NATO-Rusya Konseyi, ABD’nin Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş döneminde, 1987’de imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararı aldığını açıklamasından sonra Avrupa harekete geçti. Silahlanma yarışını önlemeye çalışan Avrupalılar bugün Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde bir toplantı düzenliyor. 29 üye devletinin temsilcisi söz konusu toplantı öncesinde de ABD’yi kararından vazgeçirmek amacıyla bir görüşme gerçekleştirdi.
Bu adım, Moskova’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından iki taraf arasında artan gergin ilişkileri kontrol altına almaya yönelik girişimler doğrultusunda atılıyor. Ancak toplantı, NATO’nun Norveç’te düzenlediği tatbikatların baskısı altında geçekleşiyor.
Rusya’nın ise NATO askeri tatbikatlarına cevabı gecikmedi. Moskova, bu hafta Norveç’te füzelerini test edeceğini duyurdu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün askeri tatbikatları takibi sırasında yaptığı açıklamada “Geçen hafta, Rusların burada sahilde füze denemeleri yapmayı planladıkları hakkında bir uyarı aldık. Rusya’nın bu bölgede büyük deniz kuvvetleri ve dört savaş gemisi var. Profesyonel davranmasını umuyorum. Elbette Rusların ne yaptığını yakından izleyeceğiz. Kendileri uluslararası sularda hareket ettiklerini bizlere iletti.”
Kuzey Kutbu’ndaki Rusya-Norveç sınırından birkaç yüz kilometre uzakta 25 Ekim’de başlayan ve 7 Kasım’a kadar devam edecek olan “Trident Juncture” adı verilen NATO tatbikatına yaklaşık 31 ülkeden 50 bin asker, 65 gemi ve 250 uçak katılıyor. Tatbikat, Kremlin yönetimini endişelendiriyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“NATO ve üye devletlerin temsilcileri her ne kadar bu askeri faaliyeti savunma amaçlı gibi göstermeye çalışsalar da bu güç gösterisinin açıkça Rusya’yı hedef aldığı ortada.”
Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen de açıklamasında “Öfkenin arkasında sürüklenmek bizi riske atacak” dedi. Ayrıca, Rusların kurallara uyduklarını ve istedikleri gibi tatbikat yapabileceklerini vurguladı.