Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nida Tunus Partisi’nde ayrılık sinyalleri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus: Mongi Saidani/Şarku’l Avsat

Tunus’ta iktidarda bulunan Nida Tunus Partisi (NTP), NTP’li tüm bakanlara Yusuf Şahid hükümetinden ayrılma çağrısında bulunan Rauf el-Hamasi ile partinin siyasette pasif bir konuma gelmesinden kaçınmak için hükümette kalmaları gerektiğinde ısrar eden eski hükümet sözcüsü Halid Şevket arasında kalmış durumda.

Tunus’taki siyasi analistler, NTP’nin siyasi karar merkezinden çekilen ve Yusuf Şahid hükümetinden çıkanların, NTP’den farklı bir parti bloğu kuracaklarını düşünüyorlar. Bu da 2014 yılındaki başkanlık ve meclis seçimlerinin galibi NTP’nin bölüneceği anlamına geliyor. Yöntem farklı olsa da NTP’nin en büyük rakibi Nahda Hareketi Partisi’nde 2013 yılında benzer bir durum yaşanmıştı.

Ancak NTP’nin önde gelen isimleri arasında partiyi ‘Ulusal Birlik Hükümeti’ olarak isimlendirilen hükümette temsil eden bakanların ayrılmasına dair farklı görüşler bulunuyor.

NTP’nin lideri ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi’nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi’yi destekleyen Rauf el-Hamasi, aynı partinin üyesi olan Başbakan Yusuf Şahid liderliğindeki hükümetin NTP ve Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (UGTT) desteğini kaybetmesinin ardından NTP’li tüm bakanların ayrılmaları gerektiğini düşünüyor.

Nahda ile NTP arasındaki siyasi uzlaşının başarısızlığa uğradığına işaret eden Rauf el-Hamasi, Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresinin sona ermesinin ardından NTP’nin muhalefet saflarına katılması gerektiğini söyledi. Hamasi, partisinin, hükümetin yaşadığı çok sayıda değişiklik ve krizin ardından Başbakan Şahid’in önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığı bakanlık değişikleriyle ilgilenmediğini ifade etti.

Hamasi, bütün bakanların Şahid hükümetini bırakması gerektiğini düşünürken, NTP’nin önde gelen diğer bir ismi Halid Şevket hükümetten çekilmemeleri gereğini savunuyor. NTP’nin hükümet içinde kalmasının bir sonraki Şahid hükümetini devirmeye yardımcı olabileceğini öngören Şevket, çekilmenin yanlış bir hamle olacağını, yanlış hesaplanan sonuçlara ve NTP’nin siyasette pasif duruma düşmesine sebep olacağını belirtti. Şevket, böyle bir hamlenin ‘Başbakan Şahid’in çıkarına olacağını da sözlerine ekledi.

2014 seçimlerinde Şahid hükümetine 10 bakan ve 5 devlet bakanı katılmıştı. Bununla birlikte NTP’nin özellikle Maliye, Kültür, Gençlik ve Spor, Eğitim, Turizm, Ulaştırma, Sanayi, Dış işleri ve Devlet Mülkiyet Bakanlığı gibi önemli bakanlıkları elinde bulundurması nedeniyle, hükümetteki toplu bir istifanın siyaset sahnesinde oldukça etkili olacağı tahmin ediliyor.

Bazı analistler, NTP’nin bu koşullarda Cumhuriyetçi Parti ve Tunus Ufukları Partisi gibi diğer siyasi partilerin düştüğü hatalara düşmekten korktuğunu düşünüyorlar.

Öte yandan Başbakan Yusuf Şahid beklenen değişikliklere dair herhangi bir tarih vermedi. Ancak hükümet, bakanların son iki yıldaki performanslarına ilişkin değerlendirme çalışmaları yapıyor.

Bu bağlamda, hükümet kaynakları, Başbakan Şahid’in Ağustos 2016’da hükümetin kurulmasını üzerinden iki yıl geçtikten sonra bakanlıkların 2 yıllık faaliyet raporlarının kendisine ulaşmasının ardından değerlendirmelere başladığını belirttiler.