Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (NATO) Norveç’te 45 bin askerin katılımıyla bu ay düzenleyeceği “Trident Junchure 2018” adlı tatbikat, Moskova yönetiminin tepkisini çekti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in son yılların en büyük çalışması olacağını söylediği “Trident Juncture 2018” askeri tatbikatı Norveç’te 25 Ekim’de başlayacak.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO’nun Rusya sınırı yakınında yapacağı “Trident Juncture 2108” askeri tatbikatına tepki gösterdi. Zaharova, “Rusya güvenliğini sağlamak için gereken önlemleri alacaktır” ifadelerini kullandı.
“Tatbikatımız savunma amaçlı”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün yaptığı açıklamada, tatbikatı “sadece savunma amaçlı” diye tanımlayarak, NATO’nun “doğru güçleri, doğru zamanda, doğru yere” nakletme kapasitesinin denetime tabi tutulacağını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de 3-4 Ekim’de gerçekleşecek NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gününde gazetecilere, “tatbikatımız savunma amaçlı olup şeffaftır” dedi.
Fransız basınında çıkan haberlere göre, Stolbenberg, Rusya dâhil olmak üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) tatbikata yönelik gözlemci göndermesi davetinde bulundu.
Son zamanların en büyüğü olacak
Bu ay sonunda Norveç’te yapılacak ve son yılların en büyük askeri organizasyonlarından biri olacak tatbikata, 31 ülke, 45 bin askeri personel, 150 hava aracı, 70 savaş gemisi,10 binden fazla askeri araç, Finlandiya ve İsveç’ten 45 bin askeri personel katılacak.
Batılı müttefikler, Rusya’nın Kırım adasını ilhak etmesinden bu yana, son 4 yıl içinde Doğu Avrupa ve Baltık devletlerine garnizonlar yerleştirerek askeri varlıklarını hızlandırdılar.
Stolbenberg, Rusya’nın son eylemlerinden ötürü Orta Menzili Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşması’nın (INF) tehlikeye atıldığını söyleyerek, “Rusya’nın INF Antlaşmasını da dâhil olmak üzere uluslararası taahhütlere saygı duymaması konusunda endişelerimizi sürdürüyoruz. Bu anlaşma bütün bir silah kategorisini feshediyor ve güvenliğimizin önemli bir unsurudur” dedi.
ABD’den Rusya’ya tepki
ABD ve Sovyetler Birliği, 1987’de Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması imzalamıştı.
ABD’nin NATO Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, “ABD yeni Rus füze sistemi tehlikesi karşısında harekete geçmek zorunda kalabilir. Karşı önlemler, Rusya tarafından geliştirilmekte olan antlaşmaya aykırı füzelerin imhası olabilir” şeklinde konuştu.
Mattis: ABD eyleme geçti
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Paris’te Fransız mevkidaşı Florence Parly ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Mattis, “ABD sarsılmaz bir kararlılıkla NATO’ya bağlı olduğunu göstermeye devam edecek” dedi.
‘Eylemlerin sözlerden daha etkili’ olduğunu belirten Mattis, “ABD eyleme geçti, Atlantik ötesi ittifaka bağlılığımızın kuvvetli olmayı sürdürdüğünü gösterdi” dedi.
Öte yandan, Fransa gibi ABD’nin de NATO’nun yükünü hafifletmeye çalıştığını anlatan Parly, NATO konusunda Avrupa’nın bir sorun değil bir çözümün parçası olduğunu sözlerini ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2’den yüzde 4’e artırmadıkları için üye ülkeleri eleştirmişti.