Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nobel ödüllü Necib Mahfuz’un yeni eseri: Yıldızların Fısıltısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar Necib Mahfuz’un vefatının üzerinden 12 yıl geçti. Onun eserleri, geçen bunca zamanın ardından hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Öyle ki daha önce yayınlanmayan yeni eserlerinin yayınlanması için Mısırlı ve Arap yayınevleri arasında tartışmalar yaşandı. Ancak merhum yazarın mirasçıları söz konusu eserlerin yayınlaması için Lübnanlı Daru’s-Saki Yayınevini tercih etti.

Daru’s-Saki Yayınevi Yayın Yönetmeni Rania el-Muallim, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Nobel ödüllü yazarın daha önce yayınlanmayan “Yıldızların Fısıltısı” isimli yeni hikaye kitabının, yazarın doğum yıldönümü olan 11 Aralık’ta yayınlanacağını açıkladı.

Merhum yazarın kızı Hüda Necib Mahfuz, kitabın yayınlanacağının duyurulmasının ardından gelen tepkiler hususunda duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ancak, yayıneviyle olan sözleşmenin şartları hakkında daha ayrıntılı bilgi verme konusunda ketum davrandı.

Yazarın eserlerinin çoğunun basımını gerçekleştiren Daru’ş-Şuruk ile maddi anlaşmazlıklar yaşadıklarını reddeden Hüda, Şarku’l Avsat’a şu açıklamalarda bulundu:
“Her ne kadar tercih kriterlerinden biri olsa da, tercihim bütünüyle maddi sebeplerden ibaret değil. Basım ve pazarlama gibi yayınlama sürecinin başka ayrıntıları ile birlikte yayıneviyle olan sözleşmenin şartları gereği açıklayamadığım diğer birtakım durumlar var.”

Hüda, merhum yazarın bu özel hikayelerinin nasıl bulunduğu hakkında şunları söyledi:

“Eserleri ortaya çıkaran kişi gazeteci yazar Muhammed Şeîr’dir. Muhammed Şeîr, Necib Mahfuz’a ait el yazmalarını hazırladığı sırada bu eserlere ulaştı. 18 hikayeden oluşan ve Dünya’nın Yarısı dergisinde yayınlanan bu eserler babam tarafından geçen yüzyılın doksanlı yıllarında bir suikast girişimine maruz kalmadan önce yazıldı. Fakat bu hikayeler kitap olarak basılmadı. Bu duyurulduğu anda, söz konusu hikayelerin kitap olarak basımı için birden fazla teklif aldık.”

Hüda Necib Mahfuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şeîr tarafından ortaya çıkarılan hikayeler, yazarın Mısır’ın mahallerinde geçirdiği çocukluğuna ışık tutuyor. Okuyucu bu hikayelerde, Necib Mahfuz’un gözünden, çocukluğu sırasında şahit olduğu Mısır mahallerindeki deliler, kızlar ve diğerleri ile ilgili sahnelere şahit olacak. Kitabın adı olarak tercih edilen Yıldızların Fısıltısı ise kitap içinde yer alan 18 hikayeden birinin adıdır.”

Öte yandan, Necib Mahfuz’un yeni bir kitabının yayınlanacağı haberini büyük bir sevinçle karşılayan edebiyat çevreleri, sosyal paylaşım sitelerinde yapılan “Necip Mahfuz’un eserleri belirli bir zaman için bir anlam ifade ediyordu. Şu an için bir anlamı yok” gibi yorumlar karşısında duydukları şaşkınlığı dile getirdiler.

“Onun adı okuyucuların ilgisini çekmeye devam edecek”

Merhum yazarın yakın arkadaşlarından olan gazeteci yazar Yusuf el-Kaid, “Necib Mahfuz, Mısırlıları dürüst, samimi ve tarafsız bir bakış açısıyla anlatan en iyi yazardır. Onun adı okuyucuların ilgisini çekmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Yusuf el-Kaid, görüşünün merhum yazarla olan arkadaşlığın etkisinde olduğunu reddederek, “Söylediklerimden şüphesi olanlar, Daru’ş-Şuruk’a gitsinler. Merhum yazarın çalışmalarının hala geniş bir okuyucu kitlesi olduğunu; çünkü yazdığı her eserde dürüstlükten ödün vermediğini görecekler” dedi.

Müelliflerinin vefat etmesine rağmen edebi eserlerinin hayatta kalmasının sadece Necib Mafhuz ile ilgili olmadığını belirten yazar, on dokuzuncu yüzyıl romancılarının çalışmalarının dürüst ve içten olmasından dolayı hala satıldığını ve halk arasındaki popülerliğini koruduğunu kaydetti.

Yusud el-Kaid ile aynı şeyleri düşündüğünü belirten roman yazarı Muhammed Sadık, Necib Mahfuz’un eserlerini “kültüre çağrıda bulunan herkes için geçilmesi gereken önemli bir istasyon” olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Sadık, Necib Mahfuz’un eserlerinin başarısısın içerdiği gerçeklikten kaynaklandığını belirterek, “Onun eserlerini okuduğunuzda, sanki kendinizi okuyormuş gibi oluyorsunuz. Sizi, taşıdığı gerçekliğin içerisine sürüklüyor” değerlendirmesinde bulundu.