Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nebil Hariri: İran Lübnan siyasetine el uzatıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan parlamentosundaki Müstakbel hareketi üyelerinden milletvekili Nebil de Freij, İran’ın Lübnan siyasetine karışıp egemenlik kurma ve yandaşlarıyla Suriye ile ilişkileri normalleştirme çabalarının Başbakan Said Hariri’nin siyaseten sırtından bıçaklama anlamına geldiğini söyledi.

De Freij son zamanlarda gelişen olayların Hariri için bardağı taşıran son damla olduğunu ve bu nedenle istifa ettiğini söyledi. Nebil Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi, “ Bu istifa her bir Lübnan vatandaşı için beklenmedik bir gelişmeydi. Ancak benim Hariri’ye güvenim sonsuz. Uygun bir zamanda olanları açıklayacaktır.”

Lübnanlı vekil, Hariri’yi istifaya sürükleyen olaylarla ilgili olarak şu açıklamada bulundu, “ Ekim 2016’da General Mişel Avn’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Said Hariri başkanlığında hükümetin kurulması iç siyaset açısından olumlu bir gelişme oldu. Bu anlaşma diplomasi ve yargıdaki atamalara da yansıdı. Ancak dış siyasete gelince; iki taraf arasında anlaşma, Lübnan’ın iç işlerine yabancı müdahale konusunu belirlemeyi gerektiriyordu. Maalesef Hizbullah ile Özgür Vatansever Hareket arasında yapılan bu anlaşma maddesi kâğıt üzerinde kaldı. Anlaşmada özellikle İran’ın Lübnan siyasetine karışmaması konusu yer alıyordu. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve ekibine anlaşmalara uygun olarak Lübnan’ın egemenliği konusunda hassas davranacağına dair bir güven ortamı oluşmuştu.”

Dış müdahaleler işleri kötüleştirdi

Bu anlaşmaya uyarak dış müdahalelere kapı kapatılacakken işler kötüleşmeye başladı. Bu durum İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in dış politika baş danışmanı olan Ali Ekber Velayeti’nin, “İran Irak’tan, Suriye’ye oradan Lübnan’a kadar zafer kazanmıştır” sözleriyle daha da vahim hale geldi.

De Freij, son zamanlarda Başbakan Hariri’nin içerdeki olumlu siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen bir sıkıntısı olduğunu görüyorduk. De Freij, “Hariri ülkenin bağımsızlığı ve egemenliğini pekiştirmek için Dışişleri Bakanı gibi de çalışıyordu. Her türlü iktisadi, mali, siyasi ve askeri araçları kullanarak bu alanda önemli adımlar attı. Hariri bu işleri yaptığı sırada Dışişleri Bakanı Cibran Basil Yabancılar Bakanı gibi çalışıyordu” şeklinde konuştu.

“Kriz uzun sürecek”

Hariri’nin istifasından sonraki süreci değerlendiren Nebil, “Bu kriz zor ve uzun sürecek olan bir kriz. Bunu iki Suudlu bakan Adil Cubeyr ve Samir Subhan’ın konuşmalarından anlayabiliyoruz” dedi.

Hariri’den sonra kurulacak hükümet senaryolarıyla ilgili olarak de Freij, Hariri’nin rızası olmadan bir hükümet kurulabileceğini düşünmediğini belirtti.