Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ne dost ne düşman… Salih ve Husiler | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in partisi General Halk Kongresi’nin (GHK) kuruluşunu anmak üzere Sana’daki ünlü Seb’in Meydanı’nda yapılan toplu mitingde, iki darbe ortağı Husi ve Salih arasındaki krizin derinliği ortaya çıktı. Başlangıçta hiçbir şekilde yakınlaştırılması mümkün olmayan çelişki ve uyuşmazlığı gözlemlemek için sadece partililerin edebiyat ve kültürünü ve Husiler’in edebiyat ve kültürünü okumanın yeterli olduğu doğru yapı kurallarına dayanmayan zorunlu bir ittifak idi. İki tarafı bir araya getiren şey, sadece düşmanlık diye vasıflandırdıkları şeyle yüzleşmektir. Arap-İslam ittifakının ve Yemen’in meşru güçlerinin operasyonları, Yemen konusundaki ilgili uluslararası kararların uygulanmasını ve İran-Humeyni etkisini Yemen’den çıkarması anlamına geliyor.

Ancak Salih ve Husiler arasındaki bu melez ittifakın kurulmasının üzerinden iki yıl geçtikten sonra farklılıklar çıban bağladı ve devrimci siyasi bedenin cildine yayıldı. Abdulmelik el-Husi ile Ali Abdullah Salih ve taraftarları arasında karşılıklı suçlamalar oldu.

San’a’daki Seb’in Meydanı mitinginde, Genel Halk Kongresi Partisi Genel Sekreteri Arif el-Zuka yandaşlarına “Ey Sebe ve Himyer Medeniyetlerinin Torunları’ şeklinde seslendi. Yemen’i onlarca yıl yöneten GHK’yı, ‘Kimliğinizin ve kültürünüzün çekirdeğinden doğan bir hareket’ diye nitelendirdi. Bu ifadeler açıkça Husiler’e göndermeler içermekteydi. Zira Husiler eski Yemen tarihine ve edebiyatına yeri vermezler bilakis kurucuları Hüseyin Husi’nin Seba, Ma’in ve Himyer uygarlıkları ile alay eden konuşmaları vardır. Husiler için Yemen tarihi, bir önceki rejim olan “Haşimî İmamlar dönemi” tarihinden ibarettir!

Zuka, GHK’nın, Husiler’in Yemen eğitim müfredatını Hüseyin Husi’nin eserlerine göre değiştirme girişimlerini reddettiğini de ilan ediyordu konuşmasında…

Ekonomik, güvenlik, siyasi ve askeri koşullar, aralarındaki gerilimi patlatmak için arka planda birbirine baskı yaptı.

Adeta bir Hintli yılan dansçısı gibi haraket eden Salih, Husi’yi nihai olarak sahneden silmek istemiyor. Bilakis öfkeli Husi devrimini iç ve dış siyasi manevralar için kullanmak istiyor.

Bu nedenle dikkatli olunmalı ve ekonomi şimdiye kadar ne dost ne düşman iki müttefik arasında zirveye ulaşan bu ayrışmayı olumlu karşılamalı.

Husiler’e karşı Uluslararası Koalisyon’un lideri Suudi Arabistan’ın temel amacı, sonuçta Humeyni projesi olan Husi hareketinin Yemen’deki istikrarını bozmaktır. Yemenilerin yöneticilerini nasıl seçecekleri ve yönetecekleri ise Yemen halkının özgür iradesine kalmıştır.

Bu Husi-Salih çatışmasından alınacak ibret ise; Baştan Bâtıl üzerine kurulacak herşeyin sonunun da Bâtıl olacağı gerçeğidir…