Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Netanyahu, liderlik koltuğundaki en zorlu savaşlarını kazandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tel Aviv/Nezir Mecili

Netanyahu düşmana değil, müttefiklerine ve yakın arkadaşlarına karşı verdiği savaşta kazanmış görünüyor. Avigdor Liberman, 14 Kasım’da Gazze Şeridi’nde İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesi eleştirerek savunma bakanı görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Liberman’ın istifasından görevi Netanyahu üstlenmişti. Yahudi Evi Partisi, Avigdor Liberman’ın istifasının ardından liderleri Eğitim Bakanı Naftali Bennett’ın Savunma Bakanlığı’na atanmadığı takdirde Netanyahu’nun liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekilme tehdidinde bulundu. Bennet ise savunma bakanlığı kendisine verilmezse partisini hükümetten çekme tehdidinden geri adım attı.

Naftali Bennett talebinden vazgeçtiğini belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

“Eğer Netanyahu güvenlik sorunları konusundaki konuşmasında ciddiyse ona bir fırsat vereceğiz. Tüm taleplerimizden vazgeçeceğiz. Önümüzdeki günlerde ve aylarda bu nedenle siyasi bir bedel ödeyeceğim. Siyasi bir çekişmede Başbakan’ın bizi yenmesi, Hamas lideri İsmail Haniye’nin bizi yenmesinden iyidir.”

Böylece Netanyahu, koalisyon hükümetindeki meslektaşlarının ve halihazırda muhalefette inzivaya çekilen Liberman’ın üstesinden geldi.

Elbette Netanyahu savaşının hedefinde hangi gerçeğin olduğunu açıklamıyor. Fakat hedeflerini güvenlik tehlikeleri ve İran tehdidi olarak gösteriyor. Ordu ve toplum arasındaki ilişkileri araştıran Ronen Itzık konuya şu değerlendirmede bulundu:

“Netanyahu, Gazze konusunda büyük başarı sağladı. Sorun Gazze Şeridi’nden çok daha geniş ve devlet güvenliği için oldukça önemli. Netanyahu’nun bu aşamada Hamas’a karşı savaşa girmeme kararı ihmalkarlıktan kaynaklanmıyor. Bu durum stratejiyle ilgili ve bunun Gazze Şeridi’nde olanlarla ilgisi yok. Sınırımızdaki tehditlere karşı son 10 yılda dramatik bir savaş sürüyor. Suriye sınırındaki Şii milislerin konuşlanmasını ve Hizbullah’ın güçlenmesini önlemek için operasyonlar hakkında bilgi verildi. Bugün güvenlik bağlamında devam eden en önemli savaş budur. Güney’deki Hamas güçleri endişe verici fakat kuzeydeki durumla karşılaştırıldığında önemsiz kalıyor. Netanyahu, kuzeydeki güçlerin ve tehlikelerin dengesini çok iyi biliyor ve bu nedenle stratejik çabaların çoğu İran kaynaklı tehditlere yöneliyor. İran şu anda ABD yaptırımları yüzünden ciddi bir krizle karşı karşıya. Kuzey sınırında yüz binlerce roket kapasitesine sahip olan Ayetullah rejiminin nasıl çalışacağını tahmin etmek zor.”