Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nijerya’da ‘Boko Haram’ Somali’de ‘eş-Şebab’ Hareketi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

‘Boko Haram’ Örgütü

Nijerya’nın kuzeyinde faaliyet gösteren terör örgütü Boko Haram, kuzeydeki yerel Hausa dilinde ‘Batılı eğitim haram’ anlamına gelmekte. Boko Haram, Nijerya kökenli resmi olarak yasaklı ve radikal bir terör örgütü. Adından da anlaşıldığı üzere, İslam’ın akidesine zarar verdiği düşüncesiyle ‘Batı eğitimini ve genel olarak Batı kültürünü yasaklama’ konusunda katı davranmakta.

Örgüt, 2002 yılında Nijerya’nın kuzeyindeki Borno’da öğretmen ve din adamı olan Muhammed Yusuf tarafından kuruldu. 2004 yılında Nijer sınırına yakın bir bölgeye taşındıktan sonra, Nijerya emniyet güçlerine karşı saldırılara başladı. Boko Haram, özellikle yerel yönetimle yardım içinde bulunan polisleri ve emniyet merkezlerini hedef almakta.

Emniyet güçleri ve örgüt üyeleri arasında patlak veren ve yüzlerce kişinin ölümü ile sonuçlanan silahlı çatışmalar sonrası yapılan takip sonucunda, 30 Temmuz 2009’da emniyet güçleri tarafından yakalanan örgüt lideri Muhammed Yusuf, tutuklandıktan birkaç saat sonra öldürüldü.

Eş-Şebab Hareketi

Somali’de 1991 yılında 22 yıllık Muhammed Siad Barre rejiminin devrilmesiyle iç savaş başladı. ‘Eş-Şebab’ Hareketi, oluşan kaostan istifade ederek ortaya çıktı. Örgütün temelini, Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği oluşturmaktadır. ‘Eş-Şebab’, 2006 yılında İslam Devleti kurmak amacıyla kuruldu.

Tahminlere göre eş- Şebab Hareketi binlerce savaşçıdan oluşmakta ve içlerinde yüzlerce yabancı savaşçı da bulunmakta. Yabancı savaşçıların birçoğu, Irak ve Afganistan savaşlarından tecrübe kazanmış olan Ortadoğu kökenli kimselerden oluşmakta. Hareket bünyesinde, yaşı küçük silahlı çocuklar da mevcut.

Hareket çoğunlukla Somali’nin başkenti Mogadişu bölgesinde egemenlik kurdu. BM Afrika Birliği’nden güçlerin, BM tarafından desteklendiğinden emin oluncaya kadar, Somali’nin güneyinde geniş alanları hakimiyet altına aldı. Kenya ve Uganda bu bölgeler içinde yer alıyor. Örgüt, silahlı militanlarını 2011’de Mogadişu’dan, 2012 ‘de Kismayo limanından çıkardı. Fakat isyancılar kırsal alanlara hakimiyet kurmaya devam ediyor.