Avustralya’ya teknelerle gelen mültecilerin tutulduğu Nauru adalarındaki Pasifik Adaları Forumu’nu takip eden Barbara Dreaver, adadaki bir mülteciyle röportaj yaptığı için gözaltına alındı.
Avustralya’ya teknelerle gelen mültecilerin tutulduğu Nauru adalarında düzenlenen Pasifik Adaları Forumu’nu takip eden TV Yeni Zelanda’nın muhabiri Barbara Dreaver, adadaki bir mülteciyle yaptığı röportaj nedeniyle gözaltına alındı.
TV Yeni Zelanda’da yer alan habere göre, kanalın 1 Haber (1 News) Pasifik muhabiri Dreaver, adada kalan bir mülteciyle görüştüğü sırada gözaltına alınarak karakola götürüldü.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliyle karakola götürülen muhabirin, gözaltına alınışından yaklaşık 4 saat sonra Pasifik Adaları Forumu’nu takip ettiği medya akreditasyon kartı iptal edilerek serbest bırakıldığı açıklandı.
Gazeteci Dreaver’in sınır dışı edilmesi bekleniyor
Dışişleri yetkilileri tarafından 1 Haber’e yapılan açıklamada, Dreaver’in vize şartlarını ihlal etmekle suçlanabileceği belirtildi. Naurulu yetkililerin akreditasyonunu iptal ettiği gazeteciyi sınır dışı etmeyi düşündüğünü açıklayan yetkililer, kararın bu yönde verilmesi durumunda Dreaver’in ilk uçakla Yeni Zelanda’ya gönderileceğini kaydetti.
Forumu az sayıda gazeteci izliyor
Pasifik Adaları Forumu’na ev sahipliği yapan ada ülkesi Nauru, akredite olan sınırlı sayıdaki gazeteciye sadece forumla ilgili konuları takip etme izni vermişti.
Kurulduğu 2012 yılından bu yana cinsel taciz, intihar, saldırılar ve insan hakları ihaleleriyle gündeme gelen Nauru’daki gözaltı merkezinde tutulan 900 kişiden yaklaşık 119’unun çocuk olduğu biliniyor.
Avustralya Mülteci Konseyi’nden Nauru’daki çocuklar uyarısı
Avustralya Mülteci Konseyi, ülkeye teknelerle ulaşan mültecilerin gönderildiği Nauru’da tutulan çocukların yaşadıkları olumsuz ortamdan dolayı büyük sorun yaşadıkları uyarısında bulundu.
Konsey’in hazırladığı raporda, yaklaşık 4 yıldır aileleriyle Nauru’da tutulan çocuklar arasında psikolojik sorunlar ve intihara teşebbüs vakaları görüldüğüne dikkati çekildi.
Avustralya hükümetinin itirazlarına rağmen mahkemelerin son 6 ayda psikolojik ve fiziksel rahatsızlığı olan 17 çocuğun Avustralya’ya getirilerek tedavi edilmesine karar verdiği anımsatılan raporda, Nauru’da tutulan 109 çocuğun aileleriyle Avustralya’ya getirilmesi çağrısı yapıldı.
Çocuklar ‘‘vazgeçme sendromu’’ yaşıyor
Mültecilere yardım eden çeşitli kuruluşların ve sağlık uzmanlarının hazırladığı istatistiklere yer verilen raporda, 8 ila 12 yaşlarındaki mülteci çocukların yataklarından çıkmadıkları, yiyip içmeyi, konuşmayı, hatta tuvalete gitmeyi bıraktıkları; yaşadıkları “vazgeçme sendromu” nedeniyle intihara ve kendilerine zarar vermeye meyilli oldukları belirtildi.
Avustralya Mülteci Konseyi İletişim Direktörü Kelly Nicholls, ‘‘Bu insanların, deniz aşırı gözaltı merkezlerinde süresiz tutulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlıksız, eğitim olanaklarından yoksun, insanlık dışı koşullarda gözaltında tutulan bu çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığından derin endişe duyuyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
Nauru’daki aileler ve çocuklarıyla çalışmalar yapan Melbourne Üniversitesinden psikiyatr Louise Newman, adada yaşayan çocukların psikolojik bir kriz yaşadıklarını söyledi.
Avustralya hükümetinin eski danışmalarından Newman, ‘‘8-10 yaşlarındaki çocukların intihara eğilimli olduğunu görüyoruz. Aslında bu, şaşırtıcı değil çünkü çok fazla travmaya maruz kalıyorlar. Umutsuzluk ve terk edilme duygusu içinde çok güvensizler.’’ dedi.
Avustralya teknelerle gelen mültecileri ülkeye almıyor
Avustralya hükümeti, teknelerle ülke kıyılarına ulaşan mültecileri Nauru ve Manus adalarında 2012’de kurulan gözaltı merkezlerine gönderiyor. Yasal olmayan yollarla gelenleri hiçbir zaman ülkeye kabul etmeyeceğini her fırsatta ilan eden Avustralya yetkilileri, merkezlerde tutulanlara geldikleri ülkelere geri dönmeleri, üçüncü bir ülkeye yerleştirilmeyi kabul etmeleri ya da adalarda yerleşik hayata geçmeleri seçeneklerini veriyor.
İntihar vakaları, cinsel taciz ve saldırılarla gündeme gelen gözaltı merkezlerindeki yaklaşık bin 600 mülteci arasında 119 çocuk bulunuyor.
Mülteci hakları savunucuları ve Birleşmiş Milletlerin ilgili kurumlarının tepkilerine rağmen Avustralya hükümeti, tutumundan geri adım atmıyor. Hükümet, Yeni Zelanda’nın merkezlerden her yıl 150 mülteci alma teklifine de söz konusu kişilerin Yeni Zelanda vatandaşlarına tanınan haklara sahip olduktan sora Avustralya’ya geleceklerini öne sürerek karşı çıkıyor. AA