NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD cephaneliğini güçlendirme tehdidinden sonra dün yaptığı açıklamada, NATO’ya üye ülkelerin Rusya’nın tehditlerine karşılık vermek amacıyla Avrupa’da yeni nükleer silahların dağıtılmasını reddettiklerini belirtti.
Genel Sekreter Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, 23 üye ülkenin, Moskova ile Washington arasındaki mücadelenin sonuçlarını tartışmak üzere bugün Brüksel’de NATO genel merkezinde toplantı düzenlemeyi planladığını söyledi. Stoltenberg, “Avrupa ülkeleri artık nükleer silah üretmek istemiyor, Rusya’ya karşı da istemiyor” diye konuştu. Diyaloğun ortadan kalkmasıyla kutuplaşma olacağına işaret eden Stoltenberg, “Yeni bir soğuk savaş istemiyoruz” dedi.
Stoltenberg’in bu açıklaması Trump’ın geçtiğimiz hafta sonu Moskova’nın yeni bir uzun menzilli füze sistemini devreye sokarak nükleer cephanesini güçlendirmesine karşılık bir tehdit olarak, ülkesinin 1987 yılında Rusya ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmeyi planladıklarını açıklamasının ardından geldi.
Rusya, anlaşmayı ihlal ediyor
Stoltenberg, AB ülkelerinin ABD’nin güvenlik için gerekli olan bu anlaşmayı sürdürmesini istediğini işaret ederek, ABD başkanının kararının bütün ülkeler tarafından onaylanmadığını belirtti. Genel Sekreter, INF’nin saygı görmedikçe meyve vermeyeceğini söyleyerek, ABD’nin anlaşmaya saygı duyduğunu fakat Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini ifade etti. Stoltenberg, üye devletlerin, yeni Rus füze sistemlerinin dağıtılmasının ülkelerin güvenlikleri üzerindeki sonuçlarını görüşmek üzere bir araya geleceklerini belirtti. Koalisyon ülkeleri ve Rusya arasında bir toplantı düzenlemesi konusunda anlaşmaya varılması için Moskova’yla görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
NATO, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana NATO’ya üye ülkelerin savunma güçlerini ortaya koyma amacıyla düzenlediği en büyük silahlı tatbikatını bugün başlattı. Stoltenberg, tatbikatların tüm düşmanlara hitap eden açık bir mesaj olduğunu işaret ederek, Rus askeri gözlemcilere ve Beyaz Rusya gözlemcilerine, tatbikatları izlemeleri için çağrıda bulundu.
Yapılan askeri tatbikat, geçtiğimiz ay Rusya ve Çin tarafından gerçekleştirilen Vostok-18 tatbikatından daha küçük olmasına rağmen, Sovyetler Birliği’nin 1991’de çöküşünden bu yana yapılan en büyük tatbikat olma özelliğini taşıyor. ‘Trident Junction 2018’ tatbikatı, NATO üyesi bir devlete karşı herhangi bir istila durumunda, Ortak Savunma Sözleşmesi’nin 5’inci maddesi kapsamında büyük bir kuvvetin hızla nasıl hareket edeceği konusunda güçleri eğitmeyi hedefliyor.