülkelerine kapı açmakla birlikte ülkeye birçok fayda sağlayacak.

7,9 milyar dolar olan Suriye ihracatı, 631 milyon dolara kadar geriledi

Dünya Bankası’nın 2017 tarihli raporuna göre, 2011’de 7,9 milyar dolar olan Suriye ihracatı, 2015’te 631 milyon dolara kadar geriledi.

Şirketler deniz yolunu kullanıyordu

Gıda, çelik ve kereste sektörlerinde şirket sahibi olan Suriyeli tanınmış işadamı Faruk Cud, “Sınır kapısının kapatılmasından bu yana deniz yolunu kullanıyoruz. Ancak bununla nakliye maliyetimiz iki katına çıkıyor” dedi.

Şam’daki Suriye Halk Meclisi’nde Milletvekili olan Hadi Şerif ise, “Suriye’den sebzelerin yurt dışına ihracatı, özellikle de Irak’a narenciye ihracatının ekonomiye iyi etkisi olacak” yorumunda bulundu.

Sınır kapısının açılmasının uzun vadeli olarak turizme de olumlu yansıması beklenirken, Ürdünlü bir seyahat ve turizm şirketi, Facebook üzerinden yayınladığı reklamda, 22 Ekim’den itibaren Şam’a kara yoluyla girişlerin başlatılacağını bildirildi.

Sınır kapısının kapatılması Lübnan’ı da olumsuz etkiledi

Öte yandan, Nasip Sınır Kapısı’nın kapanması, Lübnan’ın zaten tükenmiş ekonomisine de olumsuz yansımıştı.

Lübnan Genel İşçi Sendikası Başkanı Bişara Asmar, ürünlerinin yüzde 70’inden fazlasını Arap ülkelerine ihraç eden Lübnan çiftliklerinin büyük kayıp içerisinde olduğunu dile getirdi.